Is witte thee gezonder dan groene of zwarte thee?

Witte thee, zwarte thee en groene thee komen allemaal van de Camellia sinensis-plant. Toch hebben ze elk een uniek karakter. Ze hebben elk een heel andere smaak en uiteenlopende eigenschappen. Dit komt door verschillende manieren van verwerken.

Witte thee wordt van deze drie soorten het minst bewerkt. Hierdoor behoudt het een grote hoeveelheid antioxidanten. Dit is zeer waarschijnlijk de reden dat witte thee in diverse studies als een gezonde optie naar voren komt.

Is witte thee gezond?

Witte thee, met zijn milde en verfijnde smaak, staat bekend als een heerlijke drank. Maar is het ook gezond? Onderzoek wijst uit dat witte thee inderdaad vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo kan witte thee helpen bij afvallen. En daarnaast zijn er nog vele gezondheidsvoordelen te benoemen.

Gezondheidsvoordelen van witte thee

Dit zijn volgens onderzoeken de gezondheidsvoordelen van witte thee:

 • Rijk aan antioxidanten: Witte thee zit boordevol een soort polyfenolen. Deze plantaardige moleculen werken als antioxidanten in je lichaam. Ze beschermen de cellen in jouw lichaam tegen schade door zogenoemde vrije radicalen. Schade door vrije radicalen kan zorgen voor veroudering, ontstekingen, ziektes en een verzwakt immuunsysteem. Antioxidanten in thee of voeding kunnen jouw lichaam hiertegen beschermen. (1, 2, 3, 4)
   
 • Hartgezondheid: Consumptie van witte thee is in verband gebracht met een verminderd risico op hartziekten. Polyfenolen in witte thee kunnen de bloedvaten helpen ontspannen, de immuniteit versterken en voorkomen dat slecht cholesterol wordt geoxideerd. Deze factoren kunnen het risico op hartziekten helpen te verlagen. Dus wees lief voor je hart en drink een kopje liefdevol thee. (5, 6)
   
 • Witte thee en afvallen: Witte thee is rijk aan cafeïne en catechinen zoals EGCG. Deze twee verbindingen kunnen je lichaam helpen bij vetverbranding en het stimuleren van je stofwisseling. Uit een overzicht van onderzoeken blijkt dat witte thee je stofwisseling met 4 tot 5% extra kan helpen stimuleren. Je kan dit vergelijken met het verbranden van 70-100 calorieën extra per dag. Kom dus maar op met dat kopje Silver Needle! (7, 8, 9).
   
 • Helpt je tanden te beschermen: Witte thee is een bron van fluoride, catechines en tannines. Deze combinatie van stoffen kan de tanden helpen versterken door bacteriën en suiker te bestrijden. (10, 11, 12)
   
 • Anti-kanker eigenschappen: Onderzoek suggereert dat witte thee extract kankercellen kan onderdrukken en hun verspreiding kan tegengaan. Verdere studies bij mensen zijn echter nodig. Maar de eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend! (13, 14, 15)
   
 • Insulineresistentie verminderen: De polyfenolen in witte thee kunnen het risico op insulineresistentie verminderen en de bloedsuikerspiegel verbeteren. (16, 17)
   
 • Botontkalking voorkomen: Witte thee kan het risico op osteoporose verminderen door botgroei te bevorderen en botafbraak te onderdrukken. In witte thee zijn meer catechinen te vinden dan bij andere soorten thee. Dus kom maar op met dat lekkere kopje Pai Mu Tan. (18, 19, 20, 21)
   
 • Huidveroudering tegengaan: De verbindingen in witte thee kunnen de huid beschermen tegen zowel interne als externe veroudering. (22, 23, 24)
   
 • Bescherming tegen Parkinson en Alzheimer: Het polyfenol EGCG in witte thee kan het risico op deze ziekten verlagen door ontstekingen te verminderen en eiwitklontering te voorkomen. (25, 26, 27, 28)

Een gezonde optie

Witte thee is een gezonde optie dankzij zijn overvloed aan antioxidanten en diverse gezondheidsvoordelen. De smaak van witte thee is mild en verfijnd. Het is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder pure witte thee, Pai Mu Tan en witte thee met toegevoegde bloemige aroma's.

De (gezondheids)voordelen van witte thee

Witte thee zit boordevol antioxidanten. Dat maakt het een gezonde optie. Er zijn niet alleen gezondheidsvoordelen. Er is nog een voordeel dat je zeker niet moet vergeten: de smaak.

De verrukkelijke, zachte smaak is een belangrijk kenmerk. Bij het drinken van witte thee, streelt deze warme drank je tong. De smaak is vol en toch zacht. Het heeft een minder sterke afdronk als groene of zwarte thee.

Je kunt witte thee verkrijgen in meerdere soorten. Zo heb je pure witte thee Silver Needle. Of wat dacht je van Pai Mu Tan? Witte thee gaat ook goed samen met bloemen. Probeer eens witte thee lavendel. Of laat jezelf verrassen met liefdevol thee. Bestel je favoriete witte thee bij Fleur de Café.

Bestel je favoriete witte thee

Silver Needle White Tea 100 gram

Oma’s appeltaart 100 gram

Weerstand Booster 100 gram

Liefdevol 100 gram

Witte Thee Pai Mu Tan 100 gram

Witte Thee lavendel 100 Gram

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Relevante blogs

01.03.2024

Is kruidenthee gezond?

Bij ons ontdek je een wereld aan theesoorten, waaronder veel soorten kruidenthee. Je vraagt je af of deze gezond zijn. Of er gezondheidsvoordelen zijn hangt af van waar de thee van gemaakt is. En op welk gebied je jouw gezondheid wil verbeteren. We nemen een aantal gezonde eigenschappen onder de loep. Zo kan je kan bepalen of en welke kruidenthee voor jou gezond is.
Lees meer
24.10.2023

Wat is witte thee?

Al weleens gehoord van witte thee? Er bestaan zoals je weet veel soorten thee. Een minder bekende variant is witte thee. Toch kent deze theesoort veel voordelen. Het lage cafeïnegehalte en de smaak zijn enkele voordelen. Hoog tijd om kennis te maken! In dit blog beantwoorden wij de vraag: wat is witte thee?
Lees meer
19.10.2023

Zit er cafeïne in witte thee?

Witte thee is misschien wel jouw favoriete thee. Logisch! Deze warme drank kenmerkt zich door de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen. Witte thee staat bekend om zijn lichte, delicate aroma en smaak. Het is een stuk minder krachtig van smaak dan groene of zwarte thee. Daarom vragen veel mensen zich af of het dezelfde hoeveelheid cafeïne bevat als zijn tegenhangers. Zit er überhaupt cafeïne in thee? Dit artikel vertelt je of en hoeveel cafeïne er in witte thee zit.
Lees meer
25.01.2023

Gezondheidsthee

Gezondheidsthee, een thee met specifieke kruiden die je kunnen helpen bij het ondersteunen van jouw lichaam. Zou je tot rust willen komen of wil je juist een Detox bootst? Een kruidenthee zou je hierbij goed op weg kunnen helpen.
Lees meer