Waarom is licht gebrande koffie zo populair?
In de wereld van de koffie is licht gebrande koffie al jaren in opkomst. De vraag naar deze wijze van branden is enorm gestegen. Je vraagt je vast af waar die vraag vandaan komt. Die beweging heeft te maken met de groeiende vraag naar ‘betere koffie’.
Er is steeds meer aandacht voor de afkomst van koffie. Zo kiest men vaker voor koffie die aandacht heeft voor de koffieboer. Het populaire imago van licht gebrande koffie is hiermee verbonden. Het idee heerst ook dat hoe dichter je bij het originele product blijft, des te puurder het is. Door de koffie korter te branden, blijft er meer van de authentieke smaak van de boon behouden.

Single origin koffie is in opkomst
Sinds die focus op ‘betere koffie’ is single origin koffie erg populair. Dit is koffie die rechtstreeks van één plantage afkomstig is. Single origins voelen vaak persoonlijker. Er is meer aandacht voor de boer en de koffie heeft een eigen smaakprofiel.
Bij een single origin wil je de waarschijnlijk de unieke kenmerken van koffie beter ervaren. Mede-hierdoor is lichter branden is populairder geworden. Bij donker branden kan je de smaak-kenmerken van een koffie minder herkennen. Bij een lichtere branding komt de unieke smaak van de boon juist beter naar voren. De unieke kenmerken van de koffie worden geaccentueerd. Dat wil trouwens niet zeggen dat een donker gebrande single origin koffie niet de moeite waard is. Smaken verschillen immers.
Wat is 'light roast' gebrande koffie?
Licht gebrande koffie is relatief licht gebrand. De koffiebonen zijn qua aantal minuten korter in de koffiebrander geweest. Door de kortere brandduur zijn de van nature aanwezige suikers in de boon zijn nog niet volledig gekarameliseerd. Hierdoor wordt de smaak vaker omschreven als wat ‘zuurder’, dan donker gebrande koffie.
Je kan een licht gebrande koffieboon ook herkennen aan de kleur. Die is namelijk in lichter van kleur. Natuurlijk heeft elke boon een eigen teint, maar in grote lijnen is licht gebrande koffie lichter van kleur. Een ander grappig weetje over licht gebrande koffie is dat het in het westen van ons land meer wordt gedronken. In Oost-Nederland kiest men vaker voor donker gebrande koffie.
Waarom zou je een donker gebrande koffie kiezen?
Als je van een stevige bak koffie houdt, kies je een donker gebrande koffie. De van nature aanwezige suikers in de boon zijn verder gekarameliseerd. Daardoor is de smaak zoeter en steviger geworden. Donker gebrande koffie, is donkerder van kleur. De donkerdere kleur ontstaat doordat de koffieboon langer gebrand wordt. Over het algemeen wordt deze koffie tot het einde van de second crack gebrand. Het langere branden zorgt ervoor dat de koffieboon meer kleur en ook qua de smaak meer body krijgt.
Donker gebrande koffie heeft een lage zuurgraad. Het wordt soms als bitter ervaren. Dit komt omdat door het langer branden de kenmerkende eigen smaak van de bonen wordt vervangen door een brandsmaak. Veel koffies in de supermarkt zijn donker gebrand. Het lange branden is namelijk ook een manier om een (wat mindere) smaak te verdoezelen.
Er is ook nog een middenweg: Medium roast
Kan je niet kiezen tussen licht of donker gebrand? Dan is er gelukkig ook een ruim aanbod van medium gebrande koffiebonen. Koffies die op een medium brandwijze gebrand zijn, donkerder van kleur dan een light roast. Medium gebrande koffiebonen zitten tussen zuur en bitter in. Ze zijn vol van smaak, maar hebben niet zo’n sterke body als een donker gebrande koffie. Bij medium branden komen zowel de kenmerken van eigen smaken en aroma’s die ontstaan door het branden naar voren. Bij dit brandproces ontstaat een prettig evenwicht tussen zuurgraad en body. Je proeft nog steeds de oorspronkelijke smaak van de boon, maar dan aangevuld met vollere smaken door het branden.
Koffiebranden is een kunst
Elke koffie heeft een optimale brandgraad en elke drinker heeft een eigen voorkeur. Het is de kunst van de koffiebrander om de perfecte brandgraad met de juiste koffieboon te combineren. Wanneer dit gebeurt zal de smaak en de aroma’s van de koffie het best tot zijn recht komen. Dit is ook waar de koffiebranders van Fleur de Café elke dag mee bezig zijn. Zij doen dag in, dag uit hun best om voor jou de juiste branding met de juiste koffiebonen te combineren zodat de lekkerste smaak naar voren komt. Daarom smaakt de gebrande koffie van Fleur de Café zo onweerstaanbaar lekker!
Ben je van plan zelf te gaan branden? Bel gerust eens voor advies of neem een kijkje bij onze koffiebranders. Fleur de Café brand de lekkerste gebrande koffie. Wil je een eigen koffie op de markt brengen? Ook voor koffie speciaal voor jouw bedrijf gebrand kan je bij deze koffiebranderij terecht. Lees meer over de mogelijkheden van Private Label koffie.