moccapotje

Bialetti

Alfonso Bialetti de Italiaan die in 1933 de mokkapot bedacht heeft, is voor mij dan ook een echte held. Onder het merk Bialetti zijn er inmiddels verschillende modellen te koop. Het eerste model, achthoekig en gemaakt van aluminium is nog steeds de best verkochte. Onder de naam Moka Express is dit model verkrijgbaar van 1 tot wel 18 kops. Naast de aluminium variant zijn er nu ook rvs modellen beschikbaar. Deze zijn wel iets duurder maar hebben ook wel een langere levensduur.

Mokkapot italie camping

Echte espresso?

Ook al is het dan geen echte espresso. De koffie die je zet met een Mokka is zeker de moeite waard. De smaak is stevig en heeft veel meer body en sterkte dan een filterkoffie bijvoorbeeld. Je kunt de smaak zelfs nog beïnvloeden door de volgende tips op te volgen.

  • Vul het onderste gedeelte met voorverwarmd water. Daardoor wordt de zettijd korter en voorkom je dat het koffiemaalsel te lang wordt blootgesteld aan hitte.
  • Haal de mokkapot van het vuur zodra het gepruttel stopt.
  • De smaak wordt ook beter door te kiezen voor een lichter gebrande koffie. Traditioneel wordt er voor dit soort Italiaanse koffiezetapparaten gebruikt gemaakt van zeer donker gebrande koffiebonen die een enigszins bittere koffie produceren. Dit kan je voorkomen door een medium gebrande 100% arabica te gebruiken.

Lees meer over de verschillen tussen licht en donker gebrande koffiebonen.

 

Bialetti mokkapot

Voordelen mokkapot

Natuurlijk krijg je niet dezelfde crema als bij de traditionele espresso, maar is de crema-laag echt belangrijk voor de smaak? Er zijn zoveel voordelen aan het gebruik van een Moka dat ik de cremelaag niet meer zo belangrijk vindt.

  • Grootte: de mokkapot, afhankelijk van het aantal kops, is de helft kleiner dan een senseo apparaat.
  • Prijs: tussen € 20 en € 30 euro heb je al een mooie Moka van Bialetti.
  • Gemak: het gebruik is makkelijk en ongecompliceerd. Fijn als je op vakantie bent!
mokkapot

Hoe gebruik je de mokkapot?

Dat het gebruik van een mokkapot makkelijk is blijkt wel uit de gebruiksaanwijzing.
Vul onderste deel met water tot net onder het drukventiel.
Vul het filter met gemalen koffie. Kies een maling tussen snelfilter en espressomaling in. Vul het hele bakje af, zonder het aan te drukken. Zet het filter in het onderste deel.
Draai het bovenste deel erop, zorg dat er geen koffie tussen zit.
Zet de pot op je warmtebron en hou het doorlopen van de koffie goed in de gaten. Haal de pot zodra het doorlopen is gestopt direct van de warmtebron of draai deze al iets eerder uit.

Je koffie is nu klaar om gedronken te worden. Makkelijk toch. Ik denk dat ik het koffiezetten deze vakantie zelfs kan uitbesteden aan mijn kinderen.

schoonmaken van een mokkapot

Schoonmaken hoort er ook bij

Qua onderhoud is het eigenlijk net zo simpel als het gebruik. Na het koffiezetten haal je alle onderdelen weer uit elkaar en je spoelt deze met warm water om. Gebruik eventueel een sponsje om ook de binnenkant van het waterreservoir schoon te maken. Aan de onderkant van het bovenste deel bevindt zich nog een plat zeefje en een rubber ring. Ook deze moet je regelmatig schoonmaken. Je kan met een (niet scherp) mes de ring loswrikken, waarna ook het platte zeefje loskomt. Maak alle losse onderdelen schoon en zet vervolgend de boel weer in elkaar.

Bij veelvuldig gebruik is het zinvol om 1 a 2 keer per jaar een nieuwe ring en platte zeef aan te schaffen. Onderschat dit schoonmaakritueel niet, want achtergebleven koffieresten hebben absoluut een ongunstig effect op de smaak van je koffie en dat wil je natuurlijk niet.

Bekijk het assortiment van Bialetti. En kies de mokkapot die bij u past.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over koffiezetwijze

24.03.2023

Cappuccino, latte macchiato lekker door goed melkschuim

Heb je in jouw drukke horecazaak nog geen manier gevonden om zeer snel lekkere cappuccino of latte macchiato te zetten? Wij hebben de oplossing, een Lattiz melkopschuimer! In dit blog lees je waarom Lattiz een goede melkopschuimer is voor de horeca en het perfecte, romige melkschuim geeft.
Lees meer
07.03.2023

Hoe maak ik de lekkerste koffie? Vier criteria.

De lekkerste koffie maak je met een espressobereiding . Lees over de vier criteria voor het maken van de lekkerste espresso. Een snelle barista cursus.
Lees meer
14.09.2020

Latte art

Met latte art geeft u uw kopje koffie net wat extra liefde mee. Laat uw gasten glimlachen dankzij de perfecte café latte met de bonen van Fleur de Café.
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer
18.07.2019

Mokkapot, dé ideale koffiemaker

Als ik op vakantie ga, belandt de mokkapot standaard in mijn bagage. Het koffieapparaatje is namelijk lekker makkelijk om mee te nemen en bovendien ben ik dan ook op de camping verzekerd van prima koffie. Het is dan wel officieel geen espresso, maar de koffie die je met een mokkapot zet is heerlijk van smaak. En bovendien pure romantiek. Op je knieën voor je gasstel, in de buitenlucht, het gepruttel, de geur. Op en top vakantiegevoel wat mij betreft.
Lees meer