Daarom is het belangrijk om te weten wat er precies gebeurt tijdens het branden van de koffie. Zodra de bonen in de trommel terechtkomen, daalt de temperatuur aanzienlijk. Dit noemt men de droogfase van de koffie. Na deze fase stijgt de temperatuur exponentieel naar het einde. De kleur evolueert geleidelijk van geel naar bruin /zwart als de temperatuur stijgt. Dan vinden er twee scheuringen plaats, zogeheten ‘cracks’,  herkenbaar aan het popcorn geluid dat de koffiebonen maken. Deze twee cracks komen overeen met twee chemische reacties, de reactie van Maillard en de reactie van Strecker, die de kleur van de koffie en zijn aroma ontwikkeld. Zodra opnieuw de 200° C wordt bereikt, is het noodzakelijk om de koffie regelmatig te controleren om de gewenste branding te verkrijgen. Dit is de ontwikkelingsfase waarbij kleur en smaak worden ontwikkeld.

Brandprofiel beschrijving

Brandprofiel

Om te zorgen dat de koffie al de smaken ontwikkeld die de boon in zich heeft is het van belang dat tijdens het branden een bepaalde profielcurve wordt gevolgd. Drie dingen zijn daarbij van belang:

  • Ten eerste moet de temperatuur van de trommel  goed zijn voordat de bonen erin gaan, zodat de bonen een interne temperatuur bereiken die hoog genoeg is om de aroma's te ontwikkelen.
  • Ten tweede moeten de koffiebonen snel in temperatuur stijgen en tijdens het roosteren moet deze temperatuurstijging weer geleidelijk afnemen. Als de temperatuurstijging aan het eind van het branden stagneert, zal de koffie een flauwe smaak hebben en zachtheid verliezen. Als de temperatuur juist blijft stijgen, zal de koffie een ongewenste aangebrande smaak krijgen.
  • Ten derde moet de eerste of First crack plaatsvinden op 75-80% van de uiteindelijke brandtijd om alle benodigde smaken te ontwikkelen. Zodra het roosteren is voltooid, worden de bonen in de open lucht gekoeld door te roeren. Hoe sneller de koeling, des te effectiever, aangezien het brandproces door blijft gaan tijdens het koelen.

Met deze brandprofiel techniek wordt het mogelijk om het beste uit de koffiebonen naar voren te halen.  Daarmee kunnen ook smaakprofielen ontwikkeld worden.

Zelf koffiebrander worden? Lees alles wat je wilt weten.

Kwaliteitscontrole en verpakking

Voordat de koffiebonen verpakt worden wordt er een kwaliteitscontrole gedaan. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid vers gebrande koffiebonen genomen, deze wordt gemalen en vervolgens wordt er een colorimetrische meting (kleurbepaling door middel van licht) gedaan die een kleurscore oplevert. Deze score geeft de brandgraad weer. Wanneer deze brandgraad overeenkomt met het brandprofiel van de betreffende koffie dan is de koffie goed gebrand en kunnen de koffiebonen na deze kwaliteitscontrole worden verpakt.

Verschillende brandprofiel geven verschillende koffiesmaken

Brandgraad en koffiesmaak

De brandgraad die gehanteerd wordt is afhankelijk van de soort koffieboon of melange die gebrand wordt. Een koffie met een fruitige smaak  moet medium gebrand worden, Medium Roast. Een koffie die wordt gebruikt  om cappuccino of espresso van te maken, moet sterker en donker zijn, Dark Roast. De mate van branden is dus afhankelijk van verschillende eigenschappen.

De koffie ontwikkelt verschillende smaken tijdens het branden, de kleurscore geeft een indicatie voor de brandgraad. Hoe lager de kleurscore, hoe zuurder de koffie. Is de kleurscore te hoog dan is de koffie te lang gebrand en wordt deze bitter en krijgt een aangebrande smaak. Een té ver gebrande koffie zweet en glimt omdat de lipoïden oververhit zijn.  De aroma’s worden vastgehouden door deze lipoïden. Daarom is het belangrijk om de brandgraad voor elke koffiesoort en melange te definiëren.

De nuances zijn van groot belang. Light Roast koffiebonen  worden heel vroeg na de First crack uit de brander gehaald  en hebben daarom een vrij zure smaak. Deze koffie wordt veel in Scandinavische landen gedronken. Bij Medium Roast worden de bonen kort na de Second crack uit de koffiebrander gehaald. De koffiebonen hebben meer evenwicht  tussen zuurheid en bitterheid. Tenslotte hebben we de Dark Roast koffie. Veel gedronken in Zuid-Europese landen. Dit zijn de donkere koffiebonen, met een rokerige smaak, aangebrand met  een sterke bittere smaak.

Scherm van de Loring coffeeroaster laat de brandprofiel en de uitvoering

Duurzaam en precies koffiebranderij met een Loring roaster

Met de Loring S70 Peregrine koffiebrander is Fleur de Café sinds 2018 in het bezit van een van de energiezuinigste koffiebranders ter wereld. De Loring brander gebruikt namelijk 80% minder gas dan traditionele koffiebranders. Doordat de Loring geen naverbrander nodig heeft is er ook veel minder gas nodig. Bijzonder aan de Loring is dat werkelijk alles ingesteld kan worden. Het grootste voordeel van het branden met een Loring is de precisie. Met de digitaal opgeslagen brandprofielen wordt namelijk altijd consistent gebrand. Zo brandt Fleur de Café niet alleen energiezuinig, maar ook kwalitatief de beste koffiebonen. Dat geeft meer controle over het brandproces.

Ongebrande koffiebonen: ruime keus

Ongebrande koffiebonen: ruime keus

Wij hechten er als ambachtelijke koffiebranderij aan om u een breed assortiment koffiebonen aan te bieden. Met zo'n 60 soorten groene koffiebonen afkomstig uit 20 verschillende landen kunnen we zeker aan uw vraag voldoen. U kunt bij ons terecht voor single origin arabica koffiebonen, maar ook voor biologische, rainforest gecertificeerde of zelfs direct trade ongebrande koffiebonen. Daarnaast is het mogelijk om zelf een melange samen te stellen om daarmee uw private label koffie te gaan voeren. Er is bij Fleur de Café 25 jaar ervaring in de koffiehandel aanwezig. Wij weten dan ook als geen ander mooie groene bonen te onderscheiden en op waarde te schatten. Wij adviseren u graag bij uw keuze.

Vers gebrande koffie

Vers gebrande koffie

Met uitzondering van de vriesdroogkoffie, wordt alle koffie die wij verkopen in onze eigen koffiebranderij gebrand, verpakt en van hieruit verzonden. De koffiebonen die in onze koffiebranderij gebrand zijn, worden tot 2 maanden na branddatum door ons als vers aangemerkt. Na 2 maanden na branddatum wordt deze koffie door ons niet meer verkocht als verse koffie. Dit is aanmerkelijk verser dan u ooit ergens zult kunnen kopen. De door ons gebrande koffiebonen zijn wat ons betreft tot uiterlijk een jaar na branddatum te consumeren.

Private label koffie

Private label koffie

Bent u geïnteresseerd in het ontwikkelen van uw eigen merk koffie. Als koffiebranderij kunnen wij u op het hele traject begeleiden. In drie stappen ontwikkelen we dan samen met u een private label koffie die bij uw bedrijf past.

  • De eerste stap is het kiezen van een melange. U stelt uw eigen koffiemelange met onze koffieexpert samen. U kunt kiezen uit 60 verschillende soorten ongebrande koffiebonen. Onze groene koffiebonen komen vanuit de hele wereld, maar  hoofdzakelijk uit Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en Oostelijk Afrika.
  • De tweede stap is het finetunen van de smaak. Uw eigen smaak wordt bepaald door de samenstelling van de melange, maar ook door de brandgraad van de koffiebonen. Onze koffieexpert kan u helpen de juiste branding te bepalen, zodat uw koffie de perfecte smaak krijgt.
  • De derde stap is het kiezen van een verpakking. Laat uw eigen merk koffie aansluiten bij de look en feel van uw zaak door uw eigen verpakking te kiezen. Met onze fullcolour printer kunnen wij elk design etiket printen en is uw private label koffie klaar.

Private label is niet alleen super hip, maar ook onderscheidend en bovendien de ultieme manier van marketing. Uw eigen merknaam die ook prijkt op de koffiezak, het koffiekopje, de koffiekaart. Het kan allemaal vanaf 16 kilo per soort koffie. 

Wil je meer info over een koffieverpakking?
Wij helpen je graag met advies over koffie en private label. Bel gerust bij vragen of het maken van een afspraak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Koffiebranderij Garanti, ons oud koffiebrander

Meer blogs over private label koffie en verpakkingen

04.04.2024

Zo kies je een verpakking voor private label koffie

Wil je koffie op de markt brengen? Dan wil je genoeg aandacht geven aan de verpakking. Deze is namelijk bijna even belangrijk als de inhoud zelf. Fleur de Café helpt je met koffieverpakkingen. Je kiest een bestaande zak of ontwerpt je koffiezak helemaal zoals jij het wil. Aan zowel de zak als het etiket kan jij zelf invulling geven. In dit blog ontdek je de kwaliteitskenmerken van Fleur de Café koffiezakken. Ook lees je alles over het verpakken van private label koffie.
Lees meer
15.02.2024

Verpakkingsmateriaal voor koffie en thee

Onze zakken hebben naast een ventiel ook een hersluitbare zipsluiting. Daardoor kan de klant de koffiebonen of thee makkelijk in de zak bewaren en per portie er uit halen. Daardoor blijven de koffiebonen of de thee goed, donker en luchtdicht bewaard.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiemelange samenstellen voor Private label

Uit onze grote hoeveelheid single origine koffiesoorten kunnen verschillende melanges gemaakt worden. Een melange is een mix van 3 tot 5 verschillende koffiesoorten.  Door deze te mengen komen de beste eigenschappen van de koffiebonen samen. Zo ontstaat een melange die qua smaak, aroma en mondgevoel perfect aansluit bij uw wensen en die van uw klanten.
Lees meer