Kraanwater in Nederland voldoet aan strenge eisen

Water bevat mineralen en kalk

Overal in Nederland voldoet het drinkwater uit de kraan aan strenge eisen, maar het is niet overal precies hetzelfde wat betreft samenstelling. Zo zijn er bijvoorbeeld kleine verschillen in de mineralenverhouding en de hardheid van water. Dit komt omdat in sommige gebieden het water uit ondergrondse eeuwenoude bronnen en in andere gebieden voornamelijk de randstad, het drinkwater uit oppervlakte water (spaarbekken) komt.  Het zijn juist de mineralen en de hardheid (hoeveelheid kalk) die van invloed zijn op de smaak van de thee.

Theeglas met theezeefje en tip

Theesmaak verandert

De smaak en kleur van het drinkwater zijn afhankelijk van de hardheid van het water. Hard water is water dat veel mineralen bevat zoals magnesium, ook bevat hard water meer kalk dan zacht water. Deze mineralen zorgen voor een smaakverandering van de thee en dat wil je natuurlijk niet.  Daarnaast kan er een vreemde aanslag op de thee komen drijven, dit is dus niet afkomstig van je thee, maar afkomstig van je water. Of eigenlijk de reactie tussen mineralen en thee. Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven.

Welk water is gunstig voor theesmaak?

Water is geschikt voor thee als het niet te hard en niet te zacht is en een niet te hoog gehalte aan mineralen heeft.  Op de site www.waterhardheid.nl kun je voor elke gemeente checken hoe het met de hardheid van het water in uw woonplaats in gesteld. Is het water te hard (hoger dan 7) dan is het een idee om gebruik te maken van een waterfilter die op uw waterleiding  wordt geïnstalleerd. Is een waterfilter geen optie, dan kunt u ook gebruik maken van flessen bronwater. Op de verpakking vindt u het mineraalgehalte vermeld. Deze is bij voorkeur tussen 0 en 100 mg/l.

De kwaliteit van de thee hangt samen met de kwaliteit van het water

Smaak thee afhankelijk van water.

Geen thee zonder water, een kopje thee bestaat voor bijna 100% uit water. De kwaliteit van de thee hangt dus behoorlijk nauw samen met de kwaliteit van het water. Welke thee je ook drinkt, uit welke theepot je het ook schenkt, zonder goed water is de kwaliteit van de thee ook minder goed. Voor het zetten van losse thee van de Fleur de Café raden wij dan ook aan om mineraal arm water te gebruiken. Om zo de lekkere smaken goed naar voren te laten komen.

Britta waterfilter voor mineraal-arm water wat zeer fijn is voor thee en koffie

Waterfilter zorgt voor stabiele theesmaak.

Mineraal-arm water gebruiken is ook mogelijk door een waterfilter te installeren. Steeds meer huishoudens laten een waterfilter installeren en ervaren dat het 'zachtere' water niet alleen fijn is voor de thee, maar ook voor de koffie, het haar, en niet onbelangrijk, de levensduur van hun apparaten. Het is namelijk echt waar, kalk tast apparaten aan. Door een waterfilter te installeren die het water onthard voor het in je machines of door je kraan komt voorkomt veel storingen.

Goed theewater in de horeca.

Een horeca ondernemer gebruikt vaak de espressomachine niet alleen om koffie te zetten, maar ook om theewater uit te tappen. Ook voor een espressomachine geldt: gebruik een waterfilter! Zo komt het water onthard in je machine terecht dat is fijn voor je machine maar nog meer voor de koffie en thee die je je klanten serveert. De espressomachines die wij verkopen worden alleen geïnstalleerd met een Brita waterfilter. Jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat de het gebruik van zacht water zorgt voor minder storingen en voor heerlijke koffie en thee.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Andere bloggen over theeën

05.11.2021

Gezondheidsthee

Gezondheidsthee, een thee met specifieke kruiden die u helpen bij het ondersteunen van uw lichaam. Tot rust willen komen of juist een detox bootst? Een kruidenthee kan u hierbij helpen.
Lees meer
16.09.2020

Hoe maak je chai latte?

Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee zetten? Bekijk tips en adviezen voor alle theesoorten

Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Benieuwd hoe u het beste losse thee kunt zetten? Lees de beste tips en adviezen voor het zetten van uw losse thee.
Lees meer
08.09.2020

Losse thee bestellen

Wilt u ook thuis genieten van de heerlijke losse thee smaken van Fleur de Café? Kies voor de kwaliteit van Fleur de Café en verras uw visite.
Lees meer
08.09.2020

Wat is losse thee?

Wat is losse thee? Wil je meer weten over losse thee, de verwerking proces. U bent aan de goede adres.
Lees meer
07.09.2020

Online thee bestellen?

Bestel uw losse thee eenvoudig en snel online. In onze webshop heeft u keus uit meer dan 120 soorten theeën. Gemakkelijk besteld, dagelijks geleverd.
Lees meer
03.09.2020

Seizoensthee, losse thee voor elke moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
30.06.2020

Warme winterthee voor de fijnproevers

Een koude winterdag en een kop warme thee passen perfect bij elkaar. Want thee lest niet alleen de dorst, maar verwarmd het lichaam van binnenuit. Dat is natuurlijk heerlijk tijdens de wintermaanden.
Lees meer
11.12.2019

Het beste Glühwein recept met lekkere kruiden

De tijd van de kerstmarkten is aangebroken, skyradio draait al weken ‘Christmas songs’ en zelfs het weer lijkt winters te worden. Een prima tijd voor een lekker glas glühwein en dan niet de kant-en-klare variant, maar een zelfgemaakt brouwsel die vele malen lekkerder is.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer
22.03.2018

Thee voor een mooie lentedag of zomeravond

Thee voor een warme dag! Welke theesoorten drinken we dan het liefst? een lekkere verfrissende muntthee, of icetea?
Lees meer
25.01.2018

Gezonde losse kruidenthee

Bent u benieuwd naar onze kruidenthee met diverse gezonde ingrediënten? In deze blog hebben we de belangrijkste uitgelicht.
Lees meer
17.11.2017

Marsepein, speculaas en cadeautjes

Nog even en dan is het zover. Sinterklaas komt aan in Nederland. Elke winkel is inmiddels al versierd met vrolijke cadeautjes, jute zakken en chocolade letters en uit elke speaker klinken Sinterklaas liedjes. Iedereen wordt er aan herinnerd dat 'het heerlijk avondje' er aan komt.
Lees meer
11.08.2017

Verschillen in thee: zwart, groen en wit

Wat is nou het verschil tussen zwarte thee, groene thee en witte thee?
Lees meer
04.05.2017

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer
29.11.2016

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer
12.10.2016

Kerstpakketten, Sinterklaas cadeautjes en meer

Nu de dagen korter worden, de kachel weer brand en de winterjas weer aan de kapstok hangt, komen we vanzelf in de decembersfeer. Daarom heeft ook Fleur de Café allerlei leuke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst samengesteld.
Lees meer
02.07.2015

Verse ijsthee maken van losse thee

Binnen een handomdraai zet u uw gasten een heerlijke frisse ijsthee voor! bekijk in dit blog de recepten, geheimen en hoe je een lekkere ijsthee zet.
Lees meer