De koffiehandel

Bij de handel van koffie zijn direct en indirect meer dan 500 miljoen mensen betrokken. In meer dan 70 landen worden koffiebonen verbouwd of plukt men de vruchten van de wilde koffiebomen. Toch zijn er maar een aantal landen waarbij koffie hét export product is. Maar het ene koffieproducerende land is het andere land niet. Het verschilt het enorm per gebied, verwerkingsmethode, variëteit en plantage hoe de koffie smaakt. Ben je benieuwd geworden naar de verschillen? Kijk dan vooral eens even naar onze koffiebonen.

coffee belt, koffie, koffie producerende landen, koffiebonen

De koffiegordel of ‘coffee belt’

De Coffee belt is een naam voor een aantal landen en regio’s die rondom de evenaar liggen. In deze landen is het vrijwel altijd tussen de 25 graden en noorden en 30 graden ten zuiden van de evenaar. Door dat de temperatuur in deze regio’s lekker warm is, zijn dit ook de landen waar het tropenklimaat actief is. In de koffiegordel vallen veel landen zoals Brazilië, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Indonesië, Vietnam, Ethiopië, Kenia, Rwanda, Tanzania, Oost-Timor en ga zo maar door.

De top 10  van koffieproducerende landen:

1. Brazilie - 35%
2. Vietnam - 14%
3. Indonesie - 7%
4. Colombia - 6%
5. Ethiopie - 5%
6. India - 3,5%
7. Honduras - 3%
8. Mexico - 3%
9. Peru - 3%
10. Guatemala - 2,5%

Koffiegordel wereld overzicht

Waarom groeit koffie alleen in de koffiegondel?

Koffieplanten groeien graag bij warme temperaturen, waar er een hoge luchtvochtigheid hangt en waar een rijke grond en soms hoogte is. Het grootste deel van de  landen in de koffiegordel hebben een regenseizoen, wat de koffieplanten fijn vinden.

Arabica koffie groeit goed op bergachtige gebieden met de juiste balans aan zon, wolken en temperaturen. In de landen als Ethiopië of Colombia worden koffieplanten op grote hoogte verbouwd, soms wel meer dan 1800 meter. Robusta koffie groeit makkelijker op lagere hoogten en kan beter zon en droogte verdragen.   

Kan koffie ook buiten de koffiegondel groeien?

Koffieliefhebbers hebben geprobeerd om koffie te verbouwen in noordelijkere en zuiderlijkere klimaten maar het is lastig om in gebieden behalve de koffiegordel, koffie te telen. Dit heeft vooral te maken met het klimaat en de temperaturen.

Koffiesoorten uit Centraal-Amerika

Ondanks dat Centraal-Amerika en Zuid-Amerika niet ver van elkaar af liggen, zijn de smaken koffie van deze koffieproducerende landen best nog wel verschillend. Denk bij de landen uit Centraal-Amerika aan lichte, citrusachtige smaken. Doordat er veel verschillende microklimaten zijn, is het lastig om een éénduidig smaakprofiel te schetsen.

Koffiesoorten uit Centraal-Amerika

Koffie uit Guatamala

Koffie uit Guatamala

De Pulcal heeft een rijk aroma, full-bodied, maar de Antigua heeft een typische smaak met een aangename zuurgraad. De koffiesoorten uit de regio Coban zijn geweldig door hun plezierige zuurgraad.

Koffie uit Jamaica

Koffie uit Jamaica

De Blue Mountain koffie heeft een sterk en intense aroma. Deze blijft lang in de mond.

Koffie uit Mexico

Koffie uit Mexico

De Mexicaanse arabica heeft een pittig en zacht aroma. De Mexicaanse koffie heeft veel temperament. Heeft een lichte zuurgraad aan het begin maar daarna harmonisch in de mond.

Koffie uit Honduras

Koffie uit Honduras

Deze koffie heeft een aanwezige body, een subtiele bitterheid en frisheid.

Koffie uit Nicaragua

Koffie uit Nicaragua

De arabica Typica en Bourbon hebben een subtiel en discreet aroma.

Koffie uit Panama

Koffie uit Panama

De Boquete heeft een zoete en romige smaak.

Koffie uit Cuba

Koffie uit Cuba

De Turquino heeft een frisse smaak en een gemiddelde sterkte. Hij is minder zuur dan de andere koffiesoorten uit Centraal Amerika.

Koffie uit de Dominicaanse Republiek

Koffie uit de Dominicaanse Republiek

De Santo Domingo Bani is een koffie van gemiddelde kwaliteit met een zachte smaak van chocola. Een sterkte branding verbetert de koffiesmaak.

Koffie uit El Salvador

Koffie uit El Salvador

Le Pancamara heeft een licht body met een aangename smaak.

Koffie uit Hawaï

Koffie uit Hawaï

De Kona biedt een delicaat aroma en een rijke en zachte smaak.

