Loring S70 Peregrine

Koffiebranderij

Fleur de Café heeft zich ontwikkeld tot een van de energiezuinigste koffiebranderijen van Europa. Dit komt door de Loring S70 Peregrine, deze brander is van Amerikaanse afkomst. Het bijzondere aan deze Loring S70 Peregrine koffiebrander is dat werkelijk alles ingesteld kan worden, hierdoor is er meer controle over het brandproces. Er wordt geen gebruik gemaakt van een naverbrander. Dit scheelt tot wel 80% in het gasverbruik en is dus minder vervuilend voor het milieu.

Koffiebonen die in onze koffiebranderij gebrand zijn, worden tot 2 maanden na branddatum door ons als vers aangemerkt. Een jaar na branding is wat ons betreft de uiterste consumptiedatum voor koffiebonen. Tot 2 maanden na branddatum wordt deze koffie nog verkocht als verse koffie.

Hoe ontstaan vette koffiebonen?

Iedere koffieboon bevat oliën, maar de ene koffieboon meer dan een andere koffieboon. Zo bevatten Arabica koffiebonen minder oliën dan Robusta koffiebonen. Maar er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de koffiebonen.

  • Branding: de branding van de koffieboon heeft de grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde als popcorn en ‘popt’ (ook wel crack genoemd) twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon. Dit wordt ook wel het zweten van de koffieboon genoemd.
  • Temperatuurwisseling: ook wisselingen van temperatuur van de verpakte koffie kan van invloed zijn. Te veel en te hoge temperatuurwisselingen komt de vetheid niet ten goede.
  • Tijd: Hoe langer je koffie laat liggen na branding om te gaan verpakken, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie. Met vers gebrande koffie welke gelijk verpakt is, is de vetheid aanzienlijk minder. 

Laat je koffiebonen in een dichte verpakking te lange tijd staan dan kan de koffieboon ook gaan 'zweten'.  

Zijn vette koffiebonen schadelijk voor mijn machine?

Nee, schadelijk zijn vette koffiebonen niet maar de vettige laag van de koffieboon zet zich wel af op machineonderdelen.

Bij een losse bonenmaler is het daarom goed om je bonenreservoir regelmatig met stoom te reinigen en daarna af te nemen met een doek zodat de ‘bruine’ vette laag weg is. Indien de vette afzetting voor doorstroomproblemen in het maalgedeelte zorgt, kan deze worden schoongemaakt met grinder cleaner.

Bij filterdragermachines zorgt het wekelijks blindfilteren met reinigingsmiddel ervoor dat de vetten worden verwijderd. Een volautomaat maakt gebruik van een speciaal schoonmaakprogramma waarbij een reinigingstablet wordt toegevoegd om de zetgroep schoon te houden. Schadelijk zijn dus vette koffiebonen niet, maar schoonmaak en onderhoud zijn hierbij wel erg belangrijk.

Hoe weet je of je vette koffiebonen koopt?

Op de zak koffie staat vrijwel nooit of de koffiebonen vet zijn. Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan ‘dark roast’ blends. Deze koffiebonen zijn donkerder gebrand, waardoor ze de tweede crack voorbij zijn en een vettig laagje op de bonen hebben.

Dark roasted koffiebonen

wfo1 Meest populair

Noir Desir 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Style Italien 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Classic 1 kg

Medium roasted koffiebonen

Kenya Bourbon 1 kg

wfo1 Meest populair

Fleur de Café Primero melange 1 kg

wfo1 Meest populair

Espresso Magnifique Decaf 1 kg

wfo1 Meest populair

Brasil Yellow Bourbon 1 kg

Zin in Koffie?
Wij geven graag advies
background Layer 1
Voor 12 uur besteld is dezelfde werkdag verzonden.
Eigen koffiebranderij en theemixerij. Kwaliteit is verslavend!
phone Created with Sketch.
Voor persoonlijk advies staan wij voor je klaar. Tel: 0570-677722

ANDERE BLOGGEN VOOR DE KOFFIETHUISBRANDER

20.03.2024

Arabica versus Robusta: welke koffie is de beste?

Je wil de beste koffie en staat voor de keuze. Kies je voor Arabica- of Robustabonen? Dit blog helpt jou op weg. In grote lijnen is arabica de meest gebruikte van de twee. De Robustaboon pakt de tweede plek. Maar is dat terecht? We duiken er in dit artikel dieper in. Zo kan jij ontdekken welke koffieboon het beste bij jou past.
Lees meer
05.04.2023

Ongebrande koffie in alle soorten en maten

Koffiebonen zijn voor velen herkenbaar, maar wist je dat er enorme verschillen bestaan tussen de vele varianten? Koffiebonen kunnen variëren in vorm, kleur en smaak, wat hen uniek maakt. Het is opmerkelijk dat deze variatie bestaat, aangezien alle koffie die we drinken afkomstig is van één gestolen koffieplant. Ontdek meer over de verschillende koffiesoorten en hun unieke eigenschappen.
Lees meer
05.07.2022

Gene Cafe koffiebrander voor thuis

De Gene Café koffieroaster is een geschikte koffiebrander om thuis koffie te branden. Deze brander is ontwikkeld om het proces te vereenvoudigen, en combineert dat met modern design en een simpele werkwijze.
Lees meer
12.05.2022

Uw eigen koffiebranderij beginnen?

Heeft u altijd gedroomd om uw eigen koffiebranderij beginnen? U vindt hier tips en trucs om uw eigen koffiebranderij te starten. Wat heeft u allemaal nodig om op te kunnen starten en waar moet u rekening mee houden? Fleur de Café weet als geen ander wat er bij het opstarten van een koffiebranderij komt kijken.
Lees meer
14.09.2020

De beste Barista koffie

Fleur de Café beschikt over veel verschillende soorten thee en koffie, zodat u altijd de lekkerste producten kan serveren. Drink nu ook echte barista koffie!
Lees meer
14.09.2020

Wat zijn groene koffiebonen?

Welke weg heeft dat kopje koffie in je hand afgelegd? Dat begon ooit als een handvol groene koffiebonen, maar wist je dat je groene koffiebonen ook kan kopen?
Lees meer
07.09.2020

Barista

Bestel uw tools om een echte barista te worden.
Lees meer
10.07.2019

Koffiebranderij 'gadgets'

Als koffiebranderij aan de slag gaan is een hele uitdaging, waar meer bij komt kijken dan u wellicht in eerste instantie dacht. Fleur de Café denkt graag met u mee en kan bovendien alle producten leveren die u nodig hebt. Zodat u zich vooral bezig kunt houden met het branden van de lekkerste koffie.
Lees meer
21.05.2019

Groene koffiebonen, de beste branden wij

Heerlijke vers gebrande koffiebonen, egaal bruin van kleur, donker zoet geurend en gelijk van vorm en grootte. Dat is hoe we koffie graag zien. Wat een prachtig product. Maar hoe komen wij tot deze kwaliteit?
Lees meer
05.07.2018

Koffiebrander worden? Tips & Trucs

Heeft u de ambitie om zelf professioneel koffie te gaan branden? De ervaring die wij inmiddels hebben als koffiebranderij delen wij graag om u zo op weg te helpen als koffiebrander. Wij zijn zelf koffiebranderij en daarnaast verkopen wij diverse koffiebranders en andere benodigdheden.
Lees meer