Voor al deze methodes wordt gemalen koffie gebruikt. De koffiebonen wordt gemalen om de smaken makkelijker te laten extraheren met water. De tijd waarmee het water in contact met de koffie is, is de extractietijd. Deze tijd bepaalt hoe de koffie smaakt. Als water te lang met het maalsel in aanraking komt dan zal het heel veel smaken opnemen wat resulteert in een bittere koffie, bijvoorbeeld een Turkse koffie. Als het water te kort met koffie in aanraking is dan is je koffie slap. Hoe fijner de koffie wordt gemalen, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen. Hoe grover de maling is des te korter de koffie in contact met het water blijft.

Espressomaling voor espressomachine
De espressomaling is fijn gemalen en is vergelijkbaar met grof zand het valt in brokjes uiteen. Deze maling is bedoeld voor espressomachines. Espresso wordt gemaakt onder hoge druk in korte tijd. Bij de espresso zetmethode wordt het water onder hoge druk door de maling gedrukt. Er moet dus weerstand aan het water worden geboden, zodat het de aroma's goed opneemt. Bovendien ontstaat door de druk een schuimlaagje op de koffie. Lees meer over het perfecte kopje koffie.

Snelfiltermaling voor filterkoffieapparaat
Snelfiltermaling is iets grover dan espressomaling. Bij de zetmethode van filterkoffie loopt het warme water langzaam langs de koffie en is de contacttijd (of extractietijd) relatief lang: van 2 tot 8 minuten. Tijd genoeg dus om aan smaakoverdracht te doen. De smaak van filterkoffie is dus altijd minder intens dan dat van een espresso en doordat er geen druk wordt uitgeoefend op het maalszel zal er geen cremelaagje verschijnen.

Standaardmaling voor cafetiere en percolatorstandaardmaling
Bij standaardmaling is de maling grover dan bij snelfiltermaling. Bij deze grove maling is de extractietijd langer. Daarom is deze maling heel geschikt voor zetmethodes als de percolator of cafeteire. Bij deze zetmethodes heeft de koffie langer de tijd om smaak en aroma af te geven aan het water.