Koffiesoorten uit Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is het allergrootste gebied van de koffieproducerende landen. Dit komt door Brazilië, dit is het grootste koffieproducerende landen in dit wereld deel maar ook ter wereld. Brazilië heeft wereldwijd een goede naam als het om koffie gaat, dit komt mede door de hoge koffieproducties. Zuid-Amerikaanse koffies typeren zich vooral door milde smaaktonen van chocolade en noten. De Braziliaanse koffiesoorten hebben vaak een chocolade-ondertoon, dit komt doordat deze bonen veelal in lagere gebieden groeien.

Koffie uit Colombia

Koffie uit Colombia

Een koffiesoort met een rijk aroma, en een evenwichtige notensmaak, een sterk body en een aanwezige, aangename zuurgraad.

Koffie uit Brazilië

Koffie uit Brazilië

Brazilië is het meest koffieproducerende land ter wereld. Een Braziliaanse koffie moet vers gedronken worden. De bonen worden namelijk zuur als ze te lang bewaard worden. Met een neutrale body en een zachte zuurgraad wordt de Braziliaanse koffie vaak in melange gebruikt.

Koffie uit Peru

Koffie uit Peru

In deze koffie komt een lichte citroenachtige smaak terug. Het is een zachte koffie met een delicaat aroma. Bij deze bonen past een gemiddelde brandingsgraad.

Koffie uit Venezuela

Koffie uit Venezuela

De Tachira is een smakelijke koffie met een ronde smaak.

Koffie uit Equador

Koffie uit Equador

Deze koffie heeft een zachte body. Hij wordt veel gebruikt in melanges. De smaak is intens, de zuurgraad gemiddeld. De smaak is zacht en een beetje bitter.

Koffie uit Bolivia

Koffie uit Bolivia

Deze koffie is zeer subtiel en stabiel. De aroma is houtachtig met een zachte honingsmaak.

Koffiesoorten uit Afrika

Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië, dit is het land waar het allemaal is begonnen. De koffieplanten in Ethiopië groeien wild door het hele land heen, er is geen structuur toegepast. Ethiopië is dan ook nog steeds een ‘schatkist’ voor koffie onderzoekers. Want er zijn veel koffiemutaties die nog niet op de koffie kaart zijn gebracht. Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat koffies uit Ethiopië te omschrijven als fruitig zijn. Regelmatig vind je ook een bloemig aroma terug. Dit geldt voor Ethiopië maar het varieert echter wel van regio tot regio in heel Afrika. Want Afrika bestaat natuurlijk uit veel meer landen dan Ethiopië. Er is dan ook goede koffie te vinden in Kenia en Rwanda. Ook deze koffies krijgen vaak de titel van een specialty coffee.

Koffie uit Ivoorkust

Koffie uit Ivoorkust

In het Afrikaanse Ivoorkust wordt hoofdzakelijk robusta koffie geproduceerd. De koffiebonen zijn van minder goede kwaliteit, maar hebben een vol en zacht aroma.

Koffie uit Ethiopië

Koffie uit Ethiopië

Koffiebonen uit Ethiopië zijn van zeer goede kwaliteit. Ze hebben bovendien een uniek smaak. Om de fijne aroma tot zijn recht te laten komen, is een licht branding nodig. De meest bekende soort is de Harrar. Deze is droog, sterk en geurend. De Longberry Harrar is zacht en smaakvol, met een zachte zuurgraad. Hij wordt gezien als de beste Ethiopische koffie. De Yirgacheffe met zijn kleine bonen is iets zuurder. De Sidamo heeft een delicate smaak, uniek en erg geurend. Tot slot de Limu heeft een delicaat aroma, maar is zachter dan de Sidamo.

Koffie uit Kenia

Koffie uit Kenia

Deze koffie is goed in evenwicht, veel aroma en sterk met een gemiddelde zuurgraad. De smaak kom in de buurt van wijn en rode vruchten. De Kenya AA wordt gezien als de beste koffie uit Kenia.

Koffie uit Uganda

Koffie uit Uganda

Le Bugisu "AA" is rijk, puntig en glad. Deze koffie en de beste van de Uganda. De letters 'AA' geven de grootte van de koffiebonen aan.  De Uganda robusta bitterder, een perfecte koffie voor espresso of in een melange.

Koffie uit Tanzania

Koffie uit Tanzania

De «Peaberry» uit Tanzania is zacht en net iets minder zuur dan de Kenya AA.

Koffie uit Togo

Koffie uit Togo

Dit Afrikaanse land produceert hoofdzakelijk robusta bonen met een zeer sterk aroma.

Koffie uit Zimbabwe

Koffie uit Zimbabwe

De koffiebonen hebben een subtiel en fruitig aroma met een gemiddelde body en lichte zuurgraad.

Koffie uit Sudan

Koffie uit Sudan

Dit land produceert veel robusta bonen met intense aroma's die doen denken aan gedroogd graan.

