Om lekkere koffie te kunnen blijven schenken thuis, op het werk of in je horeca zaak is het ontkalken van jouw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Een koffiemachine kan namelijk beschadigen wanneer je dit niet doet. Een gevolg van kalkaanslag is dat de koffie minder snel door de machine stroomt en er halve kopjes gezet worden. Een ander nadeel is dat de koffie minder warm wordt doordat het water niet direct in contact komt met de leidingen. 

Kalkaanslag op verwarmingselement espressomachine

Wat is kalkaanslag precies?

Kalk ontstaat door het verwarmen van water. In water zitten calcium- en magnesiumzouten. De hoeveelheid van deze mineralen bepaalt de hardheid van het water. De calciumzouten gaan door wam water kapot en hechten zich aan het apparaat. Dit is beter bekend als kalkaanslag. Ieder onderdeel wat in contact met hard water zal hierdoor beïnvloedt worden.

Effect kalkaanslag op jouw espresso

Op een goed kopje espresso zit een dik laagje crema met een zoete smaak. Ontkalkt je jouw machine thuis niet of niet op tijd dan zal deze goudbruine schuimlaag anders worden. Daarnaast kan de koffie ook anders smaken en kunnen er zelfs kalkdeeltjes terecht komen in de koffie.

Fiamma quadrant 2 DSP TC

Waterfilter voor jouw espresso machine

Heb je een espresso machine op het werk of in jouw horeca zaak? Dan is het belangrijk dat je het waterfilter regelmatig wisseld. Hiermee voorkom je kalkafzetting in jouw machine en daardoor voorkom je onnodige problemen met de koffiemachine. Er zijn verschillende maten waterfilters beschikbaar, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je zet. Een waterfilter gaat doorgaans een jaar mee voordat deze vervangen moet worden. Het vervangen van een waterfilter kan door onze technische dienst uitgevoerd worden bijvoorbeeld tegelijk met een onderhoudsbeurt aan jouw espressomachine. 

Vervang je het waterfilter zelf? volg dan de aanwijzingen: Hoe vervang ik mijn BRITA waterfilter?

Waterfilter voor espressomachine

Brita waterfilter C50 Quell ST wisselpatroon

Brita waterfilter C150 Quell ST wisselpatroon

Brita waterfilter C300 Quell ST wisselpatroon

Brita waterfilter C500 Finest

Brita waterfilter C300 Finest

Brita waterfilter C50 Fresh

Brita Patroonhouder/Filterkop

Stappenplan om thuis je machine te ontkalken:

 • Leeg het waterreservoir en maak het schoon. Verwijder eventueel de kalkfilter.
 • Vervolgens vul je het waterreservoir met ontkalkmiddel. Vul aan met water.
 • Plaats het waterreservoir terug en zet een grote kom onder de koffie-uitloop of de uitloop van heet water.
 • Start het ontkalkingsprogramma en onderbreek dit niet.
 • Als het programma klaar is leeg je de kom waarin het spoelwater opgevangen is. Plaats de kom vervolgens weer terug onder de uitloop.
 • Vul het waterreservoir en spoel na met schoon water.

Hoe vaak ontkalken?

Dit is mede afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio. Bij veelvuldig gebruik adviseren wij de machine om de 2 à 3 maanden te ontkalken. Heb je een waterontharder thuis? Dan hoef je je koffiemachine niet te ontkalken.

Nivona 930

Tips voor thuis

 • Ontkalk altijd met een ontkalker specifiek voor koffiemachines, nooit met azijn
 • Beschikt jouw machine over aluminium onderdelen, koop een ontkalker die hier geschikt voor is
 • Verwijder eerst koffieresten en ander vuil voordat deze inbranden
 • Zorg ervoor dat de pomp niet langer dan 60 seconde pompt en houd een dubbele rustpauze aan
 • Rond de 50˚ tot 60˚ werken ontkalkers vaak het beste. Begin koud en stop tussendoor een paar keer
 • Volg altijd de aanwijzingen over verdunning op de verpakking
 • Indien je een waterfilter gebruikt dien je deze regelmatig te vervangen.
 • Geef jouw espressomachine regelmatig een onderhoudsbeurt.

Reinigingsmiddelen voor thuis

Nivona ontkalker NIRC703

Neo Barista ontkalker fles 1 liter

Bravilor Reinigingspoeder Renegite ontkalker

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over espressomachines

21.09.2023

Koffiemachine met bonen voor thuis

Graag willen we u ook thuis laten genieten van lekkere koffie. Daarvoor heeft u al de keus uit meer dan 70 soorten koffiebonen die u online kunt bestellen in onze webshop. Naast goede koffiebonen is een goede koffiemachine met bonen voor thuis ook belangrijk. Een volautomatische koffiemachine die de bonen direct vers maalt per kopje koffie is een perfecte optie voor thuis. Wil je liever zelf als een echte barista thuis aan de slag dan is een halfautomatische espressomachine met stoompijpje voor de melk en een losse koffiemolen aan te bevelen.
Lees meer
02.06.2023

