Om lekkere koffie te kunnen blijven schenken thuis, op het werk of in je horeca zaak is het ontkalken van jouw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Een koffiemachine kan namelijk beschadigen wanneer je dit niet doet. Een gevolg van kalkaanslag is dat de koffie minder snel door de machine stroomt en er halve kopjes gezet worden. Een ander nadeel is dat de koffie minder warm wordt doordat het water niet direct in contact komt met de leidingen.

Wat is kalkaanslag precies?
Kalk ontstaat door het verwarmen van water. In water zitten calcium- en magnesiumzouten. De hoeveelheid van deze mineralen bepaalt de hardheid van het water. De calciumzouten gaan door wam water kapot en hechten zich aan het apparaat. Dit is beter bekend als kalkaanslag. Ieder onderdeel wat in contact met hard water zal hierdoor beïnvloedt worden.
Effect kalkaanslag op jouw espresso
Op een goed kopje espresso zit een dik laagje crema met een zoete smaak. Ontkalkt je jouw machine thuis niet of niet op tijd dan zal deze goudbruine schuimlaag anders worden. Daarnaast kan de koffie ook anders smaken en kunnen er zelfs kalkdeeltjes terecht komen in de koffie.

Waterfilter voor jouw espresso machine
Heb je een espresso machine op het werk of in jouw horeca zaak? Dan is het belangrijk dat je het waterfilter regelmatig wisseld. Hiermee voorkom je kalkafzetting in jouw machine en daardoor voorkom je onnodige problemen met de koffiemachine. Er zijn verschillende maten waterfilters beschikbaar, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je zet. Een waterfilter gaat doorgaans een jaar mee voordat deze vervangen moet worden. Het vervangen van een waterfilter kan door onze technische dienst uitgevoerd worden bijvoorbeeld tegelijk met een onderhoudsbeurt aan jouw espressomachine.
Vervang je het waterfilter zelf? volg dan de aanwijzingen: Hoe vervang ik mijn BRITA waterfilter?
Waterfilter voor espressomachine
Stappenplan om thuis je machine te ontkalken:
- Leeg het waterreservoir en maak het schoon. Verwijder eventueel de kalkfilter.
- Vervolgens vul je het waterreservoir met ontkalkmiddel. Vul aan met water.
- Plaats het waterreservoir terug en zet een grote kom onder de koffie-uitloop of de uitloop van heet water.
- Start het ontkalkingsprogramma en onderbreek dit niet.
- Als het programma klaar is leeg je de kom waarin het spoelwater opgevangen is. Plaats de kom vervolgens weer terug onder de uitloop.
- Vul het waterreservoir en spoel na met schoon water.
Hoe vaak ontkalken?
Dit is mede afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio. Bij veelvuldig gebruik adviseren wij de machine om de 2 à 3 maanden te ontkalken. Heb je een waterontharder thuis? Dan hoef je je koffiemachine niet te ontkalken.

Tips voor thuis
- Ontkalk altijd met een ontkalker specifiek voor koffiemachines, nooit met azijn
- Beschikt jouw machine over aluminium onderdelen, koop een ontkalker die hier geschikt voor is
- Verwijder eerst koffieresten en ander vuil voordat deze inbranden
- Zorg ervoor dat de pomp niet langer dan 60 seconde pompt en houd een dubbele rustpauze aan
- Rond de 50˚ tot 60˚ werken ontkalkers vaak het beste. Begin koud en stop tussendoor een paar keer
- Volg altijd de aanwijzingen over verdunning op de verpakking
- Indien je een waterfilter gebruikt dien je deze regelmatig te vervangen.
- Geef jouw espressomachine regelmatig een onderhoudsbeurt.