light roasted gebrand koffie

Wat is 'light roast' gebrande koffie?

Licht gebrande koffie is licht van kleur, heeft een hogere zuurgraad en ontwikkeld een ander smaakprofiel dan donkerdere brandingen. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen nog niet hebben plaatsgevonden in de bonen en de aroma’s daardoor nog niet zijn ontwikkeld. De termen light roast en cinnamon zijn synoniemen voor licht gebrande koffie. Dit is koffie die gedurende de kortst mogelijke tijd wordt gebrand.

dark roast gebrande koffie

Wat is 'dark roast' gebrande koffie?

Donker gebrande koffie is donker van kleur, heeft een lage zuurgraad, wordt als bitter ervaren. Dit komt omdat door het langer branden de kenmerkende eigen smaak van de bonen wordt vervangen door een brandsmaak. De namen dark roastFrench Roast of full city roast zijn synomiemen voor donker gebrande koffiebonen. Over het algemeen wordt deze koffie tot het einde van de second crack gebrand.

Finca las Flores Single Origin koffie

Single Origin koffie

Sinds het populairder worden van single origin koffie is de manier van koffiebranden ook veranderd. Lichter branden wordt populairder en donker branden minder gebruikelijk. Meer mensen kiezen voor het drinken van single origin koffie en willen de unieke kenmerken van deze koffie beter ervaren. Door deze koffiesoorten lichter te branden worden de herkomstkenmerken geaccentueerd. Terwijl bij donker branden deze minder te herkennen zijn. De verschuiving naar lichtere brandprofielen gaat gepaard met een verschuiving naar zure smaken. Lichter branden, eigenlijk korter branden resulteert in een hogere zuurgraad en een heel ander smaakprofiel. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen in de bonen niet hebben plaatsgevonden die wel zouden plaatsvinden bij een langere brandtijd.

Light roast of dark roast gebrande koffie?

In de wereld van de koffie wordt de trend van single origin koffies over het algemeen gezien als  een beweging naar betere koffie. In veel opzichten is dat zo. Boeren worden beter behandeld door sociale programma's en er is meer transparantie in de industrie. Bovendien drinken we met z’n allen koffie van hoge kwaliteit. Als koffiebrander willen we echter niet zeggen dat light roast beter is dan dark roast. Light roast zal altijd zuurder zijn dan dark roast van dezelfde koffie, simpelweg omdat hitte de zuurgraad meer afbreekt naarmate het langer en heter brand. Daardoor karameliseert de suiker in de koffiebonen, verdwijnt de citrussmaak, maar komen karameltonen naar boven.

medium roast gebrande koffie

Medium roast: balans in zuurgraad en body.

Tussen light en dark zit gelukkig ook nog een medium roast. Een medium roast heeft een donkerdere bruine kleur dan een light roast en ziet er rijker uit. Wanneer koffiebonen op deze brandgraad gebrand worden, beginnen de kenmerkende eigen smaken van de koffie plaats te maken voor de smaken en aroma’s die ontstaan door het branden. Daardoor ontstaat er een prettig evenwicht tussen zuurgraad en body. U kunt nog steeds de oorspronkelijke koffie proeven, maar de helderheid van de bonen wordt aangevuld met vollere smaken zoals chocola of karamel.

Kunst van het koffiebranden

De kunst van het koffiebranden.

Elke koffie heeft een optimale brandgraad en elke drinker heeft een eigen voorkeur. Het is de kunst van de koffiebrander om de perfecte brandgraad met de juiste koffieboon te combineren. Wanneer dit gebeurt zal de smaak en de aroma’s van de koffie het best tot zijn recht komen. Dit is ook waar onze koffiebranders elke dag mee bezig zijn. Om voor u de juiste branding met de juiste koffiebonen te combineren zodat de lekkerste smaak naar voren komt.

 

Zin in koffie!

Zin in Koffie?
Wij geven graag advies

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox. 

Andere bloggen over koffie

17.04.2023

Koffiesmaken, kies de lekkerste koffie

Wil je jezelf als horecaondernemer onderscheiden met koffie? Dan bieden onze verschillende koffiesmaken, gebrand met behulp van onze moderne koffiebrander, je de mogelijkheid om dit te bereiken. Dor te kiezen voor onze koffiebonen kan je een unieke smaakbeleving aan jouw klanten bieden. Wij helpen je graag om de beste koffie ervaring te creëren voor jouw klanten.
Lees meer
04.04.2023

Acrylamide in koffiebonen?

