Om lekkere koffie te kunnen blijven schenken aan uw gasten is het ontkalken van uw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Uw machine kan namelijk beschadigen wanneer u dit niet doet. Een gevolg van kalkaanslag is dat de koffie minder snel door de machine stroomt en er halve kopjes gezet worden. Een ander nadeel is dat de koffie minder warm wordt doordat het water niet direct in contact komt met de leidingen. Heeft u last van een van de bovenstaande klachten? Ontkalk uw apparaat dan zo snel mogelijk. Wij geven u graag wat tips!

Wat is kalkaanslag precies?
Kalk ontstaat door het verwarmen van water. In water zitten calcium- en magnesiumzouten. De hoeveelheid van deze mineralen bepaalt de hardheid van het water. De calciumzouten gaan door wam water kapot en hechten zich aan het apparaat. Dit is beter bekend als kalkaanslag. Ieder onderdeel wat in contact met hard water zal hierdoor beïnvloedt worden.
Effect kalkaanslag op uw espresso
Op een goed kopje espresso zit een dik laagje crema met een zoete smaak. Ontkalkt u uw espresso niet of niet op tijd dan zal deze goudbruine schuimlaag dun worden en snel verwateren. Daarnaast kan de koffie ook anders smaken en kunnen er zelfs kalkdeeltjes terecht komen in de koffie.
- Leeg het waterreservoir en maak het schoon. Verwijder eventueel de kalkfilter.
- Vervolgens vult u het waterreservoir met ontkalkmiddel. Vul aan met water.
- Plaats het waterreservoir terug en zet een grote kom onder de koffie-uitloop of de uitloop van heet water.
- Start het ontkalkingsprogramma en onderbreek dit niet.
- Als het programma klaar is leegt u de kom waarin het spoelwater opgevangen is. Plaats de kom vervolgens weer terug onder de uitloop.
- Vul het waterreservoir en spoel na met schoon water.
Hoe vaak ontkalken?
Dit is mede afhankelijk van de waterhardheid in uw regio. Bij veelvuldig gebruik adviseren wij de machine om de 2 à 3 maanden te ontkalken.

Tips
- Ontkalk altijd met een ontkalker specifiek voor espressomachines, nooit met azijn
- Beschikt uw machine over aluminium onderdelen, koop een ontkalker die hier geschikt voor is
- Verwijder eerst koffieresten en ander vuil voordat deze inbranden
- Zorg ervoor dat de pomp niet langer dan 60 seconde pompt en houd een dubbele rustpauze aan
- Rond de 50˚ tot 60˚ werken ontkalkers vaak het beste. Begin koud en stop tussendoor een paar keer
- Volg altijd de aanwijzingen over verdunning op de verpakking
- Indien u een waterfilter gebruikt dient u deze regelmatig te vervangen.
- Geef uw espressomachine regelmatig een onderhoudsbeurt.