Lattiz melkopschuimer voor de Horeca

Met de Lattiz melkschuimmachine maak je moeiteloos en met een constante kwaliteit perfect melkschuim voor al je favoriete drankjes, zoals cappuccino, latte macchiato en andere heerlijke melkcreaties. Of je nu een professionele barista bent of gewoon thuis van een heerlijke koffie wilt genieten, de Lattiz melkschuimmachine staat altijd voor je klaar om het beste melkschuim te creëren.
Lees meer
01.05.2023

Ontdek de Smartsteam EX3 Zwart voor de Horeca

Klaar om de koffie-ervaring in jouw horecabedrijf naar een hoger niveau te tillen? Maak kennis met de Smartsteam EX3 Zwart: de koffiemachine die de lat hoger legt voor kwaliteit en gebruiksgemak. Ontdek in onze blog waarom deze machine de nieuwe standaard voor koffiekwaliteit kan worden.
Lees meer
13.03.2023

Onderhoud jouw espressomachine voor betere koffie

Regelmatig onderhoud aan jouw espressomachine voorkomt storingen en resulteert tot lekker koffie voor jouw klant en gasten. Wij adviseren om jaarlijks een onderhoudsbeurt te geven aan jouw machine.
Lees meer
08.03.2023

Tips voor het ontkalken van jouw espressomachine

Om goede koffie te kunnen schenken voor jezelf thuis of aan jouw gasten is het ontkalken van jouw espressomachine een noodzakelijk kwaad. Lees hier meer over hoe te ontkalken.
Lees meer
21.02.2023

Welke professionele koffiemolen is de beste keuze?

Wanneer kun je nou spreken van echte verse koffie? Eigenlijk alleen wanneer je de bonen met een echte koffiemolen maalt. Er zijn veel verschillende koffiemolens maar wat zijn nou precies de verschillen? En wat bepaalt de kwaliteit van een koffiemolen?
Lees meer
26.04.2022

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een horeca koffiemachine/espressomachine? Als horecaondernemer wilt uw gasten uiteraard de beste kwaliteit koffie serveren. Een lekker kopje koffie is een echte must. Een professionele koffiemachine is daarbij van belang.
Lees meer
22.04.2022

Expobar Onyx: De beste keuze espressomachine

Zoekt u een espressomachine voor uw horeca? Kies dan voor de Expobar Onyx. De Onyx is zeer betrouwbaar en heeft de beste prijs/kwaliteitsverhouding.
Lees meer
15.09.2020

Hoe werkt een professionele espressomachine?

Voor de espresso zetmethode zijn de temperatuur van het water en de druk waarmee het water door het koffiemaalsel gedrukt wordt van groot belang.
Lees meer
15.09.2020

Kies de afklopbak die bij u past

Om het koekje uit de filterdrager te krijgen, moet vaak met enige kracht de filterdrager ergens op getikt worden zodat het koekje loslaat. Wij leggen uw de verschillende mogelijkheid uit. Bestel hier een afklopbak bij uw espressomachine.
Lees meer
15.09.2020

Horeca koffiemachine van Fleur de cafe

Goeie koffie is essentieel in de horeca, en goeie koffie maak je met een horeca koffiemachine.
Lees meer
08.09.2020

Onderhoud en reparatie van uw koffiemachine

Onze eigen technische dienst installeert, onderhoud en repareert de machines als u dat wenst. Lees direct meer over onze reparatie/onderhoud service.
Lees meer
02.09.2020

Technische dienst voor uw koffiemachine

Fleur de Café heeft een eigen technische dienst en dat is wel zo handig. Koopt u bij Fleur de Café een koffiemachine voor uw horeca, bedrijf of winkel dan wordt deze door een van onze monteurs geïnstalleerd.
Lees meer
31.08.2020

Uw groothandel in koffiemachines

Bij Fleur de Café vindt u een groot assortiment professioneles koffiemachines. Doordat wij deze koffiemachines zelf importeren zijn de voorwaarden zeer gunstig voor u als wederverkoper. Als groothandel in professionele koffiemachines bieden wij u verschillende mogelijkheden aan. Zo kunt u kiezen voor een machine inclusief installatie, met of zonder garantie afhandeling. Alles is bespreekbaar.
Lees meer
29.06.2020

Wederverkoper Espressomachines, koffie en thee worden?

Voor u als wederverkoper heeft Fleur de Cafe gunstige condities om op flexibele manier de producten van Fleur de Cafe te verkopen. Wij kunnen eigenlijk alles leveren op gebied van koffie en thee. Fleur de Café staat open voor een gesprek over de mogelijkheden en al meerdere bedrijven zijn u voorgegaan.
Lees meer
14.04.2020

Expobar wordt Crem.

Met de espressomachine EX3 is dit realiteit.
Lees meer
21.01.2020

Horecava

Zoals elke jaar staan wij bij de Horecava! Met de nieuwe espressomachine EX5 van Expobar, onze nieuwe theezeefje, onze koffie, thee en ijsthee. Bent u een bestaande klanten of een nieuwe klant,
Lees meer