De Theeplant

Plukken en verwerken

Het plukken van de theebladeren is een cruciale stap in het proces. De timing van de pluk beïnvloedt de smaak en het karakter van de uiteindelijke thee. Meestal worden alleen de jongste bladeren en knoppen geplukt, vanwege de smaakvolle aroma’s. Er zijn verschillende methoden voor het plukken van thee. De handplukmethode en de machinale plukmethode zijn veel voorkomende technieken.

Na het plukken worden de theebladeren verwerkt om oxidatie te initiëren. Dit proces verschilt en is afhankelijk van het type thee dat wordt gemaakt. Bij witte thee worden de bladeren minimaal verwerkt en kort blootgesteld aan oxidatie. Bij groene thee worden de bladeren daarentegen gestoomd of licht geroosterd. Waarom? Om oxidatie met de theebladeren te voorkomen en de unieke smaken te behouden. Verder kan ook gedeeltelijke oxidatie worden toegepast. Dit is bij oolong thee het geval. Dit is in tegenstelling tot zwarte thee, waarbij volledig wordt geoxideerd.

Oxidatie en drogen

Oxidatie is een essentiële stap bij het maken van thee. Dit is omdat het de smaak en het aroma van de thee beïnvloedt. Na de gewenste mate van oxidatie worden de theebladeren gedroogd. Dit doen we om het oxidatieproces te stoppen. Hoe worden ze gedroogd? Dit kan op verschillende manieren worden gedaan. Denk aan het drogen van de bladeren in de zon, het gebruik van hete luchtovens of het roosteren van de bladeren.

Sorteren en verpakken

Zijn de theebladen gedroogd? Vervolgens worden de theebladeren gesorteerd op grootte en kwaliteit. De bladeren worden vaak ook gemengd om consistente smaakprofielen te bereiken. Zo geniet je van verschillende melanges en smaakpaletten. Het sorteren en verpakken van thee gebeurt volgens strenge normen. Zo zorgen we ervoor dat de thee écht vers blijft en zijn hoogwaardige kwaliteit behoudt.

Bereiding en genieten

Nu de theebladen volledig zijn verwerkt en verpakt, rest nog maar één ding: theezetten en ervan genieten! De bereidingswijze van jouw thee is afhankelijk van het soort thee en jouw persoonlijke voorkeuren. Elke thee is uniek. Hoe lang je de thee laat trekken, bepaalt de sterkte en smaak van je thee. Wissel lekker af en probeer te ontdekken wat jouw voorkeur heeft. Alleen nog wat lekkers uitzoeken voor bij je thee en je kunt volledig genieten.

Thee is verkrijgbaar in verschillende vormen. Ben je een echte theeliefhebber? Grote kans dat je graag geniet van losse thee melanges en een handig theezeefje. Heerlijk authentiek. Sommige mensen geven daarentegen de voorkeur voor theezakjes. Een eenvoudige manier om snel van je thee te kunnen genieten.

De ambacht van theezetten

Het maken van thee is een intrigerend proces, met echt vakmanschap en aandacht voor detail. Van het plukken van de theebladeren tot het zetten van een kopje thee, elk stadium draagt bij aan de rijke smaak en overheerlijke aroma’s. Dus de volgende keer dat je een slokje neemt van je favoriete thee, weet je nu de inspanningen en het vakmanschap die erachter schuilen. Vergeet niet te genieten van de magie van thee in elke slok!

Interesse in ons thee assortiment
Interesse in ons thee assortiment

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over thee

23.02.2024

Dit is dé thee groothandel voor horeca

Zoek jij een groothandel voor horeca thee? Bij Fleur de Café ben je voor de horeca op de juiste plaats. Deze groothandel is kenner van thee en bekend in de horeca. Met een eigen melangeerderij in Deventer, ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Je vind er theezakjes, losse thee en benodigdheden. Je kan er je snel en eenvoudig de beste thee bestellen. Precies die service die je als horecabedrijf wenst. Ontdek alle redenen waarom deze theegroothandel dé plek is voor jouw horecathee.
Lees meer
01.01.2024

Is losse thee wat voor mijn horecabedrijf?

Overweeg je om losse thee te verkopen? Dat kan het weleens je beste idee ooit zijn. Losse thee in de horeca wordt namelijk met de dag populairder. Je kan met losse thee genieten van veel voordelen. Het is smaakvoller, milieuvriendelijker en een lust voor het oog. Met losse thee serveer je een ware beleving. Je klant kan het citroenschijfje in de citroenthee zien. Je gast gaat de thee die jij serveert echt ervaren. De horeca kiest steeds vaker voor losse thee. Is het ook wat voor jouw bedrijf?
Lees meer
01.09.2020

Theeplateau voor in uw horeca: Serveer uw losse thee sfeervol

Serveer uw losse thee sfeervol met een theeplateau. Van een kopje thee een belevenis maken dat is wat Fleur de Café graag wil.
Lees meer