Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Fleurdecafe.nl gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Ongebrande koffiebonen | Fleur de Café | Voor fijnproevers
Alles over ongebrande koffie
Wat is ongebrand koffie? Boon of pit?
Groene koffiebonen zijn eigenlijk pitten. De koffiebes is namelijk een vrucht en een koffieboon dus geen peulvrucht. De koffiebes is meestal rood of geel met twee pitten ‘de bonen’ deze zijn omgeven met een zachte laag van slijm en een dunne huid. Het rijpen van de vruchten is een langdurig proces. Het duurt 8 tot 12 maanden totdat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot een koffieboon. De oogsttijd duurt, afhankelijk van het land, zo’n vier maanden per jaar. De koffieplant heeft een levensduur van 25 jaar, daarna moet de plant vervangen worden.
Ongebrande koffiebonen: rijping en oogst
Elk koffieland kent zijn eigen smaak. Daarnaast zijn de plantsoort de grondsoort, de weersomstandigheden en de verwerking eveneens van invloed op de smaak. Voordat de eerste oogst kan plaatsvinden, moet een koffieplant ongeveer drie tot vijf jaar groeien. De rijping van de vruchten duurt lang: zo’n 8 tot 12 maanden. De oogsttijd duurt – afhankelijk van het land – gemiddeld vier maanden per jaar. De verwerking tot koffie begint dus met de oogst van de rijpe koffiebes. Dat kan met de hand, waarbij alleen de dieprode koffiebessen worden geplukt. Dit kost veel tijd en mankracht, maar levert wel de beste koffie op. Door de bessen met de hand of van de tak af te grissen, gaat de oogst weliswaar sneller maar moeten naderhand de onrijpe bessen er tussenuit worden gehaald. Op grote plantages met brede paden is het mogelijk om de koffiebessen mechanisch te oogsten. Ook hierbij moeten achteraf de rijpe en de onrijpe bessen worden gescheiden.
Ongebrande koffiebonen: wassen of drogen
Vrij snel na het oogsten, moeten de bonen worden gescheiden van de bes. Dit kan op drie manieren: de dry- of unwashed-methode, de washed-methode en de semi-washed- of pulped natural-methode. De manier van verwerken is heel belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de koffie. De ene methode is zeker niet beter of slechter dan de andere. Als de koffiebes droogt wordt de koffie iets zoetig van smaak. Als de koffie gewassen wordt dan is deze egaler van kleur. Lees meer
De kwaliteit van ongebrande koffiebonen
Elke koffie wordt minimaal drie keer geproefd (cupping). Daaruit ontstaat een score van 0 tot 100. Koffies die boven de 80 scoren, krijgen de kwalificatie ‘specialty’ mee. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen ‘single origin’ en ‘single estate’. Bij ‘single origin’ gaat het om koffie uit een bepaald land of een specifieke streek. Bij ‘single estate’ is de koffie afkomstig van een bepaalde boerderij of coöperatie. Lees meer over Speciality coffee of over de kwaliteit van ongebrande koffie
De geschiedenis van ongebrande koffie. Hoe ontstond koffie?
De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Daar werd al in de 10e of 11e eeuw koffie gedronken. Een paar eeuwen later veroverde koffie vanuit Jemen eerst de Arabische wereld, Perzië en Turkije. Pas in de zeventiende eeuw werd koffie ook populair in Europa. Het eerste koffiehuis verscheen in 1615 in Londen. Amsterdam volgde in 1663. De Nederlanders wisten een stek van de koffieplant te bemachtigen en namen die mee naar Nederlands-Indië. Zo ontstonden koffieplantages op Java, Sumatra en Celebes. Via het Caribische eiland Frans Martinique verspreidde de koffieplant zich over Midden- en Zuid-Amerika.
Waar groeit ongebrande koffiebonen?
Koffie groeit alleen in gebieden rondom de evenaar, op de continenten Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Deze wereldwijde strook over de aardbol wordt ook wel de coffee belt genoemd. De koffieplant voelt zich alleen thuis in bergachtige gebieden op circa 1.000 tot 2.000 meter boven de zeespiegel.
Wat is het verschil tussen arabica en robusta?
Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta- en arabicabonen. Arabica is tegenwoordig de meest gedronken koffie ter wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor circa 70 procent uit arabicakoffie en 30 procent uit robustakoffie. Omdat arabica duurder is dan robusta, voegt men vaak een deel robusta toe aan een koffiemelange. Daarmee daalt de prijs. Een robustakoffieboon bevat veel meer cafeïne dan de arabicaboon. Lees verder
Verschillende soorten ongebrande koffiebonen
De olifantsboon ofwel maragogype is de grootste koffieboon die er bestaat. Zowel de bes als de boon is anderhalf tot twee keer zo groot als een normale koffiebes/boon. Deze variant van de arabica is ontdekt eind 19e eeuw in Brazilië in het gewest Bahia, Maragogype. De soort wordt weinig geteelt gezien zijn geringe opbrengst. Daardoor is deze koffie moeilijk te verkrijgen. Toch is de smaak bijzonder. De beste maragogype komt tegenwoordig uit Nicaragua en Mexico. De kleinste koffiebonen zijn de zogenoemde peaberry’s. Dit zijn de zaden die als eenlingen in de koffiebes zitten. Normaal drukken de twee koffiezaden (bonen) tegen elkaar aan waardoor ze een platte zijkant krijgen. De peaberry’s hebben daar geen last van. Ze blijven dus rond. De koffiebes is een doorgaans rode vrucht met twee zaden, ‘de bonen’. Heel soms zijn de bessen geel zoals van de Yellow Bourbon. Lees verder
Hele mooie koffie uit Colombia
In de hoge bergen van Nariño Colombia, ruim 4.000 meter boven de Stille Oceaan, kweken circa 2.500 gezinnen hun koffie. De warme wind van de oceaan doorkruist de Nariñovallei en voorkomt dat de planten bevriezen. Door de sterke temperatuursverschillen, komen de koffieplanten in de overlevingsmodus. Daardoor ondergaan ze een metabolisch proces, dat zich vertaalt in een zeer karakteristieke smaak. Koffie op deze hoogte laten groeien, is alleen haalbaar als je heel dicht bij de evenaar bent, omdat het hele jaar door zon nodig is. In dit bijzondere koffiegebied ligt ook de meest actieve vulkaan van Colombia: de Volcan Galeras. Deze koffie is mede zo goed, omdat de plant het beste groeit op vruchtbare, vulkanische gronden. De Colombia Nariño haalt een cuppingscore van 85,75; met recht een specialty coffee. Voor de smaak, de body en nog tal van andere kenmerken haalt de Colombia Nariño een hoge cijfer en voldoet daarmee aan de richtlijnen van de SCA (Specialty Coffee Assocation) voor een hoge cuppingscore. Naast de bovengenoemde kwaliteitskenmerken, zijn onder meer SCA-maxima bepaald voor achtergebleven bestrijdingsmiddelen, aantal stenen en aantal gebroken bonen per 350 gram ongebrande koffiebonen.
Biologisch of direct trade ongebrande koffiebonen
Helaas is het nog niet gewoon om koffie te verbouwen zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Maar biologische koffie bestaat wel degelijk. In deze koffie zitten geen residuen van de kunstmest en de nog schadelijkere bestrijdingsmiddelen. Fleur de Café biedt daarom verschillende soorten biokoffie aan. Noemenswaardig is daarnaast de direct trade koffie, waarbij de koffie direct gekocht wordt van de boeren, zonder tussen personnen. Daardoor is de oorsprong van de koffie veel duidelijker en de boeren kunnen een eerlijkere prijs voor hun inspanningen krijgen. Lees verder
Ongebrande koffiebonen: transport en opslag
Ongebrande koffie is een van de meest verscheepte ladingen ter wereld. De groene koffiebonen komen meestal aan in jute zakken van zo’n 60 à 70 kilo. Jute is goedkoop en groeit als gewas bovendien vaak naast de koffieplant. Als Fleur de Café grote hoeveelheden bonen van één soort nodig heeft, arriveren ze in big bags van maar liefst 1.000 kilo. Zolang ongebrande koffiebonen op een kamertemperatuur worden bewaard, verliezen ze gedurende anderhalf jaar nauwelijks aan kwaliteit.
Fleur de cafe en ongebrande koffiebonen
Dagelijks komen er vele kilo’s ongebrande koffiebonen binnen bij Fleur de Café. Een enkele keer vacuüm verpakt in dozen, maar meestal in jute zakken van zo’n 60 à 70 kilo. Jute is goedkoop en groeit als gewas bovendien vaak naast de koffieplant. Als Fleur de Café grote hoeveelheden bonen van één soort nodig heeft, arriveren ze in big bags van maar liefst 1.000 kilo. Dan komt er een heftruck aan te pas om zo’n zak op zijn plaats te zetten. De meeste koffiebonen brandt Fleur de Café zelf. Maar sommige kleine koffiebranderijen en particuliere thuisbranders willen ook graag ongebrande bonen. Dan fungeert Fleur de Café als groothandel. Alle soorten koffie zijn zowel in ongebrande (vanaf 1 kilo) als gebrande vorm bij ons te koop. Ongebrande bonen worden groene koffiebonen genoemd, naar de oorspronkelijke kleur. Ongebrande koffie is wereldwijd trouwens een van de meest verscheepte ladingen. Zolang ongebrande koffiebonen op een temperatuur van circa 15 graden worden bewaard, verliezen ze gedurende anderhalf jaar nauwelijks aan kwaliteit.
Interesse in onze ongebrand koffie?
Wij geven graag advies !
Andere pagina's
De perfect gezette koffie
Hoe zet je een lekker kopje koffie? De juiste maling is noodzakelijk maar niet genoeg. Er komt meer bij kijken....
Een espressoapparaat zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur en met de juiste druk door het koffiemaalsel wordt geperst. Dit bepaalt namelijk de smaak van de koffie..
Fleur de Café is het bedrijf van Marc en Eugenie Steenhuis. Wat begon als droom op een zolderkamer is nu uitgegroeid tot een serieus bedrijf dat nog niet is uitgegroeid. Waarbij de naam en het beeldmerk van de bloem nog steeds kenmerkend zijn.
Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Verschillen tus...
Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Bijvoorbeeld omdat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manier wordt verbouwd. Daarbij wordt het gebruik van kunstmest, pesticiden en insecticiden gemeden. Daardoor krijg je als consument ook geen resten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen binnen. Insecten en ziekteverwekkers worden op een volledig natuurlijke manier bestreden. Ah dat klinkt goed en heel gezond. Toch beteken...
Net als jij vinden wij de kwaliteit en smaak van onze koffiebonen erg belangrijk. Daarom willen wij je als Fleur de Café in deze blog graag meer vertellen over het productieproces. Want wat is de invloed van het verwerkingsproces van koffiebessen op de smaak van uw koffiebonen.
Oorsprong
De kwaliteit en de smaak van de koffie begint natuurlijk bij de oorsprong. Hoogst waarschijnlijk is de oorsprong van jouw koffiebonen één van de 70 landen...
Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Toch is er heel wat aan vooraf gegaan. En dan bedoel ik niet het brandproces, maar voordat wij überhaupt de groene koffiebonen kunnen gaan verwerken. Elke koffieboon is dan namelijk al meermalen met de hand geselecteerd. Alleen de beste groene bonen komen bij ons terecht om te w...
Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Peaberry...
Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie. Als groothandel, importeur en koffiebrander. Er zijn hier al heel wat kilootjes ongebrande koffiebonen binnengekomen en als gebrande koffiebonen hier weer weggegaan. Je kan dus wel zeggen dat wij ruime ervaring hebben met het zwarte goud. Toch is het altijd leuk en interessant wanneer er nieuwe aspecten over koffie bekend worden.
Biologisch of niet-biologische koffiebonen
Zo zijn wij een ...