Om lekkere koffie te kunnen blijven schenken aan uw gasten is het ontkalken van uw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Uw machine kan namelijk beschadigen wanneer u dit niet doet. Een gevolg van kalkaanslag is dat de koffie minder snel door de machine stroomt en er halve kopjes gezet worden. Een ander nadeel is dat de koffie minder warm wordt doordat het water niet direct in contact komt met de leidingen. Heeft u last van een van de bovenstaande klachten? Ontkalk uw apparaat dan zo snel mogelijk. Wij geven u graag wat tips!

Kalkaanslag op verwarmingselement espressomachine

Wat is kalkaanslag precies?

Kalk ontstaat door het verwarmen van water. In water zitten calcium- en magnesiumzouten. De hoeveelheid van deze mineralen bepaalt de hardheid van het water. De calciumzouten gaan door wam water kapot en hechten zich aan het apparaat. Dit is beter bekend als kalkaanslag. Ieder onderdeel wat in contact met hard water zal hierdoor beïnvloedt worden.

Effect kalkaanslag op uw espresso

Op een goed kopje espresso zit een dik laagje crema met een zoete smaak. Ontkalkt u uw espresso niet of niet op tijd dan zal deze goudbruine schuimlaag dun worden en snel verwateren. Daarnaast kan de koffie ook anders smaken en kunnen er zelfs kalkdeeltjes terecht komen in de koffie.

 • Leeg het waterreservoir en maak het schoon. Verwijder eventueel de kalkfilter.
 • Vervolgens vult u het waterreservoir met ontkalkmiddel. Vul aan met water.
 • Plaats het waterreservoir terug en zet een grote kom onder de koffie-uitloop of de uitloop van heet water.
 • Start het ontkalkingsprogramma en onderbreek dit niet.
 • Als het programma klaar is leegt u de kom waarin het spoelwater opgevangen is. Plaats de kom vervolgens weer terug onder de uitloop.
 • Vul het waterreservoir en spoel na met schoon water.

Hoe vaak ontkalken?

Dit is mede afhankelijk van de waterhardheid in uw regio. Bij veelvuldig gebruik adviseren wij de machine om de 2 à 3 maanden te ontkalken.

Espressmachine Onyx Pro Fleur de cafe

Tips

 • Ontkalk altijd met een ontkalker specifiek voor espressomachines, nooit met azijn
 • Beschikt uw machine over aluminium onderdelen, koop een ontkalker die hier geschikt voor is
 • Verwijder eerst koffieresten en ander vuil voordat deze inbranden
 • Zorg ervoor dat de pomp niet langer dan 60 seconde pompt en houd een dubbele rustpauze aan
 • Rond de 50˚ tot 60˚ werken ontkalkers vaak het beste. Begin koud en stop tussendoor een paar keer
 • Volg altijd de aanwijzingen over verdunning op de verpakking
 • Indien u een waterfilter gebruikt dient u deze regelmatig te vervangen.
 • Geef uw espressomachine regelmatig een onderhoudsbeurt.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meldt u dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in uw mailbox. Meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Andere bloggen over espressomachines

21.09.2020

Koffiemachine met bonen voor thuis

Graag willen we u ook thuis laten genieten van lekkere koffie. Daarvoor heeft u al de keus uit meer dan 70 soorten koffiebonen die u online kunt bestellen in onze webshop. Naast goede koffiebonen is een goede koffiemachine met bonen voor thuis ook belangrijk. Een volautomatische koffiemachine die de bonen direct vers maalt per kopje koffie is een perfecte optie voor thuis. Wil je liever zelf als een echte barista thuis aan de slag dan is een halfautomatische espressomachine met stoompijpje voor de melk en een losse koffiemolen aan te bevelen.
Lees meer
15.09.2020

Horeca koffiemachine van Fleur de cafe

Goeie koffie is essentieel in de horeca, en goeie koffie maak je met een horeca koffiemachine.
Lees meer
15.09.2020

Kies de afklopbak die bij u past

Om het koekje uit de filterdrager te krijgen, moet vaak met enige kracht de filterdrager ergens op getikt worden zodat het koekje loslaat. Wij leggen uw de verschillende mogelijkheid uit. Bestel hier een afklopbak bij uw espressomachine.
Lees meer
15.09.2020

Hoe werkt een professionele espressomachine?

Voor de espresso zetmethode zijn de temperatuur van het water en de druk waarmee het water door het koffiemaalsel gedrukt wordt van groot belang.
Lees meer
14.09.2020

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een professionele espressomachines? Wij zijn een groothandel in professionele espressomachines, koffie, ongebrande koffie en thee.
Lees meer
14.09.2020

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Alleen wanneer je de bonen met een koffiemolen maalt, kun je spreken van echt verse koffie. Wat zijn de verschillende koffiemolens en wat bepaal de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
09.09.2020

Lattiz melkopschuimer voor de Horeca

Met een Lattiz melkschuimmachine maakt u snel en met een constante kwaliteit melkschuim voor uw cappuccino, latte macchiato of andere melkvarianten.
Lees meer
08.09.2020

Onderhoud en reparatie van uw koffiemachine

Onze eigen technische dienst installeert, onderhoud en repareert de machines als u dat wenst. Lees direct meer over onze reparatie/onderhoud service.
Lees meer
02.09.2020

Technische dienst voor uw koffiemachine

Fleur de Café heeft een eigen technische dienst en dat is wel zo handig. Koopt u bij Fleur de Café een koffiemachine voor uw horeca, bedrijf of winkel dan wordt deze door een van onze monteurs geïnstalleerd.
Lees meer
31.08.2020

Uw groothandel in koffiemachines

Bij Fleur de Café vindt u een groot assortiment professioneles koffiemachines. Doordat wij deze koffiemachines zelf importeren zijn de voorwaarden zeer gunstig voor u als wederverkoper. Als groothandel in professionele koffiemachines bieden wij u verschillende mogelijkheden aan. Zo kunt u kiezen voor een machine inclusief installatie, met of zonder garantie afhandeling. Alles is bespreekbaar.
Lees meer
29.06.2020

Wederverkoper Espressomachines, koffie en thee worden?

Voor u als wederverkoper heeft Fleur de Cafe gunstige condities om op flexibele manier de producten van Fleur de Cafe te verkopen. Wij kunnen eigenlijk alles leveren op gebied van koffie en thee. Fleur de Café staat open voor een gesprek over de mogelijkheden en al meerdere bedrijven zijn u voorgegaan.
Lees meer
18.05.2020

Tips voor het ontkalken van uw espressomachine

Om goede koffie te kunnen schenken aan uw gasten is het ontkalken van uw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Lees hier meer over hoe te ontkalken.
Lees meer
14.04.2020

Expobar wordt Crem.

Met de espressomachine EX3 is dit realiteit.
Lees meer
21.01.2020

Horecava

Zoals elke jaar staan wij bij de Horecava! Met de nieuwe espressomachine EX5 van Expobar, onze nieuwe theezeefje, onze koffie, thee en ijsthee. Bent u een bestaande klanten of een nieuwe klant,
Lees meer
19.04.2018

Expobar Onyx: De beste keuze espressomachine

De beste keus voor een espressomachine: Expobar!
Lees meer
13.04.2017

Onderhoud uw espressomachine voor betere koffie

Regelmatig onderhoud aan uw espressomachine resulteert tot lekker koffie voor uw klant en gasten
Lees meer
13.10.2016

De nieuwste espressomachines voor de horeca

Fleur de Cafe is al jaren de trotse importeur van professionele espressomachines voor de horeca van de merken Expobar en BFC. Van die merken zijn wij ook altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen.
Lees meer