Bevat witte thee cafeïne?

Cafeïne is een stofje dat voorkomt in verschillende planten. Het komt ook in de blaadjes theeplant. Witte thee is net als zwarte en groene thee afkomstig van de theeplant. De bladeren van de theeplant bevatten cafeïne. Witte thee bevat dus ook cafeïne.

Witte thee bevat dus zeker cafeïne, maar wel een stuk minder. Experts schatten in dat witte thee 15% minder cafeïne bevat dan traditionele groene thee. Het bevat 6 tot 55 mg cafeïne per kopje (250 ml).

Om hoeveel cafeïne het precies gaat, is afhankelijk van tal van factoren. Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de hoeveelheid cafeïne in de thee.

De hoeveelheid cafeïne in witte thee hangt af van:

Het type witte thee:

Het type witte thee:

Van alle soorten witte thee bevat Silver Needle de laagste hoeveelheid cafeïne. Dit komt doordat de thee alleen wordt gemaakt met theeknoppen en niet met bladeren. Op de toppen van de witte thee zitten zogenoemde hydrofobe haartjes. Door deze haartjes komt cafeïne moeilijker vrij.

De vorm van de witte thee:

De vorm van de witte thee:

Losse thee bevat meestal minder cafeïne dan gemalen theebladeren. Wanneer je minder cafeïne in je thee wilt, is thee in een theezakje een mindere keuze. Je kan dan beter gaan voor losse witte thee.

De temperatuur waarop je witte thee zet:

De temperatuur waarop je witte thee zet:

De kans is aanwezig dat jij thee met gekookt water zet. Toch kan je dit mijden als je zo min mogelijk cafeïne wil binnenkrijgen. Het laten trekken van witte thee boven de 90°C leidt tot aanzienlijk hogere cafeïnegehalten. Je doet er dus goed aan om het water eerst een beetje af te koelen.

Hoe lang je witte thee laat trekken:

Hoe lang je witte thee laat trekken:

Hoe langer de thee wordt getrokken, hoe meer cafeïne er uit de theebladeren of knoppen wordt gehaald. Uit onderzoek blijkt dat als je thee langer dan 7-10 minuten laat trekken, het cafeïnegehalte aanzienlijk toeneemt. Wil je witte thee met zo min mogelijk cafeïne? Laat je thee dan kort trekken.

Witte thee en slapen

Te veel cafeïne in thee kan je wakker houden. Het kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen. Tegelijkertijd kan cafeïne negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid of slaapproblemen. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.

Voor een goede nachtrust kan je cafeïne beter mijden. Maar heb je toch echt zin in een kopje thee ‘s avonds lekker knus op de bank? Dan is witte thee niet de slechtste optie.

In vergelijking met andere cafeïne houdende dranken is witte thee echter nog steeds een veel betere optie als je jouw cafeïne-inname probeert te verminderen.

Cafeïnevrije alternatieven

Om er zeker van te zijn dat je thee zonder cafeïne hebt, kun je kruidenthee drinken. In tegenstelling tot andere theesoorten zijn kruidentheeën geen echte theesoorten. Kruidenthee is een verzamelnaam van theeën die gemaakt zijn van gedroogd fruit, bloemen, specerijen of kruiden. 

Als je nog steeds gewone witte thee wilt drinken, maar het cafeïnegehalte wilt verlagen, zorg er dan voor dat je de thee slechts 1 tot 5 minuten onder de 90°C laat trekken.

Conclusie: in witte thee zit (weinig) cafeïne

Ondanks de delicate smaak en het aroma van witte thee bevat het nog steeds cafeïne. Gemiddeld bevat een kopje (250 ml) witte thee 6-55 mg cafeïne. Het hangt echter grotendeels af van het type en de grootte van de knoppen en bladeren, het merk, de zettemperatuur en de trektijd.

Als je witte thee eens wilt proberen, ben je hier aan het juiste adres. In onze webshop verkopen wij de lekkerste losse theeën. Hieronder zie je een selectie van de soorten witte thee die je kan bestellen.

Kies jouw witte thee

Liefdevol 2 gram piramide theezakjes 50 stuks ZONDER ENVELOP

Silver Needle White Tea 100 gram

Weerstand Booster 100 gram

Oma’s appeltaart 100 gram

Liefdevol 100 gram

Witte Thee Pai Mu Tan 100 gram

Witte Thee lavendel 100 Gram

MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

22.11.2023

Dit zijn de leukste cadeaus voor elke theeliefhebber

Thee is meer dan een warme drank. Met thee geef je een belevenis cadeau. Het drinken van thee is een ervaring die de zintuigen prikkelt. En wat maakt deze ervaring nog specialer? De overgang naar losse thee! Fleur de Café heeft een scala aan losse theeën en andere prachtige thee-cadeaus. Van betaalbare opties onder de €5,- tot luxere geschenken. Benieuwd hoe je een theeliefhebber verwent? Dit blog onthult de leukste thee cadeaus voor elk budget.
Lees meer
24.10.2023

Wat is witte thee?

Al weleens gehoord van witte thee? Er bestaan zoals je weet veel soorten thee. Een minder bekende variant is witte thee. Toch kent deze theesoort veel voordelen. Het lage cafeïnegehalte en de smaak zijn enkele voordelen. Hoog tijd om kennis te maken! In dit blog beantwoorden wij de vraag: wat is witte thee?
Lees meer
01.10.2023

Alles over thee zonder cafeïne

Thee is wereldwijd een geliefde drank die in talloze varianten en smaken verkrijgbaar is. Veel mensen genieten van een kopje thee om te ontspannen, op te warmen of gewoon vanwege de heerlijke smaak. Veel soorten thee bevatten cafeïne. In dit blog lees je meer over de verschillen tussen thee met en zonder cafeïne
Lees meer
12.07.2023

Seizoensthee, losse thee voor elk moment van het jaar

Bij elk moment, seizoen of gelegenheid past wel een eigen theesmaak. Of het nu groene thee, rooibos thee, kruidenthee of een andere verse thee is. Van oudsher is het zetten en drinken van thee onderdeel van een ritueel.
Lees meer
21.03.2023

Verschillen in thee? Zwart, groen en wit

Wat is het verschil tussen zwarte, groene en witte thee? En wat is de beste manier om deze thee te zetten? En welke thee is het lekkerst of het gezondst? In ons blog hierover willen wij je graag meer vertellen over de theesoorten en de zetwijzen.
Lees meer
07.02.2022

Kruidenthee

Kruidenthee is geen echte thee, kruidenthee wordt niet gemaakt van de bladeren van de theeplant Camellia Sinensis maar bestaat uit natuurlijke kruiden. De kruiden worden rechtstreeks in het water opgenomen, waardoor er een kruidenthee ontstaat.
Lees meer