
Zit er acrylamide in koffiebonen?
Ja, koffiebonen bevatten acrylamide. Acrylamide is een stof die van nature ontstaat wanneer voedsel wordt verhit bij hoge temperaturen, zoals bij het branden van koffiebonen. Er wordt niets aan onze koffie toegevoegd.
Wat is acrylamide?
Bij het verhitten van producten zoals granen, aardappelen en koffiebonen tot boven de 120°C, kunnen suikers en het aminozuur asparagine met elkaar reageren in wat bekend staat als de Maillard-reactie.
Acrylamide is vooral aanwezig in producten zoals friet en chips, maar ook in mindere mate in koffie, ontbijtkoek en ontbijtgranen. Uit onderzoek bij proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk kan zijn, maar dit geldt alleen bij hoge doseringen. Voor mensen is het veilig om producten met acrylamide te consumeren.
Het stofje acrylamide zit dus ook in geroosterde koffiebonen. Acrylamide neemt in het begin toe bij het branden van koffiebonen maar ook tijdens het branden neemt de hoeveelheid weer af.

Wat is de "maillard reactie"?
De Maillard-reactie is een chemische reactie tussen aminozuren en suikers die optreedt bij hoge temperaturen, zoals bij bakken, braden, grillen of frituren. Dit zorgt voor een bruine kleur en kenmerkende geur en smaak van voedsel. Bij deze reactie kan ook de stof acrylamide ontstaan.
Acrylamide in de koffiebonen van Fleur de Café
In Europa zijn er richtlijnen voor acrylamide in voedsel opgesteld die producenten verplichten om de acrylamide in hun producten te monitoren en te beperken. De norm bij gebrande koffiebonen is 400μg acrylamide.
Acrylamide komt ook voor in de gebrande koffiebonen van Fleur de Café. Bij Fleur de Café zit er maar 200μg acrylamide in de koffiebonen! Fleur de Café zit dus ver onder de toegestaande norm, het acrylamidegehalte is dus erg laag en wordt beschouwd als niet-schadelijk voor de gezondheid.
Niets om je zorgen over te maken dus, blijf onze heerlijke koffie drinken. Met koffiebonen uit 20 verschillende landen produceren wij veel unieke smaken en melanges. Elke koffieboon heeft een uniek groeiproces en dus een eigen smakenpallet. Bekijk hieronder een selectie van onze beste kwaliteit koffiebonen.