Witte thee: wat is het?

Witte thee is exclusieve en warme drank. Het is net als zwarte en groene thee afkomstig van de theeplant: de Camellia sinensis. Ten opzichte van groene en zwarte thee, smaakt witte thee veel zachter en minder bitter. Witte thee staat bekend om de gezondheidsvoordelen en de lichte, delicate smaak.

De naam ‘witte thee’ is niet zomaar ontstaan. Je denkt misschien dat de theeblaadjes volledig wit zijn. Gedeeltelijk klopt deze gedachte: witte thee heeft haar naam aan de witte haartjes te danken. Deze thee wordt geoogst uit jonge theeblaadjes of knoppen die bedekt zijn met kleine witte haartjes.

De smaak van witte thee valt letterlijk ‘in de smaak’ bij veel mensen. Witte thee is een stuk zoeter en zachter dan groene of zwarte thee. Witte thee is ook stuk minder bekend. Dit is waarschijnlijk omdat witte thee duurder is. De thee is dus minder bekend en een stuk exclusiever.

Waar komt witte thee vandaan?

Witte thee is een typisch Chinees product. Deze smaakvolle thee heeft zijn wortels diep verankerd in de Chinese theecultuur. De thee is afkomstig uit de regio Fujian. Dit is een provincie aan de zuidoostkust van China. Fujian is de enige regio waar witte thee vandaan komt.

De bekendste variant van witte thee ken je misschien wel. Dit is de Silver Needle. Oftewel de ‘Bai Hao Yin Zhen’ in het Chinees. Deze witte thee is zeer exclusief: het wordt maar een paar dagen per jaar geplukt. Dit plukken gebeurt enkel in het vroege voorjaar. De smaak is zoet en delicaat.

Wat is het verschil tussen witte thee en andere theesoorten?

Er zijn aardig wat verschillen tussen witte thee en andere theesoorten. Witte thee is de minst bewerkte theesoort. De thee kent veel gezondheidsvoordelen. Zo is de hoeveelheid cafeïne in witte thee verhoudingsgewijs minder dan bij andere theeën. Maar wat witte thee vooral kenmerkt is de bijzondere smaak die ontstaat door het fermentatieproces.

Vergeleken met andere theesoorten wordt witte thee na de oogst snel gestoomd. Witte thee wordt nauwelijks bewerkt en ondergaat weinig tot geen oxidatie. Waar zwarte of groene thee zeer krachtig smaken, proef je bij witte thee een zachte, lichte smaak. Dit is het grootste verschil tussen witte thee en andere theeën.

Witte thee is zeer exclusief

In de gemiddelde theedoos vind je rooibos of zwarte thee, maar meestal geen witte. Dit komt doordat witte thee een stuk duurder is. Witte thee is dus veel exclusiever: het komt daarom simpelweg minder vaak voor. Toch weten de echte theekenners deze delicate theesoort wel te vinden. Als je het hen vraagt is deze thee zeker aan te bevelen!

Wanneer je witte thee proeft, zal je weten waarom thee kenners zo’n fan zijn. Witte thee is zacht. De thee bevat weinig tannine en heeft daardoor niet zo’n wrange droge smaak als andere theeën. Witte thee is heerlijk zacht in de mond.

Waar kan je witte thee bestellen?

Nu je weet wat witte thee is, ben je vast nieuwsgierig geraakt. Je wil weten hoe witte thee smaakt. Je wil de delicate smaak zelf gaan proeven en ervaren.

Wil je witte thee bestellen? Dan kan je terecht bij Fleur de Café. Bij dit koffie- en theebedrijf kan je zeer veel soorten thee verkrijgen. Je bent er verzekerd van de beste kwaliteit losse thee. Je vindt er dus ook witte thee in allerlei soorten en maten.

Probeer bijvoorbeeld de Silver Needle thee. Dit is de bekendste soort onder de witte theeën. Of zoek je een minder bekende, witte thee soort? Bij het proeven van de basis witte thee Pai Mu Tan zal je genieten van de zachte en lichte smaak.

Witte thee als melange

Drink je witte thee liever als melange? Bij Fleur de Café melangeren wij witte thee met diverse smaken. Witte thee is bloemig en zacht van smaak. Het gaat goed samen met bloemen.

Zo kun jij genieten van bijvoorbeeld de bijzondere witte thee melange: Liefdevol. Zoals de naam klinkt, smaakt deze thee liefdevol en zacht. Het is een prachtige, zacht zoete thee op basis van witte thee Pai mu tan. Je zal versteld staan van de verrukkelijke smaak! Of wat dacht je van witte thee met lavendel? Als je het ons vraagt zal je is dit een echte must-have voor theeliefhebbers!

Witte thee bestellen en proeven

Hieronder een overzicht van witte thee die je echt wil proberen. Met de vele voordelen van witte thee is drinken van deze heerlijke, delicate drank het zeker waard!

Ons assortiment witte thee

Silver Needle White Tea 100 gram

Oma’s appeltaart 100 gram

Weerstand Booster 100 gram

Liefdevol 100 gram

Witte Thee Pai Mu Tan 100 gram

Witte Thee lavendel 100 Gram

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Meer blogs over (witte) thee

19.12.2023

Wat zijn de lekkerste theesmaken voor het najaar?

Het is alweer september en dat betekend dat we richting de herfst en de winter gaan. De klok gaat verzet worden. De dagen worden korter en de nachten worden langer. Het weer begint kouder en regenachtiger te worden. Jijzelf en jouw klanten krijgen weer zin in andere soorten thee. Wat zijn de lekkerste smaken voor het najaar? Je leest ze in dit blog.
Lees meer
17.11.2023

Is witte thee gezond?

Dat witte thee heerlijk is, daar ben je het vast mee eens. De zachte, lichte smaak is waar veel mensen van houden. Maar is witte thee gezond? Bij Fleur de Café zijn wij hier dieper ingedoken. En wat blijkt: volgens vele onderzoeken blijkt witte thee heel gezond! Witte thee is minder bewerkt dan andere theesoorten. Het bevat ook minder cafeïne dan andere theeën. In dit artikel ontdek je de gezondheidsvoordelen van witte thee.
Lees meer
19.10.2023

Zit er cafeïne in witte thee?

Witte thee is misschien wel jouw favoriete thee. Logisch! Deze warme drank kenmerkt zich door de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen. Witte thee staat bekend om zijn lichte, delicate aroma en smaak. Het is een stuk minder krachtig van smaak dan groene of zwarte thee. Daarom vragen veel mensen zich af of het dezelfde hoeveelheid cafeïne bevat als zijn tegenhangers. Zit er überhaupt cafeïne in thee? Dit artikel vertelt je of en hoeveel cafeïne er in witte thee zit.
Lees meer
01.10.2023

Alles over thee zonder cafeïne

Thee is wereldwijd een geliefde drank die in talloze varianten en smaken verkrijgbaar is. Veel mensen genieten van een kopje thee om te ontspannen, op te warmen of gewoon vanwege de heerlijke smaak. Veel soorten thee bevatten cafeïne. In dit blog lees je meer over de verschillen tussen thee met en zonder cafeïne
Lees meer
12.07.2023

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
21.03.2023

Verschillen in thee? Zwart, groen en wit

Wat is het verschil tussen zwarte, groene en witte thee? En wat is de beste manier om deze thee te zetten? En welke thee is het lekkerst of het gezondst? In ons blog hierover willen wij je graag meer vertellen over de theesoorten en de zetwijzen.
Lees meer
Interesse in ons thee assortiment
Nieuwsgierig geworden naar ons assortiment witte thee?