Kraanwater in Nederland voldoet aan strenge eisen

Water bevat mineralen en kalk

Overal in Nederland voldoet het drinkwater uit de kraan aan strenge eisen, maar het is niet overal precies hetzelfde wat betreft samenstelling. Zo zijn er bijvoorbeeld kleine verschillen in de mineralenverhouding en de hardheid van water. Dit komt omdat in sommige gebieden het water uit ondergrondse eeuwenoude bronnen en in andere gebieden voornamelijk de randstad, het drinkwater uit oppervlakte water (spaarbekken) komt. Het zijn juist de mineralen en de hardheid (hoeveelheid kalk) die van invloed zijn op de smaak van de thee.

Theeglas met theezeefje en tip

Theesmaak verandert

De smaak en kleur van het drinkwater zijn afhankelijk van de hardheid van het water. Hard water is water dat veel mineralen bevat zoals magnesium, ook bevat hard water meer kalk dan zacht water. Deze mineralen zorgen voor een smaakverandering van de thee en dat wil je natuurlijk niet.  Daarnaast kan er een vreemde aanslag op de thee komen drijven, dit is dus niet afkomstig van je thee, maar afkomstig van je water. Of eigenlijk de reactie tussen mineralen en thee. Voor thee kan je het beste zacht en mineraal arm water gebruiken met een PH (zuurgraad) van zeven.

Welk water is gunstig voor theesmaak?

Water is geschikt voor thee als het niet te hard en niet te zacht is en een niet te hoog gehalte aan mineralen heeft.  Op de site www.waterhardheid.nl kun je voor elke gemeente checken hoe het met de hardheid van het water in uw woonplaats in gesteld. Is het water te hard (hoger dan 7) dan is het een idee om gebruik te maken van een waterfilter die op uw waterleiding  wordt geïnstalleerd. Is een waterfilter geen optie, dan kunt u ook gebruik maken van flessen bronwater. Op de verpakking vindt u het mineraalgehalte vermeld. Deze is bij voorkeur tussen 0 en 100 mg/l.

De kwaliteit van de thee hangt samen met de kwaliteit van het water

Smaak thee afhankelijk van water.

Geen thee zonder water, een kopje thee bestaat voor bijna 100% uit water. De kwaliteit van de thee hangt dus behoorlijk nauw samen met de kwaliteit van het water. Welke thee je ook drinkt, uit welke theepot je het ook schenkt, zonder goed water is de kwaliteit van de thee ook minder goed. Voor het zetten van losse thee van de Fleur de Café raden wij dan ook aan om mineraal-arm water te gebruiken. Om zo de lekkere smaken goed naar voren te laten komen.

Britta waterfilter voor mineraal-arm water wat zeer fijn is voor thee en koffie

Waterfilter zorgt voor stabiele theesmaak.

Mineraal-arm water gebruiken is ook mogelijk door een waterfilter te installeren. Steeds meer huishoudens laten een waterfilter installeren en ervaren dat het 'zachtere' water niet alleen fijn is voor de thee, maar ook voor de koffie, het haar, en niet onbelangrijk, de levensduur van hun apparaten. Het is namelijk echt waar, kalk tast apparaten aan. Door een waterfilter te installeren die het water onthard voor het in je machines of door je kraan komt voorkomt veel storingen.

Goed theewater in de horeca.

Een horeca ondernemer gebruikt vaak de espressomachine niet alleen om koffie te zetten, maar ook om theewater uit te tappen. Ook voor een espressomachine geldt: gebruik een waterfilter! Zo komt het water onthard in je machine terecht dat is fijn voor je machine maar nog meer voor de koffie en thee die je je klanten serveert. De espressomachines die wij verkopen worden alleen geïnstalleerd met een Brita waterfilter. Jarenlange ervaring heeft ons geleerd dat de het gebruik van zacht water zorgt voor minder storingen en voor heerlijke koffie en thee.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over theeën

12.07.2023

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
21.03.2023

Verschillen in thee? Zwart, groen en wit

Wat is het verschil tussen zwarte, groene en witte thee? En wat is de beste manier om deze thee te zetten? En welke thee is het lekkerst of het gezondst? In ons blog hierover willen wij je graag meer vertellen over de theesoorten en de zetwijzen.
Lees meer
27.02.2023

De lekkerste theesmaken voor het voorjaar

Thee kan eigenlijk in elk seizoen gedronken worden. Toch zijn er bepaalde losse theesoorten die lekkerder smaken op een mooie lente avond of een zonnige dag. Een heerlijk zoete ijsthee met veel ijsblokjes of gewoon een heerlijk kopje verfrissende Sencha Lemon.
Lees meer
23.01.2023

Hoe maak je chai latte?

Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet.
Lees meer
08.11.2022

Wat is losse thee?

Ben je benieuwd naar wat losse thee precies is en hoe het verwerkingsproces verloopt? Zoek niet verder, want bij ons ben je aan het juiste adres! Laat je verrassen door de fascinerende wereld van losse thee en ontdek de vele mogelijkheden die het te bieden heeft.
Lees meer
31.10.2022

Halloween vieren met thee

Halloween is de tijd van het jaar vol mysterie en spanning. Al snel zul je denken aan pompoenen en enge kostuums. Maar zoek je een rustigere invulling voor deze griezelige dag? Denk dan aan thee tijdens halloween! Wat dacht je van een kopje bloedrode thee?
Lees meer
10.10.2022

Sinterklaas cadeautjes, kerstpakketten en meer...

Nu de dagen korter worden, de kachel weer aan mag en de winterjas aan de kapstok hangt, komen we vanzelf langzaam aan in de decembersferen. Daarom heeft Fleur de Café allerlei leuke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst samengesteld.
Lees meer
24.09.2022

De lekkerste theesmaken voor het najaar

Het is alweer september en dat betekend dat we richting de herfst en de winter gaan. De klok gaat verzet worden, de dagen worden korter en de nachten worden langer. Het weer begint kouder en regenachtiger te worden... Uw klanten zullen zich doen verheerlijken aan een kop koffie of een lekker warme kop thee.
Lees meer
25.07.2022

Gezonde losse kruidenthee

Ontdek de wereld van Fleur de Café! Wij zijn dé groothandel en webwinkel voor hoge kwaliteit, verse gebrande koffiebonen en losse thee. Maar dat is nog niet alles, wij bieden ook een ruim assortiment aan koffiemachines en accessoires. Laat je verrassen door onze heerlijke smaken en ontdek ons brede aanbod.
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
07.09.2020

Online thee bestellen?

Bestel uw losse thee eenvoudig en snel online. In onze webshop heeft u keus uit meer dan 120 soorten theeën. Gemakkelijk besteld, dagelijks geleverd.
Lees meer
30.06.2020

Warme winterthee voor de fijnproevers

Een koude winterdag en een kop warme thee passen perfect bij elkaar. Want thee lest niet alleen de dorst, maar verwarmd het lichaam van binnenuit. Dat is natuurlijk heerlijk tijdens de wintermaanden.
Lees meer
11.12.2019

Het beste Glühwein recept met lekkere kruiden

De tijd van de kerstmarkten is aangebroken, skyradio draait al weken ‘Christmas songs’ en zelfs het weer lijkt winters te worden. Een prima tijd voor een lekker glas glühwein en dan niet de kant-en-klare variant, maar een zelfgemaakt brouwsel die vele malen lekkerder is.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer
04.05.2018

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer
29.11.2017

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer