Van koffiebes, ongebrand koffie tot gebrande koffie

Het begint allemaal met groene koffiebonen

'Groene koffiebonen' is een andere benaming voor ongebrande koffie. De koffieboon is namelijk groen voordat hij wordt gebrand. Eigenlijk is het begrip koffieboon misleidend - een koffiebes is eigenlijk een vrucht, dus een koffieboon zelf is geen peulvrucht, maar een pit. Koffiebessen zijn vaak rood of geel en hebben twee pitten: de groene koffiebonen. Deze hebben een heel dunne huid en bevinden zich in een beschermende laag van zacht slijm. Koffiebessen rijpen erg langzaam: het kan wel acht tot twaalf maanden duren voordat de bes kan worden geplukt en verwerkt tot groene koffiebonen. Afhankelijk van het land waar de bessen groeien, duurt de oogsttijd ongeveer vier maanden in een jaar. De koffieplant zelf wordt ongeveer 25 jaar oud, waarna de plant vervangen wordt door nieuwe planten.

Waar groeien groene koffiebonen? Coffee belt

Waar groeien groene koffiebonen?

Veel eigenschappen van groene koffiebonen zijn afhankelijk van verschillende factoren. De manier waarop ze gewassen worden, de manier waarop ze gebrand worden en ook de plek waar ze groeien. Koffie groeit alleen in gebieden rondom de evenaar, in verschillende landen in Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Deze 'strook' gebieden wordt ook wel de Coffee Belt genoemd. Groene koffiebonen groeien het best in hoge, bergachtige gebieden. Als de plant groeit tussen de 1.000 en 2.000 meter boven de zeespiegel, heb je vaak een goede kwaliteit koffieboon in handen. Om de kwaliteit te bepalen, wordt elke koffie minstens drie keer geproefd. Dit heet cupping. Daaruit ontstaat een score van tussen 0 en 100. Scoort een koffie hoger dan 80, dan krijgt het een specialty-kwalificatie mee. Verder wordt er ook onderscheid gemaakt tussen 'single origin' en 'single estate'. Single origin staat voor groene koffiebonen uit een bepaald land of een specifieke streek (het gaat hier dus nooit om een melange). Single estate gaat nog een stapje verder en staat voor groene koffiebonen die slechts van één boerderij of coöperatie afkomstig zijn.

De ontdekking van groene koffiebonen

De ontdekking van groene koffiebonen

Oorspronkelijk komt de koffieplant uit Ethiopië. Al sinds de 10e eeuw wordt daar koffie gedronken. Een paar eeuwen later pas werd koffie bekend in de Arabische wereld en Perzië en Turkije. Het duurde maar liefst tot de 17e eeuw totdat koffie haar weg vond richting Europa. Daar schoot het eerste koffiehuis in 1615 uit de grond in Londen. Amsterdam volgde in 1663. Nederland wist een stek van een koffieplant te bemachtigen en nam dat mee naar Nederlands-Indië. Op die manier ontstonden koffieplantages op Java, Sumatra en Celebes. Vanaf dat moment verspreidde de koffieplant zich verder over heel Midden- en Zuid-Amerika. Zo ontstond uiteindelijk de Coffee Belt.

Peaberry koffiebonen: extra kleineboontjes

Grote en kleine groene koffiebonen

De ene groene koffieboon is de andere niet. Net zoals verschillende kwaliteiten, bestaan er ook verschillende soorten groene koffiebonen. De olifantsboon, ook wel de maragogype genoemd, is de grootste koffieboon die er bestaat. Zowel de bes als de bonen zelf zijn anderhalf tot twee keer zo groot als een normale koffiebes/-boon. Dit is een Arabicavariant die ontdekt is in Brazilië aan het einde van de 19e eeuw. Deze soort wordt bijna niet geteeld, omdat hij relatief weinig opbrengt. Dit is dus een exclusieve koffieboon die moeilijk te verkrijgen is. Desalniettemin is de smaak zeer bijzonder. De kleinste groene koffiebonen worden peaberries genoemd. Deze groene koffiebonen zitten als eenling in de koffiebes. Normaliter drukken twee groene koffiebonen in één koffiebes tegen elkaar aan, waardoor ze een platte zijkant krijgen. Omdat een peaberry geen broertje of zusje heeft, blijven ze rond. Ongeveer 5% van alle groene koffiebonen zijn peaberries. Als peaberries handmatig gesorteerd worden, dan worden ze vaak als uniek product verkocht. Een peaberry koffie is dan ook vaak wat duurder, omdat er zoveel handmatig sorteerwerk bij komt kijken.

