Kopje koffie bij Fleur de Café

Zit er acrylamide in koffiebonen?

Ja, koffiebonen bevatten acrylamide. Acrylamide is een stof die van nature ontstaat wanneer voedsel wordt verhit bij hoge temperaturen, zoals bij het branden van koffiebonen. Er wordt niets aan onze koffie toegevoegd. 

Acrylamide

Wat is acrylamide?

Bij het verhitten van producten zoals granen, aardappelen en koffiebonen tot boven de 120°C, kunnen suikers en het aminozuur asparagine met elkaar reageren in wat bekend staat als de Maillard-reactie. 

Acrylamide is vooral aanwezig in producten zoals friet en chips, maar ook in mindere mate in koffie, ontbijtkoek en ontbijtgranen. Uit onderzoek bij proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk kan zijn, maar dit geldt alleen bij hoge doseringen. Voor mensen is het veilig om producten met acrylamide te consumeren.

Het stofje acrylamide zit dus ook in geroosterde koffiebonen. Acrylamide neemt in het begin toe bij het branden van koffiebonen maar ook tijdens het branden neemt de hoeveelheid weer af.

Maillard reactie

Wat is de "maillard reactie"?

De Maillard-reactie is een chemische reactie tussen aminozuren en suikers die optreedt bij hoge temperaturen, zoals bij bakken, braden, grillen of frituren. Dit zorgt voor een bruine kleur en kenmerkende geur en smaak van voedsel. Bij deze reactie kan ook de stof acrylamide ontstaan.

Acrylamide in de koffiebonen van Fleur de Café

In Europa zijn er richtlijnen voor acrylamide in voedsel opgesteld die producenten verplichten om de acrylamide in hun producten te monitoren en te beperken. De norm bij gebrande koffiebonen is 400μg acrylamide.

Acrylamide komt ook voor in de gebrande koffiebonen van Fleur de Café. Bij Fleur de Café zit er maar 200μg acrylamide in de koffiebonen! Fleur de Café zit dus ver onder de toegestaande norm, het acrylamidegehalte is dus erg laag en wordt beschouwd als niet-schadelijk voor de gezondheid.

Niets om je zorgen over te maken dus, blijf onze heerlijke koffie drinken. Met koffiebonen uit 20 verschillende landen produceren wij veel unieke smaken en melanges. Elke koffieboon heeft een uniek groeiproces en dus een eigen smakenpallet. Bekijk hieronder een selectie van onze beste kwaliteit koffiebonen. 

Onze kwaliteit koffiebonen

Fleur de Café Espresso Grand Cru 1 kg

wfo1 Meest populair

Brasil Yellow Bourbon 1 kg

Fleur de Café AOC 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Classic 1 kg

Mocca bourbon 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Style Italien 1 kg

wfo1 Meest populair

Noir Desir 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Primero melange 1 kg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over onze koffie groothandel

20.03.2024

Dit is jouw groothandel in koffiemachines

Fleur de Café werkt dagelijks met koffie en koffiemachines. Hierdoor weten ze precies wat goede machines zijn. Ook kan je bij deze groothandel rekenen op nog meer gunstige voorwaarden. Veel machines zijn direct leverbaar en je krijgt als je wil hulp bij de installatie en de afstelling. Ontdek waar jij als wederverkoper nog meer op kunt rekenen bij deze groothandel in koffiemachines.
Lees meer
23.02.2024

Dit is dé thee groothandel voor horeca

Zoek jij een groothandel voor horeca thee? Bij Fleur de Café ben je voor de horeca op de juiste plaats. Deze groothandel is kenner van thee en bekend in de horeca. Met een eigen melangeerderij in Deventer, ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit. Je vind er theezakjes, losse thee en benodigdheden. Je kan er je snel en eenvoudig de beste thee bestellen. Precies die service die je als horecabedrijf wenst. Ontdek alle redenen waarom deze theegroothandel dé plek is voor jouw horecathee.
Lees meer
26.04.2022

Groothandel espressomachines

Bent u op zoek naar een horeca koffiemachine/espressomachine? Als horecaondernemer wilt uw gasten uiteraard de beste kwaliteit koffie serveren. Een lekker kopje koffie is een echte must. Een professionele koffiemachine is daarbij van belang.
Lees meer
01.09.2020

Uw eigen koffiesmaak voor Private label koffie

Afhankelijk van de manier van branden ontstaat een bepaald smaakprofiel. Kort gezegd houdt het brandproces het volgende in: de groene koffiebonen worden in een trommel gegooid en op een temperatuur van 200° in 15 tot 30 minuten verhit.
Lees meer