light roasted gebrand koffie

Wat is 'light roast' gebrande koffie?

Licht gebrande koffie is licht van kleur, heeft een hogere zuurgraad en ontwikkeld een ander smaakprofiel dan donkerdere brandingen. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen nog niet hebben plaatsgevonden in de bonen en de aroma’s daardoor nog niet zijn ontwikkeld. De termen light roast en cinnamon zijn synoniemen voor licht gebrande koffie. Dit is koffie die gedurende de kortst mogelijke tijd wordt gebrand.

dark roast gebrande koffie

Wat is 'dark roast' gebrande koffie?

Donker gebrande koffie is donker van kleur, heeft een lage zuurgraad, wordt als bitter ervaren. Dit komt omdat door het langer branden de kenmerkende eigen smaak van de bonen wordt vervangen door een brandsmaak. De namen dark roastFrench Roast of full city roast zijn synomiemen voor donker gebrande koffiebonen. Over het algemeen wordt deze koffie tot het einde van de second crack gebrand.

Finca las Flores Single Origin koffie

Single Origin koffie

Sinds het populairder worden van single origin koffie is de manier van koffiebranden ook veranderd. Lichter branden wordt populairder en donker branden minder gebruikelijk. Meer mensen kiezen voor het drinken van single origin koffie en willen de unieke kenmerken van deze koffie beter ervaren. Door deze koffiesoorten lichter te branden worden de herkomstkenmerken geaccentueerd. Terwijl bij donker branden deze minder te herkennen zijn. De verschuiving naar lichtere brandprofielen gaat gepaard met een verschuiving naar zure smaken. Lichter branden, eigenlijk korter branden resulteert in een hogere zuurgraad en een heel ander smaakprofiel. Dit komt doordat bepaalde fysieke veranderingen in de bonen niet hebben plaatsgevonden die wel zouden plaatsvinden bij een langere brandtijd.

Light roast of dark roast gebrande koffie?

In de wereld van de koffie wordt de trend van single origin koffies over het algemeen gezien als  een beweging naar betere koffie. In veel opzichten is dat zo. Boeren worden beter behandeld door sociale programma's en er is meer transparantie in de industrie. Bovendien drinken we met z’n allen koffie van hoge kwaliteit. Als koffiebrander willen we echter niet zeggen dat light roast beter is dan dark roast. Light roast zal altijd zuurder zijn dan dark roast van dezelfde koffie, simpelweg omdat hitte de zuurgraad meer afbreekt naarmate het langer en heter brand. Daardoor karameliseert de suiker in de koffiebonen, verdwijnt de citrussmaak, maar komen karameltonen naar boven.

medium roast gebrande koffie

Medium roast: balans in zuurgraad en body.

Tussen light en dark zit gelukkig ook nog een medium roast. Een medium roast heeft een donkerdere bruine kleur dan een light roast en ziet er rijker uit. Wanneer koffiebonen op deze brandgraad gebrand worden, beginnen de kenmerkende eigen smaken van de koffie plaats te maken voor de smaken en aroma’s die ontstaan door het branden. Daardoor ontstaat er een prettig evenwicht tussen zuurgraad en body. U kunt nog steeds de oorspronkelijke koffie proeven, maar de helderheid van de bonen wordt aangevuld met vollere smaken zoals chocola of karamel.

Kunst van het koffiebranden

De kunst van het koffiebranden.

Elke koffie heeft een optimale brandgraad en elke drinker heeft een eigen voorkeur. Het is de kunst van de koffiebrander om de perfecte brandgraad met de juiste koffieboon te combineren. Wanneer dit gebeurt zal de smaak en de aroma’s van de koffie het best tot zijn recht komen. Dit is ook waar onze koffiebranders elke dag mee bezig zijn. Om voor u de juiste branding met de juiste koffiebonen te combineren zodat de lekkerste smaak naar voren komt.

 

Zin in koffie!

Zin in Koffie?
Wij geven graag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over onze koffie groothandel

20.03.2024

Dit is jouw groothandel in koffiemachines

Fleur de Café werkt dagelijks met koffie en koffiemachines. Hierdoor weten ze precies wat goede machines zijn. Ook kan je bij deze groothandel rekenen op nog meer gunstige voorwaarden. Veel machines zijn direct leverbaar en je krijgt als je wil hulp bij de installatie en de afstelling. Ontdek waar jij als wederverkoper nog meer op kunt rekenen bij deze groothandel in koffiemachines.
Lees meer
23.02.2024

Dit is dé thee groothandel voor horeca

Zoek jij een groothandel voor horeca thee? Bij Fleur de Café ben je voor de horeca op de juiste plaats. Deze groothandel is kenner van thee en bekend in de horeca. Met een eigen melangeerderij in Deventer, ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Je vind er theezakjes, losse thee en benodigdheden. Je kan er je snel en eenvoudig de beste thee bestellen. Precies die service die je als horecabedrijf wenst. Ontdek alle redenen waarom deze theegroothandel dé plek is voor jouw horecathee.
Lees meer
26.04.2022

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een horeca koffiemachine/espressomachine? Als horecaondernemer wilt uw gasten uiteraard de beste kwaliteit koffie serveren. Een lekker kopje koffie is een echte must. Een professionele koffiemachine is daarbij van belang.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer