Sluiten
horeca-thee
Losse thee zetten? Bekijk tips en adviezen voor alle theesoorten.

Thee zetten met losse thee

Hoe zet je losse thee?

Elke theesoort heeft zijn eigen manier van bereiden. Dit heeft te maken met proces die het theeblad of de kruiden ondergaan nadat deze geoogst zijn. Het is erg belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden als watertemperatuur en hoeveelheid thee. Alleen op die manier haalt u het beste uit de thee. Een waterkoker met een temperatuurmeter is een must wanneer u een echte theedrinker bent. Wanneer u rekening houdt met de geadviseerde zettemperatuur dan kunt nog meer genieten van uw kopje losse thee.

witte thee, groene thee, zwarte thee

De herkomst van zwarte thee, groene thee en witte thee

De theeplant Camellia sinensis wordt geteeld op plantages die meestal op een berghelling liggen, het liefst en het best in een warm en vochtig klimaat. Denk aan landen als India, China, Japan en Kenya.  De smaak van de thee wordt bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid.  Hoe hoger de tuin, des te beter de kwaliteit van de thee. Witte thee is over het algemeen kostbaarder dan andere theesoorten. Voor witte thee worden alleen de eerste, jonge knoppen en jonge blaadjes van de theestruik gebruikt. De knoppen worden alleen gedroogd of licht gebrand.

Zwarte thee

Hoe zet ik zwarte thee?

Een lekker kopje zwarte thee zet u met goed gekookt water dat een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Doe u thee in een theepotje of een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram. Tip: Spoel voor gebruik uw theepot even om met heet water. 

Groene thee

Hoe zet ik groene thee?

Omdat groene theebladeren niet zijn geoxideerd zoals zwarte bladeren, moet u nooit kokend water gebruiken. Dit verschroeit de bladeren en verandert het smaakprofiel van de thee. De thee krijgt dan een bittere wrange smaak. Als u geen waterkoker met een temperatuurvariabele heeft, kook dan eerst het water, open vervolgens het deksel van de waterkoker en laat het drie minuten afkoelen. Of voeg eenvoudig een scheut koud water toe aan uw kopje of pot. Laat het in ieder geval afkoelen tot 70-80C graden. Doe u thee in een theezeefje en laat het vervolgens 2-4 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.

witte thee

Hoe zet ik witte thee?

Zet u witte thee dan is het belangrijk dat u het water na het koken laat afkoelen tot 70-80C graden. Gebruikt u kokend heet water dan zal de witte thee bitter en wrang smaken. Doe u thee in een theezeefje en laat het vervolgens ruim 8 minuten trekken. Gebruik per kopje 1 schepje met het doseerlepel, dat is ongeveer 2 gram.

Kruidenthee

Hoe zet ik kruidenthee?

Kruidenthee, ook bekend als tisanes, komen van verschillende planten, waardoor ook het thee zetten verschilt.  In het algemeen is echter te stellen dat kruidenthee gezet wordt met kokend water (100 °Celsius). Gebruik voor het zetten van kruidenthee een zeefje of theepot waar de kruiden de ruimte hebben om te trekken. Ook een tisaniere is heel geschikt. Afhankelijk van het volume van de kruidenthee is 1 a 2 doseerlepels voldoende voor een glas thee.

Rooibosthee

Hoe zet ik rooibos thee?

Rooibos thee kun je zetten met kokend water. Rooibosthee bevat geen cafeïne dus je kun de thee gerust wat langer laten staan. 

Thee van de Rooibos plant

De rooibosplant groeit uitsluitend in Zuid-Afrika. De naaldjes van de plant verkleuren tijdens het verwerkingsproces van groen naar rood. De kwaliteit van rooibos wordt bepaald door de hoeveelheid naaldjes. Hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van de Rooibosthee

Kruidenthee of tisane, gezond alternatief

Tegenstrijdig genoeg is kruidenthee eigenlijk geen thee, omdat er geen theeblad (zwarte, groene of witte thee) in zit. Daardoor bevat kruidenthee ook geen theïne of looizuur. De warme drank wordt dan ook wel Tisane of kruidenaftreksel genoemd, maar voor het gemak noemen wij ze toch kruidenthee. En zoals de naam al verraad is de thee samengesteld uit kruiden. 

 

Interesse in onze losse thee?

Kijk in onze webshop !

Onze losse thee assortiment

Andere pagina's

Theezeefje

TheezeefjeWanneer u losse thee gaat gebruiken is een zeefje of theefilter nodig. Zo voorkomt u dat u de theeblaadjes in uw mond krijgt. Wij hebben verschillende soorten en maten filters in ons assortiment. Van rvs tot papier van een traditioneel theeknijper tot een zeefje in de vorm van een kerstboom.

Verse ijsthee met losse thee

IjstheeMet mooi weer serveert en drinkt u het liefst heerlijke verse ijsthee gemaakt van echte losse thee. Fleur de Café heeft drie theeën ontwikkeld om zelf ijsthee mee te maken. Elk van deze theesoorten heeft een fantastische zomerse smaak en 100% natuurlijke ingrediënten. De smaak is fris en vol en bevat bovendien 90% minder suiker dan reguliere icetea.

Hoe bewaar ik mijn thee ?

Thee bewarenLosse thee is een product dat niet snel bederft en zelfs jaren lang goed blijft. Zeker wanneer u de thee op de juiste manier bewaart. Daarom geven wij u graag een aantal praktische tips, hoe en waarom u de thee het beste kunt bewaren.