Acrylamide in koffiebonen? Hoe zit dat? Wat is acrylamide en wat doet het met mijn koffiebonen? We horen het je denken... In ons blog hierover vertellen je meer over Acrylamide en koffie.
Lees meer
01.03.2023

's Werelds beste recepten met koffie

Koffie is verreweg de meest populaire drank ter wereld. Een wereld zonder koffie is niet meer denkbaar. Elke dag worden er wereldwijd wel meer dan 1,6 miljard kopjes koffie gedronken! Koffie kan je op verschillende manieren zetten en drinken, lees hieronder over de beste koffierecepten ter wereld.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
21.02.2023

Hoe stel ik mijn koffiemolen af?

Het goed afstellen van jouw koffiemolen of koffiemaler is van essentieel belang voor het maken van de perfecte koffie. Met onze tips willen wij ervoor zorgen dat jouw molen of maler alleen het perfecte doet. Want te grof of te fijn gemalen koffie geven beide niet de ideale koffie.
Lees meer
30.01.2023

Koffieproducerende landen in de wereld

In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen
Lees meer
16.01.2023

Van koffiebessen tot koffiebonen

De kwaliteit en de smaak van onze koffiebonen vinden we erg belangrijk. We vertellen je in deze blog graag meer over het productieproces van de bonen. Welke invloed heeft het verwerkingsproces van de koffiebessen op de smaak van onze koffiebonen?
Lees meer
25.10.2022

Wat is vriesdroog koffie?

Wat is vriesdroogkoffie? Er kan wat verwarring ontstaan als het om vriesdroog koffie gaat. Want is oploskoffie ook vriesdroog koffie? Of is vriesdroog koffie hetzelfde als automaten koffie? We zullen in dit blog uitleggen wat vriesdroog koffie is en hoe het gemaakt wordt.
Lees meer
15.07.2022

Mycotoxinen in koffie?

Sommigen beweren dat een groot deel van de koffie op de markt is verontreinigd met toxines, waardoor je slechter presteert en het risico op een ziekte is verhoogd. Is dat ook zo?
Lees meer
22.09.2020

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.
Lees meer
18.09.2020

Koffie cadeaupakket

Een koffie cadeaupakket is altijd een goed idee. Bij Fleur de Café hebben wij genoeg inspiratie voor een passend cadeau-idee! Zet maar even een lekkere kop koffie of thee, pak je laptop en kijk maar mee! Ben je op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single origins of voor een speciaal persoon bestel je een speciality coffee.
Lees meer
15.09.2020

Echte lekkere koffie voor bedrijven - Zakelijke koffie

Veel medewerkers én klanten vinden goede koffie op de werkvloer belangrijk. Fleur de Café heeft een uitgebreid assortiment heerlijke koffie voor bedrijven.
Lees meer
15.09.2020

Echte koffie

Thuis zo'n lekkere cappuccino maken, zoals je hem in je favoriete tent drinkt? Kies dan voor de kwaliteit in koffie van Fleur de Café.
Lees meer
15.09.2020

Koffie groothandel voor Horeca, private labels, winkels, webwinkels en bedrijven

Wij van zijn een koffie groothandel die uw horecaonderneming, winkel, bedrijf of gezin voor zien van het lekkerste koffie en thee.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
07.09.2020

De oorsprong van de koffiebonen

Meer weten over de geschiedenis en oorsprong van koffie? Koffie is niet meer weg te denken en bestaat al sinds het begin van onze jaartelling. De oorsprong ligt in Ethiopië en Jemen.
Lees meer
13.07.2020

Vers Gebrande Koffiebonen

Wilt u de allerlekkerste koffie zetten? Dan zijn vers gebrande koffiebonen onmisbaar. Fleur de Café biedt veel verschillende soort vers gebrande koffiebonen aan, zodat u de lekkerste koffie kunt zetten. Voorzie uzelf, uw collega's en uw klanten van de beste koffie met de vers gebrande koffiebonen van Fleur de Café.
Lees meer
13.04.2020

Biologische koffiebonen blijken écht biologisch

Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie en heeft door een student een interessant onderzoek laten uitvoeren.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
04.04.2019

Arabica vs Robusta koffiebonen

Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Lees meer
11.10.2018

Trendy light roast of pittig dark roast gebrande koffie

Licht gebrande koffie is al een tijdje trendy onder koffiehipsters en lokale koffiebranderijen. Wij zijn er persoonlijk niet zo’n voorstander van want een light roast zorgt voor een wat zure bak. Waarom is deze manier van koffiebranden dan toch zo populair? We nemen graag de voors en tegens van het licht en donker branden van koffiebonen met u door.
Lees meer
26.04.2018

Single origin koffie, single estate of specialty coffee

Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Lees meer
07.03.2018

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding in een espressomachine vinden wij. Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer