Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Fleurdecafe.nl gebruik van cookies. Als u onze site blijft gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Er zit leven in biologische koffie | Fleur de Café | Voor fijnproevers
Biologische koffie
Biologische koffie is meer dan de verbouw van koffie zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Er is extra aandacht voor het milieu en voor de mensen die bij het koffieproces betrokken zijn. Bij biologische teelt gebruiken de boeren organische compost van koemest, boombladeren en snoeisel. Ziekten en insecten bestrijden de koffieboeren op natuurlijke wijze. Meer weten over biologische koffie? Lees dan verder.
Voordelen van biologische koffie
Dankzij deze natuurlijke landbouwmethode, worden de arbeiders niet blootgesteld aan chemische middelen. Bovendien vindt u – als drinker van biologische koffie – geen chemische resten in uw koffie. Eigenlijk weten we het al heel lang: residuen van deze giftige stoffen kunnen zich ophopen in het menselijk lichaam, met alle ongemakken van dien. Sterke koffieplanten die veel weerstand hebben opgebouwd, kunnen beter tegen een stootje. Hierdoor is chemische bestrijding minder urgent. Als een torretje een hapje uit zo’n koffieblad neemt, kan dat nauwelijks kwaad voor de plant. Het beestje loopt wel weer weg, maar landbouwgif niet. Biologisch geteelde koffieplanten krijgen extra zorg voor een natuurlijke groei. En dat proeft u in je kopje bio-espresso.
Wel of niet biologische koffie?
Stichting Skal houdt toezicht op de biologische productie in Nederland en is daartoe aangewezen door het ministerie van Economische Zaken. Er staan een paar duizend bedrijven onder toezicht van Skal, waaronder landbouwbedrijven, levensmiddelenfabrikanten, importeurs en handels- en opslagbedrijven. Ook Fleur de Café beschikt over een Skal-keurmerk. Lees hier meer over het toezicht van Skal op onze biologische koffie.
Meer koffie van biologische teelt
Buiten deze Skal-gecontroleerde biologische koffie, zijn nog meer van onze koffiebonen afkomstig te zijn van biologische teelt. De Landbouwuniversiteit Wageningen heeft een methode ontwikkeld om langs wetenschappelijke weg vast te stellen of een koffie al dan niet biologisch is. Lees hier meer over deze methode.
Fairtrade koffie versus biologische koffie
Bij Fairtrade koffie is de gebruiker er zeker van dat de koffieboer een ‘eerlijke’ prijs krijgt voor zijn koffie. Dat staat dus niet gelijk aan biologische koffie, waarbij het gaat om koffie, die verbouwd is zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Toch kunnen fairtrade en biologisch prima in één blend samenkomen. Omdat biologische koffie telen een arbeidsintensief proces is, is de prijs van een pak bio-koffie wel iets hoger. Maar daar heeft u dan ook een heerlijk kopje koffie voor: pure biologische koffie en niks anders. Vaak wat notig van smaak met een prettig zuurtje. Bij Fleur de cafe verkopen wij Deventer koffie. Deze Deventer koffie is een direct trade koffie. Dit betekent dat wij de koffie direct bij de boer in Oeganda inkopen voor een eerlijke prijs.
Interesse in onze biologische koffie?
Wij geven graag advies !
Andere pagina's
Bestel uw koffiebonen makkelijk en snel
Drinkt u ook graag lekkere koffie? Vers gebrand en snel geleverd. De koffiebonen van Fleur de Café niet alleen een lekkere, maar ook gezonde keuze. Ervaar de ultieme koffiebeleving nu zelf.
Een koffiecadeaupakket is altijd een goed idee. Bent u op zoek naar een Sinterklaas- of kerstcadeau voor een echte koffiefreak? Bekijk dan hier onze mooie single orgins of voor een speciaal persoon bestelt u een speciality coffee.
Koffiebonen zijn grofweg te verdelen in robusta en arabicabonen. De koffie is afkomstig van verschillende soorten koffieplanten. De Coffea Arabica en de Coffea Robusta. Deze soorten zijn beide oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië. Het land van de koffie. Arabica koffie is momenteel de meest gedronken koffie van de wereld. De huidige koffiemarkt bestaat voor zo’n 70 procent uit Arabica koffie en 30 procent uit Robusta koffie.
Verschillen tus...
Waarom zou je biologische thee en koffie kopen en drinken? Bijvoorbeeld omdat biologische thee en koffie op milieuvriendelijke manier wordt verbouwd. Daarbij wordt het gebruik van kunstmest, pesticiden en insecticiden gemeden. Daardoor krijg je als consument ook geen resten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen binnen. Insecten en ziekteverwekkers worden op een volledig natuurlijke manier bestreden. Ah dat klinkt goed en heel gezond. Toch beteken...
Deventer Koffie
Regelmatig wordt Fleur de Café benadert met de vraag of we mee willen werken aan een goed doel, een benefietactie of ander fair trade initiatief. Soms mondt dit uit in een gezamenlijke actie. Zoals Deventer Koffie, een project waar we trots op zijn om aan mee te werken. Deventer Koffie betekent een directe koffielijn tussen koffieboeren in Kibinge in Oeganda en bedrijven/organisaties en publiek in Deventer.
Fair trade kof...
In Nederland wordt verreweg het meeste koffie gedronken ter wereld. Per persoon wordt er 150 liter koffie per jaar gedronken. Al die koffie wordt geïmporteerd als groene rauwe koffiebonen en hier in Nederland gebrand en eventueel gemalen. Bij de handel van koffie zijn direct en indirect meer dan 500 miljoen mensen betrokken. In meer dan 70 landen worden koffiebonen verbouwd of plukt men de vruchten van de wilde koffiebomen. Toch zijn er maar e...
Na het zien van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde over koffie lijkt het ons goed om de koffietermen single origin, single estate en specialty coffee eens onder de loep te nemen.
Koffiehandel
Onze groene koffiebonen kopen wij via een koffiehandelaar. Van elke koffiesoort is een oorsprongsdocument beschikbaar. Op een oorsprongsdocument is onder andere te lezen uit welk land de koffiebonen komen, om wat voor soort koffiebonen het gaat, welk...
Fleur de Café is al meer dan tien jaar bezig met koffie. Als groothandel, importeur en koffiebrander. Er zijn hier al heel wat kilootjes ongebrande koffiebonen binnengekomen en als gebrande koffiebonen hier weer weggegaan. Je kan dus wel zeggen dat wij ruime ervaring hebben met het zwarte goud. Toch is het altijd leuk en interessant wanneer er nieuwe aspecten over koffie bekend worden.
Biologisch of niet-biologische koffiebonen
Zo zijn wij een ...