Geachte relatie, 

Door de extreme prijsstijgingen van ruwe koffie op de wereld markt, en de bizarre transportkosten van containers zien wij ons helaas genoodzaakt een prijscorrectie door te voeren. De prijs voor ruwe koffie is in de laatste 12 maanden met ruim 110 % gestegen.

Of de markt zich gaat stabiliseren op dit hoge niveau of verder gaat stijgen is nog niet duidelijk, vooralsnog gaat de stijging door. Alle partijen in de markt hebben de prijzen moeten aanpassen aan dit nieuwe prijsniveau. Verdere prijsstijgingen in de toekomst zijn helaas niet uitgesloten.

Hoelang deze trend zich doorzet is ook niet te zeggen, marktkenners voorzien hierin geen verbeteringen op korte tot middellange termijn. Vorstschade aan koffieplanten in Brasilië zal 1-3 jaar zorgen voor kleinere oogsten, naar verwachting zullen de container transportprijzen in het komende jaar wel weer gaan zakken.

 

 

 

Concreet betekent een koers van 210-220 dat Arabica koffie ongebrand € 3,50 in prijs is gestegen. Met inbrand verlies is dat dan ongeveer € 4,15 per kilo.

Enkele voorbeelden van de nieuwe bruto prijzen, ex btw, ex korting zullen worden:

Primero                            € 17,95

Noir Désir                        € 19,95

Yellow Bourbon              € 19,95

De nieuwe prijzen zullen van kracht worden vanaf Vrijdag 3 December, mochten ontwikkelingen op de wereldmarkt er aanleiding voor geven zullen de prijzen worden aangepast, naar boven en naar beneden.