Sluiten
horeca-thee
Meer weten over losse thee? | Fleur de Café

Wat is losse thee?

Thee mag je officieel thee noemen als de drank gemaakt is van de bladeren van de theestruik Camellia sinensis. Van deze struik wordt zwarte, groene, oolong en witte losse thee gemaakt. Alle andere plantenbladeren, kruiden, bloemen, wortels of fruit die hun smaak afgeven aan warm water zijn in feite aftreksels of infusions. Maar doorgaans noemen we alle warme dranken getrokken van losse kruiden, of andere melanges ook thee.

losse thee plukken 

De theestruik groeit het liefst en het best in een warm en vochtig klimaat. Denk aan landen als India, China, Kenya.  Alle thee (zwart, groen en witte) zijn afkomstig van de Camellia theestruik. Net als bij wijn wordt het verschil in smaak van thee onder andere bepaald door de ligging van de plantage, het klimaat, de seizoenen en de bodemgesteldheid.  Bijzonder is dat alle theesoorten afkomstig zijn van dezelfde theestruik. De groene theebladeren zijn de basis voor de verschillende theesoorten. De manier van verwerken bepaald of het als zwarte, groene, witte of oolong thee verkocht wordt. 

Hoe wordt losse thee verwerkt ?

  • Na het plukken van de theeblaadjes laat men deze eerst verwelken, slap worden.
  • Daarna kneust een machine de blaadjes licht zodat overtollig vocht uit de blaadjes kan.
  • Vervolgens laat men de theebladeren reageren met zuurstof waardoor een verkleuring optreed.
  • Als laatste fase laat men de theebladeren drogen in de zon of in een droogoven, daardoor stopt men het oxidatieproces en verdampt het laatste vocht.

Onder invloed van het vocht in de blaadjes en de zuurstof in de lucht verkleurt het theeblad als vanzelf. Hoe langer dit proces duurt hoe donkerder de theebladeren worden. Tijdens dit proces wordt een onderscheidt gemaakt tussen zwarte, groene, oolong en witte thee. Wij noemen zwarte thee zwart omdat de blaadjes helemaal zwart zijn geworden. In tegenstelling tot Chinezen die de naam van de thee laten afhangen van de kleur die het geeft in het kopje. Lees meer over het verwerkingsproces van thee.

De verschillende kwaliteit in losse thee

Kwaliteit losse theeWanneer de thee gedroogd is wordt deze voor het verpakken nog gerangschikt naar kwaliteit. Grofweg van hele bladeren tot het stof wat overblijft. Binnen de theewereld bestaat er een officiële classificatie. De termen worden achter de naam van de thee geplaatst om de kwaliteit aan te duiden. Dit gebeurt door de eerste letters van onderstaande kwalificaties achter elkaar te plaatsen.

  • Flowery: een lang groot bloemrijk blad
  • Golden Flowery: thee bladeren met jonge knoppen of punten met soms een gouden kleur
  • Tippy: puntige thee bladeren
  • Orange Pekoe: staat voor zwarte thee, van normale kwaliteit tot hoge kwaliteit
  • Fanning: veelal gebroken theebladeren van lage kwaliteit.
  • Dust: eigenlijk geen theeblad meer te noemen, wordt in theezakjes gebruikt.

Als leverancier van losse thee en theemelangeerderij weten wij heel goed wat de beste kwaliteit thee is. Van alle thee die wij inkopen bepalen wij zelf de kwaliteit voordat wij deze verkopen. Dit doen we door de losse thee te zien, ruiken en proeven. Wij verkopen uitsluitend de beste en mooiste kwaliteit losse thee.

Interesse in onze losse thee?

Kijk in onze webshop !

Onze losse thee assortiment

Andere pagina's

Theezeefje

TheezeefjeWanneer u losse thee gaat gebruiken is een zeefje of theefilter nodig. Zo voorkomt u dat u de theeblaadjes in uw mond krijgt. Wij hebben verschillende soorten en maten filters in ons assortiment. Van rvs tot papier van een traditioneel theeknijper tot een zeefje in de vorm van een kerstboom.

Verse ijsthee

IjstheeMet mooi weer serveert en drinkt u het liefst heerlijke verse ijsthee gemaakt van echte losse thee. Fleur de Café heeft drie theeën ontwikkeld om zelf ijsthee mee te maken. Elk van deze theesoorten heeft een fantastische zomerse smaak en 100% natuurlijke ingrediënten. De smaak is fris en vol en bevat bovendien 90% minder suiker dan reguliere icetea.

Losse thee voor thuis

Losse theeWilt u thuis genieten van de heerlijke smaak van echte verse thee? Van fris tot zoet en van winters tot zomers, voor elke smaak hebben wij wel een thee in onze collectie. Onze theeën maken elk moment speciaal.