Koffie uit Kameroen

Koffie uit Kameroen

In Kameroen komen arabica en robusta koffiebonen voor. Beide soorten zijn van goede kwaliteit.

Koffiebonen uit Azië

De grootste koffieteelt in koffieproducerende landen in Azië richten zich op Robusta boon. Vietnam is het grootste koffieproducerende land in Azië, Vietnam levert weinig tot geen Arabica bonen. Het aandeel van Arabica bonen neemt echter gestaag toe. Zo zijn bijvoorbeeld twee belangrijke koffieproducerende landen, namelijk Indonesië en India. De koffie uit deze landen omschrijven we vaak als vol, zwaar en nootachtig. En aangezien Indonesië meer dan 17.500 eilanden kent met allen een eigen klimaat, varieert de koffie ook nogal. De bekendste eilanden waar koffieproductie is, zijn Sumatra, Java en Sulawesi.

Koffie uit India

Koffie uit India

De smaak van koffiesoorten uit India is zacht en smakelijk met een iets sterk body en zeer lichte zuurgraad. De Inda Malabar is een arabica koffie die zijn unieke volle smaak smaak en lage zuurgraad dankt aan het monsooned proces. Daarbij ondergaan de koffiebonen in de moessonwind een speciaal proces. Dit proces wordt tegenwoordig nagebootst door de koffie met open luiken in grote pakhuizen te laten "drogen" in de vochtige winden aan de westkust. Om schimmelvorming te voorkomen wordt de koffie dagelijks omgekeerd en wordt na het seizoen dat loopt van juni tot september met de hand geselecteerd op kwaliteit.

Koffie uit Vietnam

Koffie uit Vietnam

Vietnam is de tweede meest koffieproducerende land ter wereld. De productie bestaat hoofdzakelijk uit robusta koffie. De Vietnamese koffie is sterk en kan een chocolade smaak hebben.

Koffie uit de Philipijnen

Koffie uit de Philipijnen

Dit land produceert vooral robusta koffie.

Koffie uit Indonesië

Koffie uit Indonesië

Koffie uit Indonesië is in het algemeen sterk en smakelijk en heeft een zachte zuurgraad. Het aroma van de Java is een beetje zuur en zacht van smaak. De Sumatra Mandheling is bijzonder zacht en licht zoet. De beroemde Kalossi bonen groeien naast een vulkaan. Dit geeft de bonen een bijzonder aroma met een stevige body en een prikkelende smaak.

Koffie uit Cambodja

Koffie uit Cambodja

Zoals in Vietnam, wordt in dit land hoofdzakelijk robusta geproduceerd.

Interesse in onze koffie
Wij geven uw graag advies

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over koffie

12.07.2023

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
17.04.2023

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wil je jezelf als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan bieden onze verschillende koffiesmaken, gebrand met behulp van onze moderne koffiebrander, je de mogelijkheid om dit te bereiken. Dor te kiezen voor onze koffiebonen kan je een unieke smaakbeleving aan jouw klanten bieden. Wij helpen je graag om de beste koffie ervaring te creëren voor jouw klanten.
Lees meer
04.04.2023

Acrylamide in koffiebonen?

Acrylamide in koffiebonen? Hoe zit dat? Wat is acrylamide en wat doet het met mijn koffiebonen? We horen het je denken... In ons blog hierover vertellen je meer over Acrylamide en koffie.
Lees meer
07.03.2023

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding . Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
01.03.2023

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Elke dag worden er wereldwijd wel meer dan 1,6 miljard kopjes koffie gedronken! Koffie kan je op verschillende manieren zetten en drinken, lees hieronder over de beste koffierecepten ter wereld.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
21.02.2023

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van jouw koffiemolen of koffiemaler is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Met onze tips willen wij ervoor zorgen dat jouw molen of maler alleen het perfecte doet. Want te grof of te fijn gemalen koffie geven beide niet de ideale koffie.
Lees meer
30.01.2023

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
16.01.2023

Van koffiebessen tot koffiebonen

De kwaliteit en de smaak van onze koffiebonen vinden we erg belangrijk. We vertellen je in deze blog graag meer over het productieproces van de bonen. Welke invloed heeft het verwerkingsproces van de koffiebessen op de smaak van onze koffiebonen?
Lees meer
25.10.2022

Wat is vriesdroog koffie?

Wat is vriesdroogkoffie? Er kan wat verwarring ontstaan als het om vriesdroog koffie gaat. Want is oploskoffie ook vriesdroog koffie? Of is vriesdroog koffie hetzelfde als automaten koffie? We zullen in dit blog uitleggen wat vriesdroog koffie is en hoe het gemaakt wordt.
Lees meer
15.07.2022

Mycotoxinen in koffie?

Sommigen beweren dat een groot deel van de koffie op de markt is verontreinigd met toxines, waardoor je slechter presteert en het risico op een ziekte is verhoogd. Is dat ook zo?
Lees meer
22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer