Kraanwater in Nederland voldoet aan strenge eisen

Water bevat mineralen en kalk

Overal in Nederland voldoet het drinkwater uit de kraan aan strenge eisen, maar het is niet overal precies hetzelfde wat betreft samenstelling. Zo zijn er bijvoorbeeld kleine verschillen in de mineralenverhouding en de hardheid van water. Dit komt omdat in sommige gebieden het water uit ondergrondse eeuwenoude bronnen en in andere gebieden voornamelijk de randstad, het drinkwater uit oppervlakte water (spaarbekken) komt. Het zijn juist de mineralen en de hardheid (hoeveelheid kalk) die van invloed zijn op de smaak van de thee.

Theeglas met theezeefje en tip

Theesmaak verandert

De smaak en kleur van het drinkwater zijn afhankelijk van de hardheid van het water. Hard water is water dat veel mineralen bevat zoals magnesium, ook bevat hard water meer kalk dan zacht water. Deze mineralen zorgen voor een smaakverandering van de thee en dat wil je natuurlijk niet.  Daarnaast kan er een vreemde aanslag op de thee komen drijven, dit is dus niet afkomstig van je thee, maar afkomstig van je water. Of eigenlijk de reactie tussen mineralen en thee. Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven.

Welk water is gunstig voor theesmaak?

Water is geschikt voor thee als het niet te hard en niet te zacht is en een niet te hoog gehalte aan mineralen heeft.  Op de site www.waterhardheid.nl kun je voor elke gemeente checken hoe het met de hardheid van het water in uw woonplaats in gesteld. Is het water te hard (hoger dan 7) dan is het een idee om gebruik te maken van een waterfilter die op uw waterleiding  wordt geïnstalleerd. Is een waterfilter geen optie, dan kunt u ook gebruik maken van flessen bronwater. Op de verpakking vindt u het mineraalgehalte vermeld. Deze is bij voorkeur tussen 0 en 100 mg/l.

De kwaliteit van de thee hangt samen met de kwaliteit van het water

Smaak thee afhankelijk van water.

Geen thee zonder water, een kopje thee bestaat voor bijna 100% uit water. De kwaliteit van de thee hangt dus behoorlijk nauw samen met de kwaliteit van het water. Welke thee je ook drinkt, uit welke theepot je het ook schenkt, zonder goed water is de kwaliteit van de thee ook minder goed. Voor het zetten van losse thee van de Fleur de Café raden wij dan ook aan om mineraal-arm water te gebruiken. Om zo de lekkere smaken goed naar voren te laten komen.

Britta waterfilter voor mineraal-arm water wat zeer fijn is voor thee en koffie

Waterfilter zorgt voor stabiele theesmaak.

Mineraal-arm water gebruiken is ook mogelijk door een waterfilter te installeren. Steeds meer huishoudens laten een waterfilter installeren en ervaren dat het 'zachtere' water niet alleen fijn is voor de thee, maar ook voor de koffie, het haar, en niet onbelangrijk, de levensduur van hun apparaten. Het is namelijk echt waar, kalk tast apparaten aan. Door een waterfilter te installeren die het water onthard voor het in je machines of door je kraan komt voorkomt veel storingen.

Goed theewater in de horeca.

Een horeca ondernemer gebruikt vaak de espressomachine niet alleen om koffie te zetten, maar ook om theewater uit te tappen. Ook voor een espressomachine geldt: gebruik een waterfilter! Zo komt het water onthard in je machine terecht dat is fijn voor je machine maar nog meer voor de koffie en thee die je je klanten serveert. De espressomachines die wij verkopen worden alleen geïnstalleerd met een Brita waterfilter. Jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat de het gebruik van zacht water zorgt voor minder storingen en voor heerlijke koffie en thee.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over thee

23.02.2024

Dit is dé thee groothandel voor horeca

Zoek jij een groothandel voor horeca thee? Bij Fleur de Café ben je voor de horeca op de juiste plaats. Deze groothandel is kenner van thee en bekend in de horeca. Met een eigen melangeerderij in Deventer, ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Je vind er theezakjes, losse thee en benodigdheden. Je kan er je snel en eenvoudig de beste thee bestellen. Precies die service die je als horecabedrijf wenst. Ontdek alle redenen waarom deze theegroothandel dé plek is voor jouw horecathee.
Lees meer
01.01.2024

Is losse thee wat voor mijn horecabedrijf?

Overweeg je om losse thee te verkopen? Dat kan het weleens je beste idee ooit zijn. Losse thee in de horeca wordt namelijk met de dag populairder. Je kan met losse thee genieten van veel voordelen. Het is smaakvoller, milieuvriendelijker en een lust voor het oog. Met losse thee serveer je een ware beleving. Je klant kan het citroenschijfje in de citroenthee zien. Je gast gaat de thee die jij serveert echt ervaren. De horeca kiest steeds vaker voor losse thee. Is het ook wat voor jouw bedrijf?
Lees meer
01.09.2020

Theeplateau voor in uw horeca: Serveer uw losse thee sfeervol

Serveer uw losse thee sfeervol met een theeplateau. Van een kopje thee een belevenis maken dat is wat Fleur de Café graag wil.
Lees meer