Theeplant Camellia sinensis

De theeplant, een struik Camellia sinensis

Thee mag je officieel thee noemen als de drank gemaakt is van de bladeren van de theestruik Camellia sinensis. Van deze struik wordt zwarte, groene, oolong en witte losse thee gemaakt. Alle andere plantenbladeren, kruiden, bloemen, wortels of fruit die hun smaak afgeven aan warm water zijn in feite aftreksels of infusions. Maar doorgaans noemen we alle warme dranken getrokken van losse kruiden, of andere melanges ook thee.

De theestruik groeit het liefst en het best in een warm en vochtig klimaat. Denk aan landen als India, China, Kenya.  Alle thee (zwart, groen en witte) zijn afkomstig van de Camellia theestruik. Net als bij wijn wordt het verschil in smaak van thee onder andere bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid.  Bijzonder is dat alle theesoorten afkomstig zijn van dezelfde theestruik. De groene theebladeren zijn de basis voor de verschillende theesoorten. De manier van verwerken bepaald of het als zwarte, groene, witte of oolong thee verkocht wordt. 

Hoe wordt losse thee verwerkt ?

  • Na het plukken van de theeblaadjes laat men deze eerst verwelken, slap worden.
  • Daarna kneust een machine de blaadjes licht zodat overtollig vocht uit de blaadjes kan.
  • Vervolgens laat men de theebladeren reageren met zuurstof waardoor een verkleuring optreed.
  • Als laatste fase laat men de theebladeren drogen in de zon of in een droogoven, daardoor stopt men het oxidatieproces en verdampt het laatste vocht.

Onder invloed van het vocht in de blaadjes en de zuurstof in de lucht verkleurt het theeblad als vanzelf. Hoe langer dit proces duurt hoe donkerder de theebladeren worden. Tijdens dit proces wordt een onderscheidt gemaakt tussen zwarte, groene, oolong en witte thee. Wij noemen zwarte thee zwart omdat de blaadjes helemaal zwart zijn geworden. In tegenstelling tot Chinezen die de naam van de thee laten afhangen van de kleur die het geeft in het kopje. Lees meer over het verwerkingsproces van thee.

Verschillende thee

De verschillende kwaliteit in losse thee

Wanneer de thee gedroogd is wordt deze voor het verpakken nog gerangschikt naar kwaliteit. Grofweg van hele bladeren tot het stof wat overblijft. Binnen de theewereld bestaat er een officiële classificatie. De termen worden achter de naam van de thee geplaatst om de kwaliteit aan te duiden. Dit gebeurt door de eerste letters van onderstaande kwalificaties achter elkaar te plaatsen.

  • Flowery: een lang groot bloemrijk blad
  • Golden Flowery: thee bladeren met jonge knoppen of punten met soms een gouden kleur
  • Tippy: puntige thee bladeren
  • Orange Pekoe: staat voor zwarte thee, van normale kwaliteit tot hoge kwaliteit
  • Fanning: veelal gebroken theebladeren van lage kwaliteit.
  • Dust: eigenlijk geen theeblad meer te noemen, wordt in theezakjes gebruikt.

Als leverancier van losse thee en theemelangeerderij weten wij heel goed wat de beste kwaliteit thee is. Van alle thee die wij inkopen bepalen wij zelf de kwaliteit voordat wij deze verkopen. Dit doen we door de losse thee te zien, ruiken en proeven. Wij verkopen uitsluitend de beste en mooiste kwaliteit losse thee.

Interesse in ons thee assortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment losse thee?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over theeën

12.07.2023

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
21.03.2023

Verschillen in thee? Zwart, groen en wit

Wat is het verschil tussen zwarte, groene en witte thee? En wat is de beste manier om deze thee te zetten? En welke thee is het lekkerst of het gezondst? In ons blog hierover willen wij je graag meer vertellen over de theesoorten en de zetwijzen.
Lees meer
27.02.2023

De lekkerste theesmaken voor het voorjaar

Thee kan eigenlijk in elk seizoen gedronken worden. Toch zijn er bepaalde losse theesoorten die lekkerder smaken op een mooie lente avond of een zonnige dag. Een heerlijk zoete ijsthee met veel ijsblokjes of gewoon een heerlijk kopje verfrissende Sencha Lemon.
Lees meer
23.01.2023

Hoe maak je chai latte?

Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet.
Lees meer
08.11.2022

Wat is losse thee?

Ben je benieuwd naar wat losse thee precies is en hoe het verwerkingsproces verloopt? Zoek niet verder, want bij ons ben je aan het juiste adres! Laat je verrassen door de fascinerende wereld van losse thee en ontdek de vele mogelijkheden die het te bieden heeft.
Lees meer
31.10.2022

Halloween vieren met thee

Halloween is de tijd van het jaar vol mysterie en spanning. Al snel zul je denken aan pompoenen en enge kostuums. Maar zoek je een rustigere invulling voor deze griezelige dag? Denk dan aan thee tijdens halloween! Wat dacht je van een kopje bloedrode thee?
Lees meer
10.10.2022

Sinterklaas cadeautjes, kerstpakketten en meer...

Nu de dagen korter worden, de kachel weer aan mag en de winterjas aan de kapstok hangt, komen we vanzelf langzaam aan in de decembersferen. Daarom heeft Fleur de Café allerlei leuke cadeautjes voor Sinterklaas en kerst samengesteld.
Lees meer
24.09.2022

De lekkerste theesmaken voor het najaar

Het is alweer september en dat betekend dat we richting de herfst en de winter gaan. De klok gaat verzet worden, de dagen worden korter en de nachten worden langer. Het weer begint kouder en regenachtiger te worden... Uw klanten zullen zich doen verheerlijken aan een kop koffie of een lekker warme kop thee.
Lees meer
25.07.2022

Gezonde losse kruidenthee

Ontdek de wereld van Fleur de Café! Wij zijn dé groothandel en webwinkel voor hoge kwaliteit, verse gebrande koffiebonen en losse thee. Maar dat is nog niet alles, wij bieden ook een ruim assortiment aan koffiemachines en accessoires. Laat je verrassen door onze heerlijke smaken en ontdek ons brede aanbod.
Lees meer
02.05.2022

Verse ijsthee maken van losse thee voor particulieren

Niks heerlijker dan op een warme zomerdag met je voeten in een badje en in je hand een glas ijskoude ijsthee. En dan niet uit een blikje, maar een ijsthee gemaakt van echte losse thee. Want thee is naast water de beste dorstlesser die er is.  Bovendien bevat deze vers gemaakte ijsthee geen kunstmatige toevoegingen en ongeveer 90 % minder suiker. Lekker en verstandig dus om jezelf te verwennen met verse ijsthee.
Lees meer
07.09.2020

Online thee bestellen?

Bestel uw losse thee eenvoudig en snel online. In onze webshop heeft u keus uit meer dan 120 soorten theeën. Gemakkelijk besteld, dagelijks geleverd.
Lees meer
30.06.2020

Warme winterthee voor de fijnproevers

Een koude winterdag en een kop warme thee passen perfect bij elkaar. Want thee lest niet alleen de dorst, maar verwarmd het lichaam van binnenuit. Dat is natuurlijk heerlijk tijdens de wintermaanden.
Lees meer
11.12.2019

Het beste Glühwein recept met lekkere kruiden

De tijd van de kerstmarkten is aangebroken, skyradio draait al weken ‘Christmas songs’ en zelfs het weer lijkt winters te worden. Een prima tijd voor een lekker glas glühwein en dan niet de kant-en-klare variant, maar een zelfgemaakt brouwsel die vele malen lekkerder is.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer
04.05.2018

Rooibosthee wonderdrankje uit Zuid-Afrika

Mijn eerste kennismaking met rooibosthee was in 1998. Met een groep studenten maakte ik een rondreis door Zuid- Afrika en dronk daar rooibosthee met melk, zogenaamde 'bushtea'. De zoete smaak is mij altijd bijgebleven en bij thuiskomst ben ik naarstig op zoek gegaan naar dit wonderdrankje.
Lees meer
29.11.2017

Thee de warme dorstlesser op een koude winterdag

Op een koude winterdag is er niets heerlijker dan een beker met warme thee tussen je handen te houden. Een slok thee verwarmt je hele lichaam en voorziet het bovendien van het nodige vocht. Ik introduceer graag een aantal 'verwarmende theesoorten'.
Lees meer