Sluiten
horeca-thee
De perfecte koffie | Fleur de Café | Koffie en thee voor de fijnproevers

Hoe herken ik de perfect gezette koffie?

Of u nu klant in een restaurant of een barista van een espressobar bent, het herkennen van een goed gezette koffie is voor iedereen te zien en te proeven. Een perfecte koffie heeft een aantrekkelijk crèmelaag met een hazelnootbruine kleur. In de crèmelaag is een marmer of tijgerstructuur te herkennen. Bij het drinken moet de creme fluweelachtig aanvoelen. en de smaak moet vol zijn.

Extractie van koffie.

De perfecte koffie ontstaat door de juiste extractietijd. Dit is de tijd die het water nodig heeft om door het koffiemaalsel te lopen en aroma en oliën vrij te zetten. Of de gemalen koffie goed extraheert, heeft met verschillende dingen te maken. Hieronder ziet u een te kort geëxtraheerde koffie, een te lang geëxtraheerde koffie en in het midden de perfecte geëxtraheerde koffie.

 

Te kort geëxtraheerde koffie

Te kort geëxtraheerde koffie

 

De koffie heeft geen schuimlaag of een veel te licht crèmelaagje met grote bellen. De smaak is mat en de zijdeachtige consistentie ontbreekt.

 

Oorzaken
  • Te fijn gemalen koffie
  • Doorlooptijd te kort
  • Pompdruk te laag
  • Te lage dosering
  • Maalsel ongelijk verdeeld
  • Te lichte aanstampdruk
  • Ongelijkmatig aantampen
  • Watertemperatuur te laag
  • Bonen of koffiemaalsel niet vers
  • Filterhouder te koud
  • Broeikop te koud
  • Versleten dichting broeikop
Te grof gemalen koffie

De perfecte koffie

Perfecte koffie

 

De koffie heeft een dikke crèmelaag met een mooie bruine kleur en een marmerpatroon. De smaak is vol en voelt fluweelzacht aan.

 

Criteria
  • Optimaal gemalen koffie
  • Doorlooptijd ca. 24 seconden
  • Pompdruk rond 9 bar
  • Dosering: 7-9 gram
  • Gelijkmatig verdeling in filterhouder
  • Aanstampdruk ca. 15 kg
  • Gelijkmatig aantampen: recht van bovenaf
  • Watertemperatuur ca. 93C
  • Verse koffiebonen en versgemalen.
  • Hete filterhouder
  • Hete broeikop

 

optimale gemalen koffie

Te lang geëxtraheerde koffie

Te lang geëxtraheerde koffie

 

De koffie heeft een donkerbruine crèmelaagje. De tekening ervan is ongelijkmatig, met licht en donker vlekken. De smaak is zeer sterk en bitter.

 

Oorzaken
  • Te grof gemalen koffie
  • Doorlooptijd te lang
  • Pompdruk te hoog
  • Te hoge dosering
  • Te hoog aantampdruk
  • Ongelijkmatig aanstampen
  • Watertemperatuur te hoog
  • Koffiemaalsel te lang in broeikop

 

 

Te fijn gemalen koffie

 

 

Ons koffie assortiment voor Horeca

 

Andere pagina's

Koffiemolen afstellen

Koffiemolen afstellen ?Na de aankoop van een nieuwe grinder is het noodzakelijk deze goed af te stellen. Dit is een nauwkeurig werkje waar u tijd voor moet nemen. Wilt u meer weten over hoe u dit het beste kunt doen?

Tampen

TamperHet aanstampen van het koffiemaalsel wordt over het algemeen 'tamping' genoemd. Dit gebeurt door met een tamper het koffiemaalsel in het filterbakje aan te stampen. Doordat de koffie samengeperst wordt ontstaat een egaal laagje. Vervolgens wordt de filterdrager in de zetgroep gedraaid en kan de espressomachine zijn gang gaan.

De werking van een espressomachine

oorsprong van de koffiebonenEen espressoapparaat zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur en met de juiste druk door het koffiemaalsel wordt geperst. Dit bepaalt namelijk de smaak van de koffie..