Uit onze grote hoeveelheid single origine koffiesoorten kunnen verschillende melanges gemaakt worden. Een melange is een mix van 3 tot 5 verschillende koffiesoorten.  Door deze te mengen komen de beste eigenschappen van de koffiebonen samen. Zo ontstaat een melange die qua smaak, aroma en mondgevoel perfect aansluit bij uw wensen en die van uw klanten.  Een groot voordeel van het kiezen voor het maken van een eigen koffiemelange is de constante kwaliteit. Koffie is een natuurproduct en kan door schommelingen in het klimaat per oogst verschillen in smaak. Door gebruik te maken van meerdere soorten bonen in een melange wordt de smaak constant gehouden. Onze koffie melangeur houdt per oogst goed in de gaten of er invloed is op de smaak van de melanges en past deze desgewenst ook aan. Zo komen u en uw klanten nooit voor een verassing te staan, maar kunt u altijd genieten van uw eigen koffie.

Groene koffie uit landen langs de evenaart

Wat bepaald de smaak van koffie?

Om een juiste keuze te maken uit de verschillende koffiesoorten is het goed om meer te weten over hoe en waardoor de smaak van koffie wordt bepaald. De smaak van koffiebonen wordt door heel veel verschillende oorzaken beïnvloed. Oorzaken die bovendien van jaar tot jaar kunnen verschillen afhankelijk van de oogst.

Grofweg kunnen de volgende factoren van invloed zijn:

  • Waar komt de koffieboon vandaan? Lees meer
  • Is het een arabica of een robusta boon? Lees meer
  • Wanneer worden de koffiebessen geoogst? Lees meer

Al deze factoren geven een groene koffieboon een bepaald karakter. Dit karakter wordt tijdens het koffiebranden omgezet naar een smaak. Alle ingrediënten van de koffieboon zoals suiker, vet, zuur, cafeïne, water en aroma  worden door verhitting omgezet naar kleur, smaak, geur en mondgevoel.

De body

De body

Het mondgevoel wordt bepaald door de ‘body’ van de koffie. De body is een uitdrukking voor de dikte (viscositeit) van de koffie en draagt bij aan het gevoel van de rijkdom van de koffie. De body van koffie wordt meestal aangeduid met termen als licht,medium of vol. Hoe langer de koffiebonen gebrand worden hoe voller de smaak. Wordt de boon echter té donker gebrand dan zal de volle smaak snel verdwijnen.

De zuurgraad

De zuurgraad

Bij de smaakbepaling onderkennen we de zuurgraad en de bitterheid. De zuurgraad moet daarbij wenselijk scherp en een aangename smaak zijn, niet een over- gefermenteerde zure smaak. Wanneer de koffie licht gebrand is zal de zuurgraad hoger zijn dan wanneer de koffie donker gebrand wordt.

De bitterheid

De bitterheid

De bitterheid kan in koffie best aanwezig zijn, maar moet echter gecontroleerd worden. Bitterheid wordt beïnvloed door de mate van branden, hoe langer de koffiebonen gebrand worden, hoe bitterder de koffie zal smaken. Bij goede kwaliteit arabica koffiebonen is nooit sprake van bitterheid.

De aroma's

De aroma's

Aroma’s zijn er enorm veel. Een aroma wordt in twee fases ervaren met de neus en mond. Om de juiste aroma’s te onderscheiden is veel training nodig. Over het algemeen komt het aroma van de koffie het beste naar boven bij een Medium roast. Een Ethiopië Yirgacheffe koffie heeft een zeer bloemig aroma het ruikt zelfs bijna naar thee, terwijl een Colombiaanse koffie een aroma heeft van chocolade met noten.

Verschillende brandprofiel afhankelijk van de koffiesmaak

Verschillende brandprofiel afhankelijk van de koffiesmaak

In de schema naast ziet u hoe de duur van koffiebranden de verschillende eigenschappen beïnvloed. Een koffie light gebrand is zuur. Een koffie donker gebrand wordt bitter.

De brandinggraad is bepalend voor de smaak. Meer informatie over de brandprofiel

 

Neem contact met ons op?
Wij geven graag advies

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere blog's voor Private label

24.04.2023

Private label thee

Ben je op zoek naar een private label thee? Bij Fleur de Café ben je aan het juiste adres. Als theemelangeur zijn wij dé partner om samen met jou een eigen smaak en merk thee te creëren. Je hebt de vrijheid om zelf de basis thee en ingrediënten te kiezen en samen met ons de private label thee te ontwikkelen die jij wenst.
Lees meer
25.01.2023

Private label piramide theezakjes

Ben je op zoek naar een private label thee in theezakjes? Fleur de Café is als theemelangeur dé partner voor het creëren van jouw eigen smaak, jouw eigen theemelanges en jouw eigen merk thee. Kies zelf de basis thee en ingrediënten en ontwikkel met ons de private label thee naar jouw wens!
Lees meer
10.05.2022

Uw eigen koffieverpakking voor uw private label koffie

Wanneer u bij ons uw eigen merk koffie heeft gekozen, kunnen wij deze koffie verpakken en voorzien van uw eigen etiket. Geheel in de huisstijl van uw bedrijf. Met onze professionele etiketprinter kunnen wij etiketten printen die op de koffiezak passen.
Lees meer
04.09.2020

Private label koffie

Wilt u uw eigen merk koffiebonen schenken of verkopen? Private label is niet alleen super hip maar ook onderscheidend en bovendien de ultieme manier van marketing.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiemelange samenstellen voor Private label

Uit onze grote hoeveelheid single origine koffiesoorten kunnen verschillende melanges gemaakt worden. Een melange is een mix van 3 tot 5 verschillende koffiesoorten.  Door deze te mengen komen de beste eigenschappen van de koffiebonen samen. Zo ontstaat een melange die qua smaak, aroma en mondgevoel perfect aansluit bij uw wensen en die van uw klanten.
Lees meer
29.06.2020

Wederverkoper Espressomachines, koffie en thee worden?

Voor u als wederverkoper heeft Fleur de Cafe gunstige condities om op flexibele manier de producten van Fleur de Cafe te verkopen. Wij kunnen eigenlijk alles leveren op gebied van koffie en thee. Fleur de Café staat open voor een gesprek over de mogelijkheden en al meerdere bedrijven zijn u voorgegaan.
Lees meer
01.11.2018

Koffiebranderij nu hypermodern met Loring

Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills.
Lees meer
05.09.2018

Van gedetineerde tot koffiebrander

U leest het goed, een gevangene die koffiebrander wordt. In de penitentiaire instelling van zowel Zaanstad als in Sittard wordt koffie gebrand met een Garanti koffiebrander die geleverd is door Fleur de Café.
Lees meer
17.03.2017

Private label koffie nu ook in de horeca

Wat is er nu mooier dan je eigen merk koffie te gaan verkopen. Private label is super hip en daarbij nog eens de perfecte manier van marketing. Lijkt dit jou wat? dan ben je bij Fleur de cafe aan het juiste adres!
Lees meer