Melkcupjes voor in de koffie en thee verboden?

Maak jij gebruik van melk in plastic-cupjes? Dan moet je vanaf komend jaar misschien gaan switchen. De overheid gaat het een en ander veranderen qua wetgeving rondom plastic. Dit gaat invloed hebben op de portieverpakkingen van melk.

De overheid wil het gebruik van wegwerpplastic afremmen. Hoewel plastic een ontzettend handig materiaal is, heeft het ook nadelen. Plastic kan in het milieu terecht komen. Het zorgt voor (zwerf)afval. Het kan schadelijk zijn voor mens en dier.  

Door de aangepaste wetgeving rondom plastic is het waarschijnlijk dat melkcupjes op jouw terras of buffet niet meer mogen. Zorginstellingen zijn hierop een uitzondering. Het is vooralsnog niet precies duidelijk wat wel en niet mag. Daar wordt nog over onderhandeld. In elk geval wilden wij hier niet op wachten en bieden wij vast een alternatief.

Minder plastic gebruiken

De overheid wil wegwerpplastic inperken. Dit gaat dus ook gelden voor portieverpakkingen melk. Je mag vanaf 1 januari 2024 niet overal plastic melkcupjes blijven gebruiken. Maar hoe kan je dan wel melk blijven serveren bij je kop koffie op thee?

Onze leverancier onderzocht wat nog wel mogelijk is. Vloeibare melk verpakken in echt duurzame materialen kan niet. Bij papier bijvoorbeeld zou de vloeibare melk al snel doorlekken. Papieren of andere duurzame verpakkingsmaterialen blijken vooralsnog geen optie. Plastic is nou eenmaal handiger voor het verpakken van vloeistoffen.

Het gebruik van plastic verpakkingen omlaag. Dit kan door onder andere minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Voor het maken van melkstaafjes wordt minder plastic gebruikt dan de melkcupjes. Het lijkt er op dat hard plastic niet mag. Zacht plastic gebruiken blijkt vooralsnog wel te mogen. Daarom is er gekozen voor plastic staafjes ofwel sticks. Wij verkopen deze in twee varianten: melksticks met koemelk of havermelksticks.

Melksticks met koe- en havermelk

Je kan natuurlijk de melk in een klein espresso-kannetje serveren. Maar dit kan niet altijd. Sommige situaties vragen simpelweg om portie-verpakkingen. Is voor jouw restaurant of café een portie-verpakking toch echt handiger? Dan bieden onze melksticks een uitkomst. Je kunt deze krijgen in twee varianten.

Je kunt bij ons terecht voor melkstaafjes met vloeibare melk. Deze bevatten 10 ml houdbare melk. Je hebt er precies genoeg aan voor in de koffie of thee. De sticks zijn lang houdbaar. Je kan ze buiten de koelkast in gesloten verpakking bewaren.

Je kan ook sticks met havermelk kiezen. Havermelk is een plantaardig alternatief en dus 100% vegan. De productie van havermelk levert 3 keer minder CO2-uitstoot dan bij koemelk. Je geeft je gasten met havermelk dus een milieuvriendelijkere optie.

Melkstaafjes zijn een goed alternatief

Als je melk per portie wil bestellen zijn melksticks een goed alternatief voor de melkcups. Ze bevatten qua volume minder plastic. En lijken voorlopig nog toegestaan in de horeca. Je hebt de keuze uit koemelk of havermelksticks. In elke doos zitten 240 stuks. Bestel je gewenste melkstaafjes bij Fleur de Café.

Bestel jouw melk-product

wfo1 Aanbieding

Havermelksticks 240 x 10 ml

Motta kannetje voor latte macchiato 7cl

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Relevante blogs

02.06.2023

Lattiz melkopschuimer voor de Horeca

Met de Lattiz melkschuimmachine maak je moeiteloos en met een constante kwaliteit perfect melkschuim voor al je favoriete drankjes, zoals cappuccino, latte macchiato en andere heerlijke melkcreaties. Of je nu een professionele barista bent of gewoon thuis van een heerlijke koffie wilt genieten, de Lattiz melkschuimmachine staat altijd voor je klaar om het beste melkschuim te creëren.
Lees meer
30.05.2023

Geniet jij al van eerlijke en duurzame koffie van Fleur de Café?

Ontdek hoe jouw keuze voor duurzame koffie bij Fleur de Café bijdraagt aan een betere toekomst! Wereldwijd is koffie de meest geliefde warme drank, maar er is nog steeds armoede onder koffieboeren en klimaatverandering treft hen zwaar. Bij Fleur de Café zetten we ons in voor een groenere toekomst met zonne-energie en bieden we direct trade koffie aan. Ontdek onze toewijding aan duurzaamheid en eerlijke handel en lever ook jouw positieve bijdrage aan een schonere wereld.
Lees meer
23.01.2023

Koffieprut als duurzame energiebron

We horen je denken... Koffieprut in je houtkachel? Ja zeker! Als je koffie zet is het raadzaam om je koffiedik te bewaren. Met koffiedik kun je namelijk veel duurzame dingen doen. In dit blog vertellen we wat je er allemaal mee kan doen.
Lees meer
20.05.2022

Duurzaamheid bij Fleur de Café

Fleur de Café heeft 252 zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Fleur de Café is voortdurend bezig met het verduurzamen.
Lees meer