De koffiebrander

Een koffiebranderij opstarten, waar begin je mee?

De eerste stap om uw eigen koffiebranderij te beginnen is het uitzoeken van de juiste koffiebrander. Afhankelijk van uw budget en uw doel kunt u een koffiebrander zoeken.

Met een koffiebrander brandt u zelf uw koffiebonen. De heerlijke geur van vers gebrande koffiebonen zorgt voor een optimale koffiebeleving van uw klanten. Een paar jute zakken vol groene bonen, een koffiebrander, de geur en natuurlijk een vers kopje koffie om te proeven, authentieker kan bijna niet!

Naast dat u van koffie een beleving maakt en de klanttevredenheid zal toenemen, heeft het zelf branden ook enorme voordelen op het gebied van inkoop en kwaliteit van uw koffie. Naast particuliere klanten kunt u als koffiebranderij ook B2B klanten voorzien.

Wanneer u het groter wilt aanpakken dan kunnen wij u daarin adviseren en ook de nodige producten leveren die hiervoor nodig zijn. Wij hebben zelf een koffiebranderij in Deventer en vertellen u graag over alle mogelijkheden. Bel naar 0570-67 77 22 voor advies.

Deze koffiebranders zijn door ons zelf getest, en ontwikkeld en worden op verzoek voorzien van een profiel systeem waarmee u altijd de beste koffie brand. Bij aanschaf van een brander krijgt u een uitgebreide training, zodat u meteen aan de slag kunt.

Regelgeving rondom een koffiebranderij

Voor een professionele koffiebranderij heb je toestemming van de gemeente nodig. In iedere gemeente gelden andere regels, zoek daarom goed van te voor uit wat wel en niet mag. Daarnaast is het goed om van te voor al stil te staan bij de volgende vragen.

  • Hoe voorkom ik overlast?
  • Hoe belangrijk zijn de vocht en kleurmeters?
  • Wat kunnen obstakels worden?
Ongebrand koffie nodig?

Heeft u ook ongebrande koffiebonen nodig?

Als u een koffiebranderij wil gaan beginnen heeft u natuurlijk ook ongebrande koffiebonen nodig. U kunt hiervoor terecht bij Fleur de cafe. Op onze website vindt u ongebrande koffiebonen per kilo, wil u de koffiebonen per baal in een jute zak inkopen? Neem dan contact met ons op, graag vertellen wij u meer over de mogelijkheden.

Wij bieden zowel ongebrande Arabica bonen als Robusta bonen aan. Deze bonen komen uit verschillende landen, zogenoemde Single Origins of zelfs van één boerderij als Single Estate bonen. Deze groene koffiebonen kunt u meteen gebruiken of melangeren met een andere boon tot uw ideale smaak en branden naar uw voorkeur! De smaakbeleving van zelf gebrande koffie is eigenlijk met geen pen te beschrijven, maar sensationeel komt in de buurt. 

Koffiebranderij koffiezakken met ventiel

Uw koffie verpakking voor uw eigen koffie

Een koffie zak moet een ventiel hebben om te ontgassen. Door het ventiel kunnen gassen die na het branden nog enige tijd vrijkomen wel uit de koffiezak ontsnappen en dit zonder dat zuurstof de koffiezak kan binnendringen. Is de koffiezak eenmaal geopend? dan kunt u de zak met koffiebonen afsluiten door middel van de zipper en de koffiezak beter op een droge, koele en luchtdichte plaats bewaren.

De koffiezakken met ventiel zijn geschikt voor 1 kilo en 750 gram koffie en zijn dus voorzien van een ventiel met zipper.

Het grote voordeel van deze koffieverpakking is de zipsluiting. Daardoor wordt na het eerste gebruik, het lostrekken van de zipsluiting, de koffiezak hersluitbaar. Ideaal wanneer u niet direct een hele kilo koffiebonen in uw koffiemolen wilt gooien. U gebruikt wat u nodig heeft en de rest van de bonen kan goed bewaard blijven in de zak zelf. 

Wij adviseren u om gebruik te maken van koffiezakken met een eenrichtingsventiel. Daarbij heeft de koffie ruimte om na te garen en om te ontgassen, terwijl er geen zuurstof de zak in kan. Bekijk ons assortiment koffiezakken met ventiel.  

Easy Kiss weeg en doseer machine

Heeft u een inpakmachine nodig?

Wanneer u in uw eigen koffiebranderij een batch koffie gebrand heeft, laat u de koffiebonen afkoelen in de opvangbak van de brander. Door de draai armen in de opvangbak blijft de koffie in beweging en kan deze goed afkoelen. Na ongeveer 5 minuten is de koffie goed afgekoeld.

Nu is het zaak om de koffie snel in te pakken zodat de smaak en aroma niet verloren gaan. Het inpakken kan ook handmatig, door met een schep de zakken één voor één vol te scheppen. U heeft hiervoor wel een weegschaal nodig.

Heeft u een brander met een formaat van 5 kilo of meer dan is een inpakmachine geen overbodige luxe. Hierbij gooit u een hoeveelheid vers gebrande koffiebonen boven in een trechter. Vervolgens kunt u de machine instellen om steeds een bepaalde hoeveelheid af te wegen.

Sealer van Fleur de café

Als de koffiebonen ingepakt zijn, wat moet er dan nog gebeuren?

U heeft de koffiebonen in de juiste verpakking verpakt. Nu hoeft u alleen nog maar de koffiezakken te sluiten. Om de koffiezakken direct te kunnen sluiten is een sealapparaat noodzakelijk. Deze zorgt voor een goede afsluiting van uw koffieverpakking. Zo sealt u makkelijk verpakkingen van cellofaan, papier-, aluminium- en andere laminaatfolies.

De koffiezakken zakken kunt u luchtdicht afsluiten door ze te sealen met een sealaparaat. Er zijn verschillende typen sealers en ook in verschillende prijsklassest. Sommige zelfs met de mogelijkheid een branddatum in de rand te laten stansen.

U kunt beginnen met een kleine sealer Impulse Heat sealer PI200

Interesse in onze koffiebrander
Wij geven graag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over onze koffiebranderij

10.04.2024

Koffiebranderij Fleur de Café: modern en energiezuinig

Ben je op zoek naar een koffiebranderij? Fleur de Café brandt koffie sinds 2014. De koffiebranderij in Deventer staat bekend om koffie van kwaliteit. De medewerkers delen de passie voor koffie. Elke dag wordt er gewerkt met alleen de beste koffiebonen. Met veel geduld, ambacht en precisie worden deze gebrand tot de lekkerste koffies. Zodat jij van de meest verfijnde koffiesmaken in huis haalt. Fleur de Café maakt koffie voor iedereen in de modernste koffiebranderij van Nederland.
Lees meer
14.04.2023

Wat doet een koffiebranderij?

Een koffiebranderij is een plek waar ruwe koffiebonen worden getransformeerd tot heerlijke bruine koffiebonen door middel van een ambachtelijk proces van branden. Het branden van de koffiebonen zorgt voor de ontwikkeling van de unieke smaken en aroma's die koffie zo geliefd maken. Benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!
Lees meer
14.09.2020

Professionele koffiebrander worden?

Wilt u uw verse koffiebonen zelf branden? Dan is een koffiebrander onmisbaar. Bij Fleur de Café vindt u diverse koffiebranders in het assortiment.
Lees meer
01.11.2019

Koffiebranderij nu hypermodern met Loring

Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills.
Lees meer
10.07.2019

Koffiebranderij 'gadgets'

Als koffiebranderij aan de slag gaan is een hele uitdaging, waar meer bij komt kijken dan u wellicht in eerste instantie dacht. Fleur de Café denkt graag met u mee en kan bovendien alle producten leveren die u nodig hebt. Zodat u zich vooral bezig kunt houden met het branden van de lekkerste koffie.
Lees meer
05.09.2018

Van gedetineerde tot koffiebrander

U leest het goed, een gevangene die koffiebrander wordt. In de penitentiaire instelling van zowel Zaanstad als in Sittard wordt koffie gebrand met een Garanti koffiebrander die geleverd is door Fleur de Café.
Lees meer
05.07.2018

Koffiebrander worden? Tips & Trucs

Heeft u de ambitie om zelf professioneel koffie te gaan branden? De ervaring die wij inmiddels hebben als koffiebranderij delen wij graag om u zo op weg te helpen als koffiebrander. Wij zijn zelf koffiebranderij en daarnaast verkopen wij diverse koffiebranders en andere benodigdheden.
Lees meer