Een echte koffiebranderij

Een koffiebranderij is een bedrijf dat groene bonen selecteert en brandt om zo de unieke smaken en aroma's van koffie te ontwikkelen. Tijdens het brandproces wordt er nauwlettend gelet op de temperatuur en tijd om de gewenste smaak te bereiken. Na het branden worden de bonen verpakt en verkocht aan klanten. Koffiebranders spelen dus een belangrijke rol in het leveren van hoogwaardige koffie aan koffieliefhebbers over de hele wereld. 

Bij koffiebranderij Fleur de Café worden hoogwaardige koffiebonen van over de hele wereld geselecteerd en gebrand volgens traditionele technieken.

Hieronder vind je een aantal belangrijke stappen in het proces van koffiebranden:

Selecteren van ongebrande  koffiebonen

Selectie van de koffiebonen

Bij het selecteren van koffiebonen kijkt een koffiebranderij naar verschillende factoren, zoals de herkomst, variëteit, kwaliteit en verwerkingsmethode van de bonen. Elke koffiebranderij heeft echter zijn eigen unieke manier van selecteren en branden, wat resulteert in verschillende smaakprofielen en koffie-ervaringen voor de consument.

Bijvoorbeeld, de ene koffiebranderij kan zich richten op bonen uit een specifieke regio, zoals Ethiopië, terwijl een andere branderij zich richt op bonen uit verschillende regio's over de hele wereld. Sommige koffiebranderijen gebruiken ook verschillende brandtechnieken om de smaak van de bonen te verbeteren en te verfijnen.

Daarnaast is de kwaliteit van de bonen belangrijk, omdat koffiebranderijen alleen de beste kwaliteit bonen willen gebruiken om hoogwaardige koffie te kunnen produceren. Dit betekent dat bonen met onzuiverheden, zoals insecten of beschadigde bonen, worden uitgesorteerd. Verder wordt er gekeken naar de verwerkingsmethode van de koffiebonen, bijvoorbeeld of ze op een natuurlijke manier zijn gedroogd of via een gecontroleerd proces.

Het selecteren van koffiebonen is dus een zorgvuldig proces dat zorgt voor de beste kwaliteit en smaak van de koffie. Door alleen de beste koffiebonen te selecteren en te branden, kunnen koffiebranderijen een unieke en heerlijke koffie aanbieden aan hun klanten.

Destoner bij Fleur de Café

Ontstenen in een koffiebranderij: het verwijderen van onzuiverheden uit koffiebonen

Het ontstenen van koffie is een belangrijk proces in een koffiebranderij, waarbij de stenen en andere onzuiverheden uit de koffiebonen worden verwijderd voordat ze worden gebrand. Bij de koffiebranderij van Fleur de Café wordt dit proces zowel voor als na het branden van de bonen uitgevoerd om er zeker van te zijn dat alleen de beste kwaliteit gebrande koffiebonen in onze koffiezakken terechtkomen.

Naast het ontstenen wordt er bij Fleur de Café ook gebruik gemaakt van een magneet in de koffiebranderij om eventuele metalen deeltjes uit de koffiebonen te verwijderen voordat ze worden gebrand. Deze deeltjes kunnen afkomstig zijn van de machines die worden gebruikt om de koffie te verwerken of van andere bronnen. Het is van groot belang om deze deeltjes te verwijderen omdat ze de molen of de brander kunnen beschadigen in de koffiebranderij en zo de kwaliteit van de koffie kunnen beïnvloeden. Bij koffiebranderij Fleur de Café nemen we alle nodige stappen om ervoor te zorgen dat onze koffiebonen van de hoogste kwaliteit zijn en blijven, van het ontstenen tot het branden en verpakken van de koffie.

Koffiebonen in brander bij Fleur de Café

Brandproces van koffiebonen in een koffiebranderij

In een koffiebranderij is het brandproces een cruciale stap in het proces van koffiebranden. Het brandproces is een kunst op zich en kan een aanzienlijke invloed hebben op de smaak en het aroma van de koffie. Om koffie te kunnen branden in een koffiebranderij heb je een koffie brander nodig. Bekijk ons assortiment koffiebranders.

Bij een koffiebrander heb je een software nodig die bijhoudt en registeerd hoe de koffie gebrand word. Fleur de Café heeft hier speciaal een profiel systeem voor, Met dit systeem kan je alle variabelen instellen en automatiseren, je kan een profiel voor verschillende koffiesoorten maken, aanpassen en opslaan. 

Tijdens het brandproces in een koffiebranderij worden de koffiebonen verhit tot hoge temperaturen, waarbij de natuurlijke suikers en oliën in de bonen vrijkomen. Hierdoor ontstaan de unieke aroma's en smaken van de koffie. De temperatuur en de tijd die nodig is om de bonen te branden, zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en de vochtigheid van de bonen, de gewenste smaak en de brandtechniek die wordt gebruikt.

