
Koffiebranderij
Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. Dit komt door de Loring S70 Peregrine, deze brander is van Amerikaanse afkomst. Het bijzondere aan deze Loring S70 Peregrine koffiebrander is dat werkelijk alles ingesteld kan worden, hierdoor is er meer controle over het brandproces. Er wordt geen gebruik gemaakt van een naverbrander. Dit scheelt tot wel 80% in het gasverbruik en is dus minder vervuilend voor het milieu.
Koffiebonen die in onze koffiebranderij gebrand zijn, worden tot 2 maanden na branddatum door ons als vers aangemerkt. Een jaar na branding is wat ons betreft de uiterste consumptiedatum voor koffiebonen. Tot 2 maanden na branddatum wordt deze koffie nog verkocht als verse koffie.
Hoe ontstaan vette koffiebonen?
Iedere koffieboon bevat oliën, maar de ene koffieboon meer dan een andere koffieboon. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan Robusta koffiebonen. Maar er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de koffiebonen.
- Branding: de branding van de koffieboon heeft de grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde als popcorn en ‘popt’ (ook wel crack genoemd) twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Dit wordt ook wel het zweten van de koffieboon genoemd.
- Temperatuurwisseling: ook wisselingen van temperatuur van de verpakte koffie kan van invloed zijn. Te veel en te hoge temperatuurwisselingen komt de vetheid niet ten goede.
- Tijd: Hoe langer je koffie laat liggen na branding om te gaan verpakken, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie. Met vers gebrande koffie welke gelijk verpakt is, is de vetheid aanzienlijk minder.
Laat je koffiebonen in een dichte verpakking te lange tijd staan dan kan de koffieboon ook gaan 'zweten'.
Zijn vette koffiebonen schadelijk voor mijn machine?
Nee, schadelijk zijn vette koffiebonen niet maar de vettige laag van de koffieboon zet zich wel af op machineonderdelen.
Bij een losse bonenmaler is het daarom goed om je bonenreservoir regelmatig met stoom te reinigen en daarna af te nemen met een doek zodat de ‘bruine’ vette laag weg is. Indien de vette afzetting voor doorstroomproblemen in het maalgedeelte zorgt, kan deze worden schoongemaakt met grinder cleaner.
Bij filterdragermachines zorgt het wekelijks blindfilteren met reinigingsmiddel ervoor dat de vetten worden verwijderd. Een volautomaat maakt gebruik van een speciaal schoonmaakprogramma waarbij een reinigingstablet wordt toegevoegd om de zetgroep schoon te houden. Schadelijk zijn dus vette koffiebonen niet, maar schoonmaak en onderhoud zijn hierbij wel erg belangrijk.
Hoe weet je of je vette koffiebonen koopt?
Op de zak koffie staat vrijwel nooit of de koffiebonen vet zijn. Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan ‘dark roast’ blends. Deze koffiebonen zijn donkerder gebrand, waardoor ze de tweede crack voorbij zijn en een vettig laagje op de bonen hebben.