Bij de handel van koffie zijn direct en indirect meer dan 500 miljoen mensen betrokken. In meer dan 70 landen worden koffiebonen verbouwd of plukt men de vruchten van de wilde koffiebomen. Toch zijn er maar een aantal landen waarbij koffie hét export product is.

'Coffee Belt'
De top 10 van koffieproducerende landen:
1. Brazilie - 35%
2. Vietnam - 14%
3. Indonesie - 7%
4. Colombia - 6%
5. Ethiopie - 5%
6. India - 3,5%
7. Honduras - 3%
8. Mexico - 3%
9. Peru - 3%
10. Guatemala - 2,5%
Bovengenoemde koffieproducerende landen liggen tussen beide keerkringen rond de evenaar de zogenaamde 'coffee belt'. De koffieplant gedijt namelijk het best in een rijke grond met zachte temperaturen, veel regen en zon. De smaak van koffie is sterk afhankelijk van zijn oorsprong. Het klimaat en grondsoort zijn daarbij sterk van invloed.
De arabica is een koffiesoort die groeit op hoger gelegen grond (vanaf 800 tot 2 000 meter hoog). Hij is terug te vinden in berggebieden. Deze plant groeit optimaal met een temperatuur tussen 18 en 21 graden. Daarbij heeft de boon een korte periode van droogte nodig om de bloem te ontwikkelen. De arabacia koffieboon is door deze klimaateisen wel gevoeliger voor ziektes. De robusta is minder veeleisend als het gaat om temperatuur en hoogte. De boon is ook minder gevoelig voor ziektes.
Over het algemeen groeit koffie van goede kwaliteit op grote hoogte. Hetzelfde type koffie dat wordt verbouwd op dezelfde hoogte en in hetzelfde klimaat, maar op een ander soort grond, kan toch een andere smaak opleveren! Door de verschillen in grondsoort, klimaat en hoogte verschillen de smaken per soort en per land enorm. Hieronder hebben we de koffieproducerende landen per regio onderverdeeld met daarbij een gemiddelde smaakbeschrijving.
Koffie uit Guatamala
De Pulcal heeft een rijk aroma, full-bodied, maar de Antigua heeft een typische smaak met een aangename zuurgraad. De koffiesoorten uit de regio Coban zijn geweldig door hun plezierige zuurgraad.
Koffie uit Jamaica
De Blue Mountain koffie heeft een sterk en intense aroma. Deze blijft lang in de mond.
Koffie uit Mexico
De Mexicaanse arabica heeft een pittig en zacht aroma. De Mexicaanse koffie heeft veel temperament. Heeft een lichte zuurgraad aan het begin maar daarna harmonisch in de mond.
Koffie uit Honduras
Deze koffie heeft een aanwezige body, een subtiele bitterheid en frisheid.
Koffie uit Nicaragua
De arabica Typica en Bourbon hebben een subtiel en discreet aroma.
Koffie uit Panama
De Boquete heeft een zoete en romige smaak.
Koffie uit Cuba
De Turquino heeft een frisse smaak en een gemiddelde sterkte. Hij is minder zuur dan de andere koffiesoorten uit Centraal Amerika.
Koffie uit de Dominicaanse Republiek
De Santo Domingo Bani is een koffie van gemiddelde kwaliteit met een zachte smaak van chocola. Een sterkte branding verbetert de koffiesmaak.
Koffie uit El Salvador
Le Pancamara heeft een licht body met een aangename smaak.
Koffie uit Hawaï
De Kona biedt een delicaat aroma en een rijke en zachte smaak.
Koffie uit Colombia
Een koffiesoort met een rijk aroma, en een evenwichtige notensmaak, een sterk body en een aanwezige, aangename zuurgraad.
Koffie uit Brazilië
Brazilië is het meest koffieproducerende land ter wereld. Een Braziliaanse koffie moet vers gedronken worden. De bonen worden namelijk zuur als ze te lang bewaard worden. Met een neutrale body en een zachte zuurgraad wordt de Braziliaanse koffie vaak in melange gebruikt.
Koffie uit Peru
In deze koffie komt een lichte citroenachtige smaak terug. Het is een zachte koffie met een delicaat aroma. Bij deze bonen past een gemiddelde brandingsgraad.
