Theeplant Camellia sinensis

De theeplant, een struik Camellia sinensis

Thee mag je officieel thee noemen als de drank gemaakt is van de bladeren van de theestruik Camellia sinensis. Van deze struik wordt zwarte, groene, oolong en witte losse thee gemaakt. Alle andere plantenbladeren, kruiden, bloemen, wortels of fruit die hun smaak afgeven aan warm water zijn in feite aftreksels of infusions. Maar doorgaans noemen we alle warme dranken getrokken van losse kruiden, of andere melanges ook thee.

De theestruik groeit het liefst en het best in een warm en vochtig klimaat. Denk aan landen als India, China, Kenya.  Alle thee (zwart, groen en witte) zijn afkomstig van de Camellia theestruik. Net als bij wijn wordt het verschil in smaak van thee onder andere bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid.  Bijzonder is dat alle theesoorten afkomstig zijn van dezelfde theestruik. De groene theebladeren zijn de basis voor de verschillende theesoorten. De manier van verwerken bepaald of het als zwarte, groene, witte of oolong thee verkocht wordt. 

Hoe wordt losse thee verwerkt ?

  • Na het plukken van de theeblaadjes laat men deze eerst verwelken, slap worden.
  • Daarna kneust een machine de blaadjes licht zodat overtollig vocht uit de blaadjes kan.
  • Vervolgens laat men de theebladeren reageren met zuurstof waardoor een verkleuring optreed.
  • Als laatste fase laat men de theebladeren drogen in de zon of in een droogoven, daardoor stopt men het oxidatieproces en verdampt het laatste vocht.

Onder invloed van het vocht in de blaadjes en de zuurstof in de lucht verkleurt het theeblad als vanzelf. Hoe langer dit proces duurt hoe donkerder de theebladeren worden. Tijdens dit proces wordt een onderscheidt gemaakt tussen zwarte, groene, oolong en witte thee. Wij noemen zwarte thee zwart omdat de blaadjes helemaal zwart zijn geworden. In tegenstelling tot Chinezen die de naam van de thee laten afhangen van de kleur die het geeft in het kopje. Lees meer over het verwerkingsproces van thee.

Verschillende thee

De verschillende kwaliteit in losse thee

Wanneer de thee gedroogd is wordt deze voor het verpakken nog gerangschikt naar kwaliteit. Grofweg van hele bladeren tot het stof wat overblijft. Binnen de theewereld bestaat er een officiële classificatie. De termen worden achter de naam van de thee geplaatst om de kwaliteit aan te duiden. Dit gebeurt door de eerste letters van onderstaande kwalificaties achter elkaar te plaatsen.

  • Flowery: een lang groot bloemrijk blad
  • Golden Flowery: thee bladeren met jonge knoppen of punten met soms een gouden kleur
  • Tippy: puntige thee bladeren
  • Orange Pekoe: staat voor zwarte thee, van normale kwaliteit tot hoge kwaliteit
  • Fanning: veelal gebroken theebladeren van lage kwaliteit.
  • Dust: eigenlijk geen theeblad meer te noemen, wordt in theezakjes gebruikt.

Als leverancier van losse thee en theemelangeerderij weten wij heel goed wat de beste kwaliteit thee is. Van alle thee die wij inkopen bepalen wij zelf de kwaliteit voordat wij deze verkopen. Dit doen we door de losse thee te zien, ruiken en proeven. Wij verkopen uitsluitend de beste en mooiste kwaliteit losse thee.

Interesse in ons thee assortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment losse thee?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over thee

01.01.2024

Is losse thee wat voor mijn horecabedrijf?

Overweeg je om losse thee te verkopen? Dat kan het weleens je beste idee ooit zijn. Losse thee in de horeca wordt namelijk met de dag populairder. Je kan met losse thee genieten van veel voordelen. Het is smaakvoller, milieuvriendelijker en een lust voor het oog. Met losse thee serveer je een ware beleving. Je klant kan het citroenschijfje in de citroenthee zien. Je gast gaat de thee die jij serveert echt ervaren. De horeca kiest steeds vaker voor losse thee. Is het ook wat voor jouw bedrijf?
Lees meer
01.09.2020

Theeplateau voor in uw horeca: Serveer uw losse thee sfeervol

Serveer uw losse thee sfeervol met een theeplateau. Van een kopje thee een belevenis maken dat is wat Fleur de Café graag wil.
Lees meer
01.09.2020

Thee groothandel voor Horeca

Als thee groothandel voor horeca, winkels en bedrijven leveren wij alleen de beste thee. Wij bieden meer dan 120 theesoorten. Onze theeën worden door onszelf gemelangeerd in onze eigen theemelangeerderij in Deventer.
Lees meer