Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Instructies voor het afstellen van jouw koffiemolen

Het afstellen van een koffiemolen is zeer nauwkeurig werk. Wanneer je daar even de tijd voor neemt dan heb je daar veel profijt van. 

Je kunt de volgende instructies opvolgen voor een nieuwe maler:

  • Vul het bonenreservoir.
  • Zet de maalstand eerst op de fijnste stand. Jouw machine zal nu niet kunnen malen, omdat de maalschijven helemaal op elkaar zitten.
  • Zet vervolgens de maalstand in één keer op grover. Dit is ongeveer 2 omwentelingen. De maalschijven staan nu van elkaar af.
  • Vanaf dit punt ga je de maalstand instellen naar steeds fijner. Met de klok mee omwentelen zet je de maalstand op fijner. Kleine stapjes van minder dan 1/4 omwenteling.
  • Bij het instellen van de maalstand steeds het maalsel van de eerste seconden weggooien en pas dan wat maalsel opvangen in een kopje of in je hand.

Wat is de optimale maling voor een lekkere koffie?

De maalstand voor koffie is goed wanneer deze aanvoelt tussen suiker en zout. Voor een espresso moet het maalsel in kleine brokjes uiteen vallen. Bij een optimale maling loopt de koffie in ongeveer 24 tot 26 seconden in jouw kopje.  De kleur is hazelnootbruin en vormt een karakteristiek tijgerpatroon in het kopje. De stroom is ononderbroken en vloeit stopperig als honing in het kopje. Het koekje dat achterblijft in de filterdrager is mooi stevig, niet te droog maar ook zeker niet te nat. 

Koffie te grof gemalen

Koffie te grof gemalen

Uw koffie loopt te snel door. Het koekje is droog. De koffie is dan niet goed geëxtraheerd, ook herkenbaar aan de lichte kleur van de vloeistof.

Optimale koffiemaling

Een optimale koffiemaling loopt in een stroom door. De crèmelaag heeft een hazelnootbruine kleur in een tijgerpatroon. Er zijn wel meer criteria voor een perfecte koffie

Welke koffiemaling heb ik nodig?
Koffie te fijn gemalen

Koffie te fijn gemalen

Uw koffie loopt te langzaam door. Het water heeft moeite om door de stevige puck heen te komen. Het koekje is erg nat of heeft zelfs een laagje water.

Wanneer moet je de maling van je koffiemolen checken?

Bij een nieuwe koffiemolen

Bij een nieuwe koffiemolen

Wanneer je een nieuwe koffiemolen of maler aangeschaft heeft deze geen standaard maling. Je moet deze zelf nog afstellen op jouw koffie en koffiemachine. Het is goed van belang dat je dit wel doet.

Bij het wisselen van koffiemelange

Bij het wisselen van koffiemelange

Koffiebonen verschillen van elkaar in grote, volume, brandgraad, versheid. Al deze verschillen zijn van invloed op het koffiemaalsel. Wanneer je een ander soort koffiemelange gaat gebruiken is het aan te raden de koffiemolen aan te passen.

Bij slijtage van de maalschijven

Bij slijtage van de maalschijven

De maalschijven van jouw koffiemolen kunnen na verloop van jaren slijten. Soms is het nodig om de maalschijven dan te laten vernieuwen. Soms is het aanpassen van de dosering ook al voldoende om nog lang plezier te hebben van uw grinder. Vaak is het nodig om de maal tijd iets langer te maken om dezelfde hoeveelheid koffiemaalsel te krijgen.

Meer tips over het afstellen van koffiemolen

Dosering bepalen

Dosering bepalen

Wanneer je de juiste maalgraad hebt bereikt, wordt het tijd om de dosering aan te passen. Normaal is er tussen 7 en 9 gram nodig om een kopje koffie te zetten. Het aanpassen van de dosering gaat bij elke koffiemolen op een iets andere manier. Zoals bij een Expobar Pulse koffiemolen. De indicatie is bij elke molen het aantal seconden waarin de bonen gemalen worden. Je kunt de hoeveelheid koffie wegen per maling. Je kan ook een kopje koffie zetten. Als de koffie te snel doorloopt en de koekje is nat. Dan moet er meer koffie worden gedoseerd. 

Onderhoud en reparatie

Onderhoud en reparatie

Maalt je molen niet meer? Een oorzaak kan een steentje of houtje tussen de koffiebonen zijn. Zet dan de maalgraad op z'n grofst, veelal valt het steentje er dan doorheen. Zo niet, haal dan de bonenstolp van jouw molen en zuig met een stofzuiger, voorzichtig, de binnenkant leeg. Het reinigen van je koffiemolen is aan te bevelen elke keer wanneer de bonenstolp leeg is. Het uitzuigen van het het maalwerk en van de uitloop is vaak al voldoende. Let daarbij op dat je geen losse onderdelen opzuigt en ga nooit met een onderdeel in de uitloop. Daar beschadig je namelijk makkelijk de antistatische strip. Deze strip bestaat uit een soort haartjes waarlangs het maalsel glijdt en zorgt dat het maalsel ontlaadt.

Wil je het afstellen en onderhouden van je koffiemolen uitbesteden? Dat kan! Lees hier meer over op de pagina Machine onderhoud & reparatie.

Koffie te fijn of te grof ?

Koffie te fijn of te grof ?

  • Loopt je koffie te snel door en houd je een nat koekje over? Pas dan de dosering aan. Je hebt meer maalsel nodig in jouw portafilter. 
  • Loopt je koffie te langzaam door en houd je een nat koekje over? Pas dan de maalstand aan. De maalgraad mag dan iets grover.
  • Loopt je koffie te snel door en blijft er een droog koekje over? Dan is een te grove maalgraad de oorzaak. De koffie is dan niet goed geëxtraheerd, dit is ook herkenbaar aan de lichte kleur van de vloeistof.
Interesse in een koffiemolen?
Wij geven graag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over onze koffie groothandel

26.04.2022

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een horeca koffiemachine/espressomachine? Als horecaondernemer wilt uw gasten uiteraard de beste kwaliteit koffie serveren. Een lekker kopje koffie is een echte must. Een professionele koffiemachine is daarbij van belang.
Lees meer
01.09.2020

Thee groothandel voor Horeca

Als thee groothandel voor horeca, winkels en bedrijven leveren wij alleen de beste thee. Wij bieden meer dan 120 theesoorten. Onze theeën worden door onszelf gemelangeerd in onze eigen theemelangeerderij in Deventer.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer
31.08.2020

Uw groothandel in koffiemachines

Bij Fleur de Café vindt u een groot assortiment professioneles koffiemachines. Doordat wij deze koffiemachines zelf importeren zijn de voorwaarden zeer gunstig voor u als wederverkoper. Als groothandel in professionele koffiemachines bieden wij u verschillende mogelijkheden aan. Zo kunt u kiezen voor een machine inclusief installatie, met of zonder garantie afhandeling. Alles is bespreekbaar.
Lees meer