Sluiten
horeca-thee
Verschillen in thee: zwart, groen en wit | Fleur de Café

Verschillen in thee: zwart, groen en wit

Toen ik Eva Coudray, in juli bij Fleur de Café binnenkwam om stage te lopen, had ik nog nooit zo veel losse thee bij elkaar gezien. Mijn mond viel open bij het zien van zoveel verschillende soorten thee. Ook kwam ik er achter dat ik heel weinig wist over thee. Terwijl het toch de meest gedronken drank ter wereld is.  Een belangrijke vraag die ik wilde onderzoeken was: Wat is het verschil tussen zwarte thee, groene thee en witte thee?

Theeplant voor zwarte, groene en witte thee

Ik ben op onderzoek uit gegaan en wil graag de antwoorden die ik vond met jullie delen. Ik vond een goed boek over thee en daarin ontdekte ik dat alle soorten thee afkomstig zijn van de plant Camellia sinensis. Het verschil tussen de verschillende soorten thee komt dus blijkbaar niet door de plant, maar door iets anders. Verder lezend kwam ik er achter dat de theeplant door een heel proces gaat voor het als thee verkocht wordt. Wellicht heeft het productieproces iets te maken met de verschillen tussen zwarte, groene en witte thee?

Het productieproces van thee heeft verschillende stappen:

Thee plukken
theeplukken
 Verwelken: Door de thee te laten verwelken verliest het ongeveer 30% water.
thee verwelken
 Kneuzen:

De blaadjes worden licht gekneusd zodat het oxideren makkelijker gaat en er overtollig vocht uit kan.

Thee rollen
Oxidatie:

In deze fase laat men de theebladeren reageren met zuurstof waardoor een verkleuring optreed.

Oxidatie
Drogen:

Door de theebladeren te drogen in de zon of in een droogoven, stopt men het oxidatieproces en verdampt het laatste vocht.

drogen thee
Selecteren en verpakking:

De theeblaadjes worden geselecteerd op grootte en verpakt en verscheept naar Fleur de Café.

 

 Het verschil tussen zwarte, groene en witte thee

Aha het geheim van de verschillen tussen zwarte, groene en witte thee is de oxidatie, het reageren op zuurstof. Om zwarte thee te maken is dit noodzakelijk, maar bij groene en witte thee gebeurt dit niet.  Door het blootstellen van het vochtige theeblad aan zuurstof verkleurt het theeblad naar bruin. Hoe langer het oxideert hoe donkerder de kleur.  Op die manier krijgt zwarte thee de kleur die het heeft. Om verkleuring te voorkomen, verhit, wokt of stoomt men de groene en witte thee. Het vocht verdampt en  kan niet meer oxideren.

Hoe zet je thee?

Afhankelijk van dat proces kan de warme drank oranje of donkerrood kleuren bij het zetten van zwarte thee en geelachtig voor de groene thee. Hoe lang de thee moet trekken hangt helemaal af van de soort thee. Eerlijk gezegd  had ik geen flauw idee dat de manier van theezetten invloed zou hebben op de smaak van de thee.  Toch is het echt waar! De temperatuur van het water en de tijd van trekken is van groot belang voor de smaak.

  • Voor zwarte thee, is de aanbevolen trektijd 3 of 5 minuten. Als het te lang duurt, zal de thee wat tannine ontwikkelen en wordt de thee bitter.
  • Voor groene thee, is de trektijd ongeveer 6 of 7 minuten.
  • De witte thee moet langer trekken omdat het anders geen smaak kan hebben.

Bovendien is de temperatuur van het water erg belangrijk. Een te hoge temperatuur kan sommige vitaminen en andere moleculen zoals de suiker en het aminozuur vernietigen. Bovendien zorgen hoge temperaturen voor een molecuul die verantwoordelijk is voor de hardheid en bitterheid die zich ontwikkelt. De ideale watertemperatuur is 80-95 graden voor zwarte thee, 60 graden voor groene thee en 70 graden voor witte thee.

Wat is de lekkerste thee?

Smaken verschillen en daarom is moeilijk te zeggen wat de lekkerste thee is. Sommige mensen verkiezen de sterke smaak van zwarte thee, terwijl andere juist groene of witte thee lekker vinden. Mijn persoonlijke favoriet is  groene thee. Ik vind de smaak erg lekker en ben ook erg gecharmeerd van de voordelen van groene thee.

Wat zijn de bijwerkingen van thee?

Groene thee wordt over het algemeen gezien  als een gezonde thee. Zo is wetenschappelijk aangetoond dat groen thee een positief effect heeft op vetverbranding. Bovendien is de thee goed voor je ogen en zijn er berichten over een goede werking bij hartziekten en zelfs kanker. Daarentegen kan zwarte thee stress verminderen! Een wetenschappelijke studie toont aan dat wanneer u regelmatig zwarte thee drinkt stress vermindert de bloeddruk verlaagt. Als laatste werkt witte thee anti-verouderend dankzij de hoge concentratie antioxidanten. Al met al is het drinken van thee is super gezond.