Hoe ontstaan vette koffiebonen?
Iedere koffieboon bevat oliën, maar de ene koffieboon meer dan een andere koffieboon. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan Robusta koffiebonen. Maar er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de koffiebonen.
- Branding: de branding van de koffieboon heeft de grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde als popcorn en ‘popt’ (ook wel crack genoemd) twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Dit wordt ook wel het zweten van de koffieboon genoemd.
- Temperatuurwisseling: ook wisselingen van temperatuur van de verpakte koffie kan van invloed zijn. Te veel en te hoge temperatuurwisselingen komt de vetheid niet ten goede.
- Tijd: Hoe langer je koffie laat liggen na branding om te gaan verpakken, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie. Met vers gebrande koffie welke gelijk verpakt is, is de vetheid aanzienlijk minder.
Laat je koffiebonen in een dichte verpakking te lange tijd staan dan kan de koffieboon ook gaan 'zweten'.
Zijn vette koffiebonen schadelijk voor mijn machine?
Nee, schadelijk zijn vette koffiebonen niet maar de vettige laag van de koffieboon zet zich wel af op machineonderdelen.
Bij een losse bonenmaler is het daarom goed om je bonenreservoir regelmatig met stoom te reinigen en daarna af te nemen met een doek zodat de ‘bruine’ vette laag weg is. Indien de vette afzetting voor doorstroomproblemen in het maalgedeelte zorgt, kan deze worden schoongemaakt met grinder cleaner.
Bij filterdragermachines zorgt het wekelijks blindfilteren met reinigingsmiddel ervoor dat de vetten worden verwijderd. Een volautomaat maakt gebruik van een speciaal schoonmaakprogramma waarbij een reinigingstablet wordt toegevoegd om de zetgroep schoon te houden. Schadelijk zijn dus vette koffiebonen niet, maar schoonmaak en onderhoud zijn hierbij wel erg belangrijk.
Hoe weet je of je vette koffiebonen koopt?
Op de zak koffie staat vrijwel nooit of de koffiebonen vet zijn. Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan ‘dark roast’ blends. Deze koffiebonen zijn donkerder gebrand, waardoor ze de tweede crack voorbij zijn en een vettig laagje op de bonen hebben.
Medium roasted koffiebonen
Vette koffiebonen krijgen vaak een slechte naam toch zijn deze bonen juist een uitstekende keuze voor wie houdt van een volle, krachtige koffiesmaak. Ze komen goed tot hun recht in espressomachines met een goede schoonmaakroutine, en leveren diepe tonen van chocolade, noten en een stevige body. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor espresso’s, cappuccino’s en andere melkdranken waarbij je de smaak wilt behouden naast het romige van melk.
Daarnaast zijn vette bonen ook interessant voor slow coffee-methodes zoals de French press, waar hun oliën juist bijdragen aan een rijke en volle smaakbeleving. Zolang je niet op zoek bent naar een lichte, fruitige koffie of met een volautomaat werkt die gevoelig is voor olieophoping, kunnen vette bonen juist een verrijking zijn. Kortom: vette koffiebonen zijn niet ‘slecht’, maar vragen om de juiste toepassing én verzorging van je apparatuur.