Arabica en robusta koffiebonen

Arabica en robusta koffiebonen

Groene koffiebonen worden verdeeld in Arabica- en Robustabonen. Arabica is wereldwijd de meest gedronken koffie ter wereld, omdat het een wat 'toegankelijkere' smaak heeft. Robustakoffie bevat namelijk veel meer cafeïne dan Arabicakoffie. De huidige koffiemarkt bestaat voor ongeveer 70% uit Arabicakoffie en 30% uit Robustakoffie. Arabica is duurder dan Robusta, dus vaak wordt er ook wel een melange gemaakt van Arabica en Robusta samen. Daarmee gaat de prijs naar beneden. Lees hier meer over Arabica- en Robustakoffie.

Rijping van groene koffiebonen

Rijping van groene koffiebonen

Zoals we al zeiden, is de smaak van groene koffiebonen onder andere afhankelijk van waar ze groeien. Ieder koffieland kent haar eigen smaak. De plantsoort, de grondsoort, de weersomstandigheden en de verwerking hebben allemaal ook hun invloed op de smaak van groene koffiebonen. Voordat de eerste oogst plaatsvindt, moet een koffieplant tussen de drie en vijf jaar groeien. Wanneer de koffiebes rijp is, wordt ze geoogst. Dat gebeurt met de hand of op grotere plantages met machines. Wanneer de bessen met de hand geplukt worden, wordt er alleen op de rode koffiebessen (en dus niet de gele) gefocust. Dit kost veel tijd en mankracht, maar levert wel de hoogste kwaliteit koffie op. Als bessen mechanisch worden geoogst, worden de rijpe en onrijpe bessen achteraf gescheiden.

Koffiebessen nat fermenteren

Wassen van groene koffiebonen

Zijn de bessen eenmaal geoogst, dan worden de groene koffiebonen gescheiden van de bes. Er zijn drie methodes om de bessen te 'wassen': (1) de dry method, (2) de washed method en (3) de semi-washed method. Iedere manier van verwerken leidt tot een andere smaak van de groene koffiebonen. De ene manier is dan ook niet beter dan de andere manier - het levert slechts een andere smaak op. Worden de groene koffiebonen bijvoorbeeld volgens de dry method verwerkt, dan worden de bonen wat zoeter van smaak. Maar wordt er gebruik gemaakt van de washed method, dan zijn de groene koffiebonen wat egaler van kleur. Lees hier meer over het verwerken van groene koffiebonen.

Opslag van groene koffiebonen

Opslag van groene koffiebonen

Groene koffiebonen zijn een van de meest verscheepte ladingen ter wereld. Wilt u groene koffie kopen? Dan komen deze groene koffiebonen bij Fleur de Café aan in 'big bags' van maar liefst 1.000 kilo. Er komen vaak heftrucks aan te pas om zulke ladingen te verplaatsen. Zolang groene koffiebonen op kamertemperatuur (rond 15 graden Celsius) worden bewaard, dalen ze gedurende anderhalf jaar nauwelijks in kwaliteit. Groene koffiebonen zijn dus zeer geschikt om op te slaan.

Groene koffie kopen bij Fleur de Café

Groene koffie kopen bij Fleur de Café

Fleur de Café brandt haar meeste groene koffiebonen zelf. Daarnaast fungeren we ook als groothandel voor kleinere koffiebranderijen en particuliere thuisbranders. Daarom is het ook mogelijk om bij Fleur de Café ongebrande groene koffiebonen aan te schaffen. Ook jij kan groene koffie kopen bij Fleur de Café: alle soorten koffie zijn in ongebrande (vanaf 1 kilo) en gebrande vorm bij ons te koop. Heb je nog vragen of wil je meteen een bestelling plaatsen? Neem contact met ons op of bekijk meteen ons aanbod groene koffiebonen.

Bekijk onze assortiment ongebrand koffie
Nieuwsgierig geworden over ongebrand koffie?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over ongebrand koffie

05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
08.09.2020

Alles over ongebrande koffie

Alles over ongebrande koffie. Bent u op zoek naar informatie of wilt u ongebrande koffie kopen, bij Fleur de cafe bent u aan de goede adres.
Lees meer
03.09.2019

Peaberry koffiebonen, ronde schatjes

Even terug naar de basis. Een koffiebes is een vrucht en de koffieboon is de pit van de bes. Elke koffiebes bevat twee pitten, waarvan er een kant plat is en een kant rond. Tenminste dat is zo bij reguliere koffiebonen. Soms is er een bes die maar één pitje heeft en omdat ze geen tweeling hebben om druk uit te oefenen op de zijkant, krijgen ze een afgeronde vorm die doet denken aan een erwt of een bes - vandaar de naam ‘Peaberry’.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer