Espresso is wat ons betreft te beste koffie

Om de perfecte koffie te zetten, bepaal je welke soort je gaat zetten. Als je het ons vraagt, is espresso verreweg lekkerste koffie bereiding. Dit geldt ook voor de Italianen. Bij bestelling van een ‘caffè’ in Italië krijg je een koffiebereiding die wij in Nederland een espresso noemen.

De espressobereiding van koffie is een Italiaanse ontdekking gedaan rond 1900. Hoewel dus een oude methode zijn nog steeds dezelfde factoren bepalend voor een goede espresso. Om tot de perfecte espresso te komen zijn er vier belangrijke criteria.

Vier criteria voor een perfecte espresso

1.       Gebruik verse koffiebonen
2.       Gebruik een goede koffiemolen
3.       Kies de juiste koffiemachine
4.       Gebruik je ervaring en toewijding

 

verse koffiebonen

1. Gebruik verse koffiebonen

Koffiebonen zijn de grondstof van de espresso. Alleen daarom al is het een  belangrijk criterium voor de perfecte koffiebereiding. Vooral de versheid van de koffiebonen is belangrijk. Met vers gemalen koffie komen de intense smaken van de koffiebonen vrij. De smaak van koffie met een espresso bereiding is daardoor vele malen intensiever dan van filterkoffie, zeker wanneer de bonen kort ervoor gemalen zijn.

 

Versheid is absoluut belangrijk. Naast een verse maling wordt espresso het lekkerst wanneer de bonen vers zijn. Vooral de eerste weken na het branden is de verse koffiesmaak sensationeel. Daarom krijg je bij Fleur de Café een vers garantie. Bij bestelling van gebrande koffiebonen weet je zeker dat de branddatum niet langer geleden is dan twee maanden. De koffie is dus altijd vers genoeg om een perfect espressootje te zetten.

Koffiemolen nodig voor perfecte koffie

2. Gebruik een goede koffiemolen

De maling van koffie wordt vaak over het hoofd gezien. Terwijl een goede koffiemolen zeer belangrijk bij de bereiding van espresso. Misschien wel belangrijker dan een koffiemachine. Zoals gezegd wordt espresso van fijn gemalen koffie gemaakt. De maalgraad, dus hoe fijn of grof de bonen gemaald worden, is van doorslaggevende factor voor een perfecte espresso. Bij een fijne maalgraad krijg je kleinere koffiedeeltjes waarbij de bestanddelen van de koffie beter vrijkomen. Bij een té fijne maling blijft de koffiedrab erg nat. Omdat het water niet goed door de koffiemaling heen heeft kunnen komen. Lees hier welke koffiemaling je nodig hebt

Koffiemachine lekkerste koffie

3. Kies de juiste koffiemachine

De koffiemachine is de plek waar alles gebeurt. Een goede espressomachine moet water op de juiste temperatuur door de maling heen persen. Daarbij is een druk van minimaal 9 bar nodig om water van ongeveer 92-95° C in ongeveer 24 seconden door de maling heen te drukken. Stelregel is dat hoe donkerder de koffiebonen zijn gebrand, des te warmer de machine mag staan. Om de lekkerste koffie te zetten, is de keuze voor een koffiemachine belangrijk. Bij Fleur de Café vind je koffiemachines voor de horeca. Ook vind je er goede machines waarmee je thuis de perfecte kop koffie zet.

lekkerste koffie zetten

4. Gebruik je ervaring en toewijding

Ook degene die de drie bovenstaande gebruikt is belangrijk. Echt goede koffie zetten is een kunst. Barista is een gewaardeerd beroep. Niet iedereen is een ster in koffiezetten. Maar met veel ervaring en oefening kom je een eind.

Kennis van de technische werking van de espressomachine en koffiemolen is hiervoor nodig. Het schoonhouden en onderhouden van de koffiemachine is ook van essentieel belang en een belangrijke taak van de barista. Bovendien moet de barista de processen van het koffiezetten doorgronden en zo nodig kunnen bijstellen. Bijvoorbeeld door te spelen met de maalgraad, het verdelen en tampen van de maling. Wanneer je dat onder de knie krijgt, kan je genieten van de lekkerste koffie.

Perfecte koffie

Bestel jouw koffieproducten bij Fleur de Café

Om tot de perfecte koffie te komen, zijn alle vier de criteria even belangrijk. In elk geval ben je bij Fleur de Café op de juiste plek voor de lekkerste en vers gebrande koffiebonen. Bij deze koffiebranderij geldt een vers-garantie. De koffiebonen die je er koopt zijn altijd vers genoeg. De branddatum is nooit langer geleden dan twee maanden. Bovendien vind je er al jouw barista tools en de juiste koffiemachines voor een perfecte koffiebereiding. Bestel hieronder jouw favoriete, verse, gebrande koffiebonen.

Bestel koffiebonen voor de lekkerste koffie

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Espresso Grand Cru 500 gram

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Primero melange 500 gram

wfo1 Meest populair

Noir Desir 500 gram

wfo1 Meest populair

Brasil Yellow Bourbon 1 kg

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere blogs over koffie

24.03.2023

Cappuccino, latte macchiato lekker door goed melkschuim

Heb je in jouw drukke horecazaak nog geen manier gevonden om zeer snel lekkere cappuccino of latte macchiato te zetten? Wij hebben de oplossing, een Lattiz melkopschuimer! In dit blog lees je waarom Lattiz een goede melkopschuimer is voor de horeca en het perfecte, romige melkschuim geeft.
Lees meer
14.09.2020

Latte art

Met latte art geeft u uw kopje koffie net wat extra liefde mee. Laat uw gasten glimlachen dankzij de perfecte café latte met de bonen van Fleur de Café.
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
19.02.2020

Welke koffiemaling heb ik nodig?

Welke soort koffiemaling u nodig heeft is afhankelijk van de zetmethode die u gebruikt. De volgende zetmethodes zijn heel bekend: Espressomachine, Filterkoffieapparaat, Cafetiere of Percolator
Lees meer