Kalk in het water

Een van de redenen om een filter te gebruiken is het aanpassen van de waterhardheid. Met hardheid bedoelen we de hoeveelheid kalk in het water. Kalk is een mengsel van calcium en magnesium in het water. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe ‘harder’ het water. Op de site van Vitens kan je opzoeken wat de hardheid in jouw gemeente is. Je kunt ook zelf de waterhardheid meten.

Te veel kalk zorgt voor kalkaanslag. Maar te weinig kalk is ook niet goed.

Goede koffie en waterhardheid

Een goede kop koffie draait om smaak. Deze wordt bepaald door de koffiebonen, maar ook het water waarmee je de koffie zet. De smaak van je koffie hangt samen met de hardheid van het water. De smaak van water bepaalt ook de smaak van thee.

Haal niet al het kalk uit je water. Te weinig kalk in het water kan zorgen voor koffie zonder smaak. Ook kan water met geen tot weinig kalk je machine aantasten. Als koffie expert is ons advies om een lage hardheid aan te houden, maar niet al het kalk weg te filteren.

Waterfilter voor horeca koffiemachine

Waterfilter bij koffiemachine is nodig

Een waterfilter is absoluut nodig. Voor kalk, maar ook voor andere ‘deeltjes’ in het water. Zo komt gruis in het water voor, bijvoorbeeld bij een verbouwing. Zulk gruis kan je koffiemachine enorm beschadigen.

Wij adviseren bij elke koffiemachine een filter. Sterker nog: zonder filter geven wij geen garantie. Welke waterfilter nodig is voor jouw machine hangt af van het gebruik.

Brita waterfilter koffiemachine

Voor grote bedrijven in de horeca adviseren wij vaak een Brita waterfilter C150. Dit filter is geschikt bij een hoog tot zeer hoog waterverbruik.

Is bij uw horecabedrijf het waterverbruik gemiddeld tot hoog? Dan is de Brita C50 waterfilter een goede keuze. Dit is een veel verkochte waterfilter voor koffiemachines bij horeca-zaken met een laag tot gemiddeld waterverbruik.

Waterfilter voor je espressomachine thuis

Ook voor koffie- en espressomachines thuis raden wij een filter aan. Onze best-verkochte waterfilter voor lage oplages is de Expobar leva waterfilter een goede optie.

Lees meer tips over het ontkalken van je espressomachine

Meer weten over onze waterfilters?
Twijfel je welke koffiefilter past bij jouw machine? Bel ons gerust voor advies!

Bekijk deze waterfilters

Brita waterfilter C150 Quell ST wisselpatroon

Waterfilter universeel / expobar Leva

Brita waterfilter C50 Fresh

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Relevante blogs

08.03.2023

Tips voor het ontkalken van jouw espressomachine

Om goede koffie te kunnen schenken voor jezelf thuis of aan jouw gasten is het ontkalken van jouw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Lees hier meer over hoe te ontkalken.
Lees meer
02.09.2020

Technische dienst voor uw koffiemachine

Fleur de Café heeft een eigen technische dienst en dat is wel zo handig. Koopt u bij Fleur de Café een koffiemachine voor uw horeca, bedrijf of winkel dan wordt deze door een van onze monteurs geïnstalleerd.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer