Kalk en de smaak van koffie

Een van de redenen om een filter te gebruiken is het aanpassen van de waterhardheid. Met hardheid bedoelen we de hoeveelheid kalk in het water. Kalk is een mengsel van calcium en magnesium in het water. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe ‘harder’ het water. Op de site van Vitens kan je opzoeken wat de hardheid in jouw gemeente is. Je kunt ook zelf de hardheid van je water meten. Dit kan je gemakkelijk doen met een hardheid testset

Kalk is je vriend maar ook een boosdoener. Kalk kan leiden tot verkalking. Door kalk kunnen je leidingen en boiler dichtslippen. Het kan je koffiemachine beschadigen.

Maar kalk heeft ook een positieve kant. Het bepaalt ook de smaak van je water en dus ook van de koffie die je ermee zet. De smaak van water bepaalt ook de smaak van thee.

Waterfilter voor kalk

Je wil niet al het kalk uit je water halen. Te weinig kalk in het water kan zorgen voor koffie zonder smaak. Ook kan water met geen tot weinig kalk je machine aantasten.

Het water kan “zuur” worden waardoor de leidingen en boiler van de machine worden aangetast met alle problemen van dien. Je wil dus een lage hardheid aanhouden, maar niet al het kalk wegfilteren.

Als je alleen kalk uit water wil reguleren heb je voldoende aan een Brita waterfilter C150Dit is een veel verkochte waterfilter. Het is geschikt voor koffiemachines bij horecazaken met een laag tot gemiddeld waterverbruik. Zet je veel koffie en is je waterverbruik gemiddeld tot hoog? Dan kan je beter de Brita waterfilter C300 gebruiken. Vervang je kalkfilter minstens één keer per jaar.  

Waarom je een waterfilter nodig hebt

Kalk is een van de redenen dat een filter nodig is. Maar er is meer waar je rekening mee moet houden. Hierom is een waterfilter nodig:

  • Deeltjes vuil, roest en sediment kunnen slijtage veroorzaken. Je wil niet dat zulke deeltjes je espressoapparaat aantasten.
  • Water kan smaken naar chloor of oude, vervuilde leidingen. Dit wil je niet in de koffie terug proeven.
  • Kalk in het water geeft smaak aan de koffie. Maar je wil geen last krijgen van kalkaanslag. De hoeveelheid kalk moet dus niet te hoog maar ook niet te laag zijn.
  • In water zitten ook andere mineralen. Zo kunnen bijvoorbeeld Sulfaat, Chloride of andere minerale zouten metalen aantasten. Je wilt schade aan onderdelen of aan de binnenkant van je koffiemachine voorkomen. Dit kan namelijk leiden tot lekkage.

Hoe je het juiste waterfilter kiest

Je wil eigenlijk een filter die met al het bovenstaande rekening houdt. Een filter die de juiste samenstelling van het water reguleert. Daarvoor heb je het meest aan een Claris ULTRA waterfilter.

Welk Claris waterfilter je nodig hebt hangt af van je waterverbruik. We rekenen met kopjes koffie of espresso per jaar. Hoeveel zet je er? En hoeveel liter is dat? Het aantal liter per jaar is het waterverbruik waarop je je filter kunt kiezen.

  • Ben je een thuisbarista? Of zet je maar heel af en toe een espressootje? Dan kan het zijn dat een klein filter groot genoeg is. De Claris ULTRA 250 waterfilter is geschikt voor een verbruik tot maximaal 2.250 liter water op jaarbasis.
  • De meeste bedrijven kiezen de Claris ULTRA 500 Dit is bij ons het meest verkochte waterfilter. Deze filter is geschikt voor een verbruik tot maximaal 3.750 liter water.
  • Zet je veel espresso en koffie? Voor grotere horecabedrijven met een hoog water verbruik is er de Claris ULTRA 1000. Dit waterfilter is geschikt voor een jaarverbruik tot 7.000 liter water.

Voor de eerste installatie heb je een filterkop nodig. De Claris filterkop past op alle Claris waterfilters. Ongeacht het formaat.

Het aansluiten van je waterfilter

Dan komt het aansluiten van de waterfilters. De installatie let erg nauw. Het is belangrijk dat het filter goed wordt afgesteld. Het verkeerd afstellen kan zorgen voor onnodige schade en slijtage aan je espressomachine.

Je wil dat de installatie van het filter goed gebeurt. Zeker de eerste keer. Onze monteurs komen je hierbij helpen. Overal is het leidingwater net wat anders. Daarom meet de monteur bij de installatie jouw leidingwater. Ook kijkt hij naar jouw waterverbruik. Op basis hiervan stelt hij de bypass van je waterfilter in.

Voor het maken van een afspraak voor het installeren of onderhoud van je espressomachine en het waterfilter kan je bellen op: 0570 – 677722.

Waterfilter vervangen en bestellen

Let op dat je het filter op tijd vervangt. Je moet een waterfilter minstens één keer per jaar vervangen. Heb je meer water verbruikt dan verwacht? Ook dan is het tijd voor een nieuwe waterfilter.

Onze monteur kan het waterfilter voor je vervangen. Hij kijkt dan weer naar de kwaliteit van het water. En hij kijkt naar je waterverbruik. Als je handig genoeg bent kan je dit ook zelf doen. Maar in beide gevallen geldt: vervang je filter op tijd!

Bestel het gewenste waterfilter

Claris ULTRA waterfilter 250

Claris ULTRA waterfilter 500

Claris ULTRA waterfilter 1000

Claris ULTRA Filterkop

Brita waterfilter C150 Quell ST wisselpatroon

Waterfilter universeel / expobar Leva

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Relevante blogs

08.03.2023

Tips voor het ontkalken van jouw espressomachine

Om goede koffie te kunnen schenken voor jezelf thuis of aan jouw gasten is het ontkalken van jouw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Lees hier meer over hoe te ontkalken.
Lees meer
02.09.2020

Technische dienst voor uw koffiemachine

Fleur de Café heeft een eigen technische dienst en dat is wel zo handig. Koopt u bij Fleur de Café een koffiemachine voor uw horeca, bedrijf of winkel dan wordt deze door een van onze monteurs geïnstalleerd.
Lees meer
28.05.2019

Water bepaalt de smaak van uw thee.

De kwaliteit van het Nederlandse leidingwater is bijzonder goed. Water is het strengst gecontroleerde voedingsmiddel en zelfs beter gecontroleerd dan flessen water. Toch wordt door veel theesommeliers geadviseerd geen leidingwater te gebruiken om thee van te zetten. Hoe zit dat eigenlijk? Waar moet theewater zoal aan voldoen? En welk water is het meest geschikt voor thee?
Lees meer