In een koffiebranderij wordt er ook gelet op het punt waarop de bonen worden afgekoeld om te voorkomen dat ze verder worden gebrand en dus een bittere smaak krijgen. Het afkoelproces kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, zoals door middel van lucht, water of door de bonen op een koele plaat te laten vallen. Het is belangrijk om dit proces goed te beheersen in een koffiebranderij, om de perfecte smaak en aroma van de koffie te bereiken.

Kraft koffiezakken

De verpakking van koffiebonen

Als koffie gebrand is in een koffiebranderij gaat het daarna verpakt worden. De verpakking van koffiebonen is belangrijk omdat het kan bijdragen aan het behoud van de versheid en kwaliteit van de bonen. Een koffiezak moet een ventiel hebben om te ontgassen. Door het ventiel kunnen gassen die na het branden nog enige tijd vrijkomen wel uit de koffiezak ontsnappen en dit zonder dat zuurstof de koffiezak kan binnendringen. 

Het grote voordeel van de Fleur de Café koffieverpakking is de zipsluiting. Daardoor wordt na het eerste gebruik, het lostrekken van de zipsluiting, de koffiezak hersluitbaar. Ideaal wanneer je niet direct een hele kilo koffiebonen in uw koffiemolen wilt gooien. Je gebruikt wat je nodig hebt en de rest van de bonen kan goed bewaard blijven in de zak zelf. 

Wij adviseren om gebruik te maken van koffiezakken met een eenrichtingsventiel. Daarbij heeft de koffie ruimte om na te garen en om te ontgassen, terwijl er geen zuurstof de zak in kan. Bekijk ons assortiment koffiezakken met ventiel.  

Cupping coffee

Koffiebonen proeven en testen

Het proeven van gebrande koffiebonen is een belangrijk onderdeel van het koffiebrandproces bij elke koffiebranderij. Het doel van het proeven is om de smaak en kwaliteit van de gebrande bonen te beoordelen en te optimaliseren. Dit wordt vaak gedaan door middel van zogenaamde 'cupping sessions', waarbij koffieprofessionals verschillende koffiesamples proeven en beoordelen op verschillende criteria, zoals aroma, smaak, zuurgraad, body en nasmaak.

Cupping is een methode om de smaak en kwaliteit van gebrande koffiebonen te beoordelen die door elke koffiebranderij wordt toegepast. Tijdens een cupping sessie worden de bonen fijngemalen en in kleine kopjes geplaatst, vervolgens wordt er heet water op gegoten en wordt er gewacht tot de bonen "bloeien". Daarna worden de koffiesamples geproefd en beoordeeld op verschillende criteria. Cupping is een belangrijk onderdeel van het koffiebrandproces bij elke koffiebranderij en helpt bij het optimaliseren van de smaak en kwaliteit van gebrande koffiebonen.

Elke koffiebranderij proeft elke koffie minimaal drie keer (cupping) om ervoor te zorgen dat de smaak en kwaliteit optimaal zijn. Daaruit ontstaat een score van 0 tot 100. Koffies die boven de 80 scoren, krijgen de kwalificatie ‘specialty’ mee. Dit is een erkenning van de kwaliteit van de bonen en het vakmanschap van de koffiebranderij.

Om ervoor te zorgen dat de koffiebonen van Fleur de Café de beste kwaliteit hebben, worden de bonen geselecteerd uit de beste oogsten van over de hele wereld. De bonen worden vervolgens zorgvuldig gebrand in kleine batches om de smaak en kwaliteit te optimaliseren bij deze koffiebranderij. Fleur de Café streeft er altijd naar om hun klanten de best mogelijke koffie-ervaring te bieden en het cupping proces is hierbij van groot belang.

Verkoopmethode Fleur de Café

De verkoopmethode van gebrande koffiebonen

Er zijn verschillende manieren waarop koffiebonen door een koffiebranderij worden verkocht, afhankelijk van het type verkoper en de voorkeuren van de klant.

Een van de meest voorkomende manieren om koffiebonen te verkopen is via de detailhandel, waarbij koffiebranderijen, koffiespeciaalzaken en supermarkten gebrande koffiebonen verkopen aan consumenten. Deze bonen worden vaak verkocht in verschillende formaten, variërend van kleine verpakkingen van enkele ons tot grotere verpakkingen van een paar kilogram.

Er is ook een groeiende trend van online verkoop van koffiebonen, waarbij consumenten via internet gebrande koffiebonen kunnen kopen van verschillende koffiebranderijen over de hele wereld.

Ongeacht de verkoopmethode, is het belangrijk voor een koffiebranderij om de kwaliteit van hun bonen te waarborgen en hun klanten te voorzien van een consistente en hoogwaardige koffie-ervaring. Dit kan worden bereikt door zorgvuldig te selecteren waar de koffiebonen vandaan komen, door ze op de juiste manier te branden en te verpakken, en door klanten te voorzien van gedetailleerde informatie over de smaak, het aroma en de oorsprong van de koffie.

Zelf koffiebrander worden?

Als je altijd al hebt gedroomd van het starten van je eigen koffiebranderij, dan ben je niet alleen. Steeds meer mensen worden geïnteresseerd in de wereld van specialty coffee en willen zelf koffiebranden. Maar waar moet je beginnen?

Allereerst heb je natuurlijk een koffiebrander nodig. Dit kan variëren van kleine, handbediende branders tot grotere, meer geautomatiseerde machines. Je zult ook koffiebonen moeten aanschaffen en leren hoe je deze moet branden en verpakken. Vergeet ook niet dat je een geschikte locatie nodig hebt om je koffiebranderij te huisvesten, en dat er wellicht vergunningen en regelgeving van toepassing zijn.

Fleur de Café weet als geen ander wat er bij het opstarten van een koffiebranderij komt kijken. Ons team van experts kan je begeleiden bij elke stap van het proces, van het kiezen van de juiste koffiebrander tot het ontwikkelen van je eigen koffierecepten en verpakkingsmaterialen.

Het starten van een koffiebranderij vereist hard werken en toewijding, maar kan ook zeer lonend zijn. Met de juiste kennis en apparatuur kun je je eigen unieke koffieblends creëren en een loyale klantenkring opbouwen. Fleur de Café staat klaar om je te helpen je droom van een eigen koffiebranderij te realiseren.

Lees ons blog hierover eens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van interessant nieuws over thee, koffie en espressomachines voor de Horeca? Meld je dan aan en ontvang onze nieuwsbrief 6 x per jaar in jouw mailbox.

Andere bloggen over onze koffiebranderij

14.04.2023

Wat doet een koffiebranderij?

Een koffiebranderij is een plek waar ruwe koffiebonen worden getransformeerd tot heerlijke bruine koffiebonen door middel van een ambachtelijk proces van branden. Het branden van de koffiebonen zorgt voor de ontwikkeling van de unieke smaken en aroma's die koffie zo geliefd maken. Benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat? Lees dan snel verder!
Lees meer
12.05.2022

Uw eigen koffiebranderij beginnen?

Heeft u altijd gedroomd om uw eigen koffiebranderij beginnen? U vindt hier tips en trucs om uw eigen koffiebranderij te starten. Wat heeft u allemaal nodig om op te kunnen starten en waar moet u rekening mee houden? Fleur de Café weet als geen ander wat er bij het opstarten van een koffiebranderij komt kijken.
Lees meer
14.09.2020

Professionele koffiebrander worden?

Wilt u uw verse koffiebonen zelf branden? Dan is een koffiebrander onmisbaar. Bij Fleur de Café vindt u diverse koffiebranders in het assortiment.
Lees meer
14.09.2020

Koffiebranderij Fleur de Café: modern en energiezuinig

In onze energiezuinige koffiebranderij, branden wij dagelijks verse koffie. Met meer dan 60 soorten koffiebonen voorzien wij Nederland van goeie koffie.
Lees meer
01.11.2018

Koffiebranderij nu hypermodern met Loring

Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de modernste en energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. De Loring is een brander van Amerikaanse komaf met uitzonderlijke skills.
Lees meer
05.09.2018

Van gedetineerde tot koffiebrander

U leest het goed, een gevangene die koffiebrander wordt. In de penitentiaire instelling van zowel Zaanstad als in Sittard wordt koffie gebrand met een Garanti koffiebrander die geleverd is door Fleur de Café.
Lees meer
10.07.2018

Koffiebranderij 'gadgets'

Als koffiebranderij aan de slag gaan is een hele uitdaging, waar meer bij komt kijken dan u wellicht in eerste instantie dacht. Fleur de Café denkt graag met u mee en kan bovendien alle producten leveren die u nodig hebt. Zodat u zich vooral bezig kunt houden met het branden van de lekkerste koffie.
Lees meer
05.07.2018

Koffiebrander worden? Tips & Trucs

Heeft u de ambitie om zelf professioneel koffie te gaan branden? De ervaring die wij inmiddels hebben als koffiebranderij delen wij graag om u zo op weg te helpen als koffiebrander. Wij zijn zelf koffiebranderij en daarnaast verkopen wij diverse koffiebranders en andere benodigdheden.
Lees meer
26.06.2018

Koffiebranderij, klaar voor de toekomst

Onlangs zijn onze collega's Marc en Erwin op werkbezoek geweest naar Kopenhagen, voor een zeer speciale koffiebrander, een echte Loring! Voor alle leken onder ons: het bekijken van een Loring koffiebrander is zoiets als een proefritje maken in een Rolls Royce. Eigenlijk is er geen betere, mooiere, snellere en zuinigere koffiebrander dan een van het Amerikaanse merk Loring. De aanschaf van deze top roaster staat dan ook al heel lang op ons verlanglijstje.
Lees meer