Koffie uit Venezuela
De Tachira is een smakelijke koffie met een ronde smaak.
Koffie uit Equador
Deze koffie heeft een zachte body. Hij wordt veel gebruikt in melanges. De smaak is intens, de zuurgraad gemiddeld. De smaak is zacht en een beetje bitter.
Koffie uit Bolivia
Deze koffie is zeer subtiel en stabiel. De aroma is houtachtig met een zachte honingsmaak.
Koffie uit Ivoorkust
In het Afrikaanse Ivoorkust wordt hoofdzakelijk robusta koffie geproduceerd. De koffiebonen zijn van minder goede kwaliteit, maar hebben een vol en zacht aroma.
Koffie uit Ethiopië
Koffiebonen uit Ethiopië zijn van zeer goede kwaliteit. Ze hebben bovendien een uniek smaak. Om de fijne aroma tot zijn recht te laten komen, is een licht branding nodig. De meest bekende soort is de Harrar. Deze is droog, sterk en geurend. De Longberry Harrar is zacht en smaakvol, met een zachte zuurgraad. Hij wordt gezien als de beste Ethiopische koffie. De Yirgacheffe met zijn kleine bonen is iets zuurder. De Sidamo heeft een delicate smaak, uniek en erg geurend. Tot slot de Limu heeft een delicaat aroma, maar is zachter dan de Sidamo.
Koffie uit Kenia
Deze koffie is goed in evenwicht, veel aroma en sterk met een gemiddelde zuurgraad. De smaak kom in de buurt van wijn en rode vruchten. De Kenya AA wordt gezien als de beste koffie uit Kenia.
Koffie uit Uganda
Le Bugisu "AA" is rijk, puntig en glad. Deze koffie en de beste van de Uganda. De letters 'AA' geven de grootte van de koffiebonen aan. De Uganda robusta bitterder, een perfecte koffie voor espresso of in een melange.
Koffie uit Tanzania
De «Peaberry» uit Tanzania is zacht en net iets minder zuur dan de Kenya AA.
Koffie uit Togo
Dit Afrikaanse land produceert hoofdzakelijk robusta bonen met een zeer sterk aroma.
Koffie uit Zimbabwe
De koffiebonen hebben een subtiel en fruitig aroma met een gemiddelde body en lichte zuurgraad.
Koffie uit Sudan
Dit land produceert veel robusta bonen met intense aroma's die doen denken aan gedroogd graan.
Koffie uit Kameroen
In Kameroen komen arabica en robusta koffiebonen voor. Beide soorten zijn van goede kwaliteit.
Koffie uit India
De smaak van koffiesoorten uit India is zacht en smakelijk met een iets sterk body en zeer lichte zuurgraad. De Inda Malabar is een arabica koffie die zijn unieke volle smaak smaak en lage zuurgraad dankt aan het monsooned proces. Daarbij ondergaan de koffiebonen in de moessonwind een speciaal proces. Dit proces wordt tegenwoordig nagebootst door de koffie met open luiken in grote pakhuizen te laten "drogen" in de vochtige winden aan de westkust. Om schimmelvorming te voorkomen wordt de koffie dagelijks omgekeerd en wordt na het seizoen dat loopt van juni tot september met de hand geselecteerd op kwaliteit.
Koffie uit Vietnam
Vietnam is de tweede meest koffieproducerende land ter wereld. De productie bestaat hoofdzakelijk uit robusta koffie. De Vietnamese koffie is sterk en kan een chocolade smaak hebben.
Koffie uit de Philipijnen
Dit land produceert vooral robusta koffie.
Koffie uit Indonesië
Koffie uit Indonesië is in het algemeen sterk en smakelijk en heeft een zachte zuurgraad. Het aroma van de Java is een beetje zuur en zacht van smaak. De Sumatra Mandheling is bijzonder zacht en licht zoet. De beroemde Kalossi bonen groeien naast een vulkaan. Dit geeft de bonen een bijzonder aroma met een stevige body en een prikkelende smaak.
Koffie uit Cambodja
Zoals in Vietnam, wordt in dit land hoofdzakelijk robusta geproduceerd.