Uit onze grote hoeveelheid single origine koffiesoorten kunnen verschillende melanges gemaakt worden. Een melange is een mix van 3 tot 5 verschillende koffiesoorten.  Door deze te mengen komen de beste eigenschappen van de koffiebonen samen. Zo ontstaat een melange die qua smaak, aroma en mondgevoel perfect aansluit bij uw wensen en die van uw klanten.  Een groot voordeel van het kiezen voor het maken van een eigen koffiemelange is de constante kwaliteit. Koffie is een natuurproduct en kan door schommelingen in het klimaat per oogst verschillen in smaak. Door gebruik te maken van meerdere soorten bonen in een melange wordt de smaak constant gehouden. Onze koffie melangeur houdt per oogst goed in de gaten of er invloed is op de smaak van de melanges en past deze desgewenst ook aan. Zo komen u en uw klanten nooit voor een verassing te staan, maar kunt u altijd genieten van uw eigen koffie.

Groene koffie uit landen langs de evenaart

Wat bepaald de smaak van koffie?

Om een juiste keuze te maken uit de verschillende koffiesoorten is het goed om meer te weten over hoe en waardoor de smaak van koffie wordt bepaald. De smaak van koffiebonen wordt door heel veel verschillende oorzaken beïnvloed. Oorzaken die bovendien van jaar tot jaar kunnen verschillen afhankelijk van de oogst.

Grofweg kunnen de volgende factoren van invloed zijn:

  • Waar komt de koffieboon vandaan? Lees meer
  • Is het een arabica of een robusta boon? Lees meer
  • Wanneer worden de koffiebessen geoogst? Lees meer

Al deze factoren geven een groene koffieboon een bepaald karakter. Dit karakter wordt tijdens het koffiebranden omgezet naar een smaak. Alle ingrediënten van de koffieboon zoals suiker, vet, zuur, cafeïne, water en aroma  worden door verhitting omgezet naar kleur, smaak, geur en mondgevoel.

De body

De body

Het mondgevoel wordt bepaald door de ‘body’ van de koffie. De body is een uitdrukking voor de dikte (viscositeit) van de koffie en draagt bij aan het gevoel van de rijkdom van de koffie. De body van koffie wordt meestal aangeduid met termen als licht,medium of vol. Hoe langer de koffiebonen gebrand worden hoe voller de smaak. Wordt de boon echter té donker gebrand dan zal de volle smaak snel verdwijnen.

De zuurgraad

De zuurgraad

Bij de smaakbepaling onderkennen we de zuurgraad en de bitterheid. De zuurgraad moet daarbij wenselijk scherp en een aangename smaak zijn, niet een over- gefermenteerde zure smaak. Wanneer de koffie licht gebrand is zal de zuurgraad hoger zijn dan wanneer de koffie donker gebrand wordt.

De bitterheid

De bitterheid

De bitterheid kan in koffie best aanwezig zijn, maar moet echter gecontroleerd worden. Bitterheid wordt beïnvloed door de mate van branden, hoe langer de koffiebonen gebrand worden, hoe bitterder de koffie zal smaken. Bij goede kwaliteit arabica koffiebonen is nooit sprake van bitterheid.

De aroma's

De aroma's

Aroma’s zijn er enorm veel. Een aroma wordt in twee fases ervaren met de neus en mond. Om de juiste aroma’s te onderscheiden is veel training nodig. Over het algemeen komt het aroma van de koffie het beste naar boven bij een Medium roast. Een Ethiopië Yirgacheffe koffie heeft een zeer bloemig aroma het ruikt zelfs bijna naar thee, terwijl een Colombiaanse koffie een aroma heeft van chocolade met noten.

Verschillende brandprofiel afhankelijk van de koffiesmaak

Verschillende brandprofiel afhankelijk van de koffiesmaak

In de schema naast ziet u hoe de duur van koffiebranden de verschillende eigenschappen beïnvloed. Een koffie light gebrand is zuur. Een koffie donker gebrand wordt bitter.

De brandinggraad is bepalend voor de smaak. Meer informatie over de brandprofiel

 

Wil je meer info over een koffieverpakking?
Wij helpen je graag met advies over koffie en private label. Bel gerust bij vragen of het maken van een afspraak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Meer blogs over private label koffie en verpakkingen

04.04.2024

Zo kies je een verpakking voor private label koffie

Wil je koffie op de markt brengen? Dan wil je genoeg aandacht geven aan de verpakking. Deze is namelijk bijna even belangrijk als de inhoud zelf. Fleur de Café helpt je met koffieverpakkingen. Je kiest een bestaande zak of ontwerpt je koffiezak helemaal zoals jij het wil. Aan zowel de zak als het etiket kan jij zelf invulling geven. In dit blog ontdek je de kwaliteitskenmerken van Fleur de Café koffiezakken. Ook lees je alles over het verpakken van private label koffie.
Lees meer
15.02.2024

Verpakkingsmateriaal voor koffie en thee

Onze zakken hebben naast een ventiel ook een hersluitbare zipsluiting. Daardoor kan de klant de koffiebonen of thee makkelijk in de zak bewaren en per portie er uit halen. Daardoor blijven de koffiebonen of de thee goed, donker en luchtdicht bewaard.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiemelange samenstellen voor Private label

Uit onze grote hoeveelheid single origine koffiesoorten kunnen verschillende melanges gemaakt worden. Een melange is een mix van 3 tot 5 verschillende koffiesoorten.  Door deze te mengen komen de beste eigenschappen van de koffiebonen samen. Zo ontstaat een melange die qua smaak, aroma en mondgevoel perfect aansluit bij uw wensen en die van uw klanten.
Lees meer