Sluiten
horeca-thee
Ongebrande koffiebonen | Fleur de Café | Voor fijnproevers

Alles over ongebrande koffie

ongebrande koffie

Wat is ongebrand koffie? Boon of pit?

Groene koffiebonen zijn eigenlijk pitten. De koffiebes is namelijk een vrucht en een koffieboon dus geen peulvrucht. De koffiebes  is meestal rood of geel met twee pitten ‘de bonen’ deze zijn omgeven met een zachte laag van slijm en een dunne huid. Het rijpen van de vruchten is een langdurig proces. Het duurt 8 tot 12 maanden totdat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot een koffieboon. De oogsttijd duurt, afhankelijk van het land, zo’n vier maanden per jaar. De koffieplant heeft een levensduur van 25 jaar, daarna moet de plant vervangen worden.

ongebrande koffie

Ongebrande koffiebonen: rijping en oogst

Elk koffieland kent zijn eigen smaak. Daarnaast zijn de plantsoort de grondsoort, de weersomstandigheden en de verwerking eveneens van invloed op de smaak. Voordat de eerste oogst kan plaatsvinden, moet een koffieplant ongeveer drie tot vijf jaar groeien. De rijping van de vruchten duurt lang: zo’n 8 tot 12 maanden. De oogsttijd duurt – afhankelijk van het land – gemiddeld vier maanden per jaar. De verwerking tot koffie begint dus met de oogst van de rijpe koffiebes. Dat kan met de hand, waarbij alleen de dieprode koffiebessen worden geplukt. Dit kost veel tijd en mankracht, maar levert wel de beste koffie op. Door de bessen met de hand of van de tak af te grissen, gaat de oogst weliswaar sneller maar moeten naderhand de onrijpe bessen er tussenuit worden gehaald. Op grote plantages met brede paden is het mogelijk om de koffiebessen mechanisch te oogsten. Ook hierbij moeten achteraf de rijpe en de onrijpe bessen worden gescheiden.

Het wassen van ongebrande koffie

Ongebrande koffiebonen: wassen of drogen

Vrij snel na het oogsten, moeten de bonen worden gescheiden van de bes. Dit kan op drie manieren: de dry- of unwashed-methode, de washed-methode en de semi-washed- of pulped natural-methode. De manier van verwerken is heel belangrijk voor de uiteindelijke smaak van de koffie. De ene methode is zeker niet beter of slechter dan de andere. Als de koffiebes droogt wordt de koffie iets zoetig van smaak. Als de koffie gewassen wordt dan is deze egaler van kleur. Lees meer

coffee cupping

De kwaliteit van ongebrande koffiebonen

Elke koffie wordt minimaal drie keer geproefd (cupping). Daaruit ontstaat een score van 0 tot 100. Koffies die boven de 80 scoren, krijgen de kwalificatie ‘specialty’ mee. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen ‘single origin’ en ‘single estate’. Bij ‘single origin’ gaat het om koffie uit een bepaald land of een specifieke streek. Bij ‘single estate’ is de koffie afkomstig van een bepaalde boerderij of coöperatie. Lees meer over Speciality coffee of over de kwaliteit van ongebrande koffie

geschiedenis koffie

De geschiedenis van ongebrande koffie. Hoe ontstond koffie? 

De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Daar werd al in de 10e of 11e eeuw koffie gedronken. Een paar eeuwen later veroverde koffie vanuit Jemen eerst de Arabische wereld, Perzië en Turkije. Pas in de zeventiende eeuw werd koffie ook populair in Europa. Het eerste  koffiehuis verscheen in 1615 in Londen. Amsterdam volgde in 1663. De Nederlanders wisten een stek van de koffieplant te bemachtigen en namen die mee naar Nederlands-Indië. Zo ontstonden koffieplantages op Java, Sumatra en Celebes. Via het Caribische eiland Frans Martinique verspreidde de koffieplant zich over Midden- en Zuid-Amerika.

coffee belt

Waar groeit ongebrande koffiebonen?

Koffie groeit alleen in gebieden rondom de evenaar, op de continenten Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Deze wereldwijde strook over de aardbol wordt ook wel de coffee belt genoemd. De koffieplant voelt zich alleen thuis in bergachtige gebieden op circa 1.000 tot 2.000 meter boven de zeespiegel.

arabica of robusta ongebrande koffie

Wat is het verschil tussen arabica en robusta?

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta- en arabicabonen. Arabica is tegenwoordig de meest gedronken koffie ter wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor circa 70 procent uit arabicakoffie en 30 procent uit robustakoffie. Omdat arabica duurder is dan robusta, voegt men vaak een deel robusta toe aan een koffiemelange. Daarmee daalt de prijs. Een robustakoffieboon bevat veel meer cafeïne dan de arabicaboon. Lees verder

Maragogype ongebrande koffiebonen

Verschillende soorten ongebrande koffiebonen

De olifantsboon ofwel maragogype is de grootste koffieboon die er bestaat. Zowel de bes als de boon is anderhalf tot twee keer zo groot als een normale koffiebes/boon. Deze variant van de arabica is ontdekt eind 19e eeuw in Brazilië in het gewest Bahia, Maragogype. De soort wordt weinig geteelt gezien zijn geringe opbrengst. Daardoor  is deze koffie moeilijk te verkrijgen. Toch is de smaak bijzonder. De beste maragogype komt tegenwoordig uit Nicaragua en Mexico. De kleinste koffiebonen zijn de zogenoemde peaberry’s. Dit zijn de zaden die als eenlingen in de koffiebes zitten. Normaal drukken de twee koffiezaden (bonen) tegen elkaar aan waardoor ze een platte zijkant krijgen. De peaberry’s hebben daar geen last van. Ze blijven dus rond. De koffiebes is een doorgaans rode vrucht met twee zaden, ‘de bonen’. Heel soms zijn de bessen geel zoals van de Yellow Bourbon. Lees verder

Colombia_koffie

Hele mooie koffie uit Colombia

In de hoge bergen van Nariño Colombia, ruim 4.000 meter boven de Stille Oceaan, kweken circa 2.500 gezinnen hun koffie. De warme wind van de oceaan doorkruist de Nariñovallei en voorkomt dat de planten bevriezen. Door de sterke temperatuursverschillen, komen de koffieplanten in de overlevingsmodus. Daardoor ondergaan ze een metabolisch proces, dat zich vertaalt in een zeer karakteristieke smaak. Koffie op deze hoogte laten groeien, is alleen haalbaar als je heel dicht bij de evenaar bent, omdat het hele jaar door zon nodig is. In dit bijzondere koffiegebied ligt ook de meest actieve vulkaan van Colombia: de Volcan Galeras. Deze koffie is mede zo goed, omdat de plant het beste groeit op vruchtbare, vulkanische gronden. De Colombia Nariño haalt een cuppingscore van 85,75; met recht een specialty coffee. Voor de smaak, de body en nog tal van andere kenmerken haalt de Colombia Nariño een hoge cijfer en voldoet daarmee aan de richtlijnen van de SCA (Specialty Coffee Assocation) voor een hoge cuppingscore. Naast de bovengenoemde kwaliteitskenmerken, zijn onder meer SCA-maxima bepaald voor achtergebleven bestrijdingsmiddelen, aantal stenen en aantal gebroken bonen per 350 gram ongebrande koffiebonen.

Biologisch ongebrand koffie

Biologisch of direct trade ongebrande koffiebonen

Helaas is het nog niet gewoon om koffie te verbouwen zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Maar biologische koffie bestaat wel degelijk. In deze koffie zitten geen residuen van de kunstmest en de nog schadelijkere bestrijdingsmiddelen. Fleur de Café biedt daarom verschillende soorten biokoffie aan. Noemenswaardig is daarnaast de direct trade koffie, waarbij de koffie direct gekocht wordt van de boeren, zonder tussen personnen. Daardoor is de oorsprong van de koffie veel duidelijker en de boeren kunnen een eerlijkere prijs voor hun inspanningen krijgen. Lees verder

Transport van ongebrande koffie

Ongebrande koffiebonen: transport en opslag

Ongebrande koffie is een van de meest verscheepte ladingen ter wereld. De groene koffiebonen komen meestal aan in jute zakken van zo’n 60 à 70 kilo. Jute is goedkoop en groeit als gewas bovendien vaak naast de koffieplant. Als Fleur de Café grote hoeveelheden bonen van één soort nodig heeft, arriveren ze in big bags van maar liefst 1.000 kilo. Zolang ongebrande koffiebonen op een kamertemperatuur worden bewaard, verliezen ze gedurende anderhalf jaar nauwelijks aan kwaliteit.

Ongebrande koffie

Fleur de cafe en ongebrande koffiebonen

Dagelijks komen er vele kilo’s ongebrande koffiebonen binnen bij Fleur de Café. Een enkele keer vacuüm verpakt in dozen, maar meestal in jute zakken van zo’n 60 à 70 kilo. Jute is goedkoop en groeit als gewas bovendien vaak naast de koffieplant. Als Fleur de Café grote hoeveelheden bonen van één soort nodig heeft, arriveren ze in big bags van maar liefst 1.000 kilo. Dan komt er een heftruck aan te pas om zo’n zak op zijn plaats te zetten. De meeste koffiebonen brandt Fleur de Café zelf. Maar sommige kleine koffiebranderijen en particuliere thuisbranders willen ook graag ongebrande bonen. Dan fungeert Fleur de Café als groothandel. Alle soorten koffie zijn zowel in ongebrande (vanaf 1 kilo) als gebrande vorm bij ons te koop. Ongebrande bonen worden groene koffiebonen genoemd, naar de oorspronkelijke kleur. Ongebrande koffie is wereldwijd trouwens een van de meest verscheepte ladingen. Zolang ongebrande koffiebonen op een temperatuur van circa 15 graden worden bewaard, verliezen ze gedurende anderhalf jaar nauwelijks aan kwaliteit.

Interesse in onze ongebrand koffie?

Wij geven graag advies !

Andere pagina's

De perfect gezette koffie

De perfect kopje koffieHoe zet je een lekker kopje koffie? De juiste maling is noodzakelijk maar niet genoeg. Er komt meer bij kijken....

De werking van een espressomachine

oorsprong van de koffiebonenEen espressoapparaat zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur en met de juiste druk door het koffiemaalsel wordt geperst. Dit bepaalt namelijk de smaak van de koffie..

Ons koffiebranderij

koffiebranderij

Fleur de Café is het bedrijf van Marc en Eugenie Steenhuis. Wat begon als droom op een zolderkamer is nu uitgegroeid tot een serieus bedrijf dat nog niet is uitgegroeid. Waarbij de naam en het beeldmerk van de bloem nog steeds kenmerkend zijn.