Sluiten
horeca-thee

Specialty coffee

Een specialty coffee of microlot koffie is een zeer kleine partij (van vijf tot 100 zakken, meestal ongeveer 40 zakken) van een enkele boerderij die apart gezet wordt, omdat deze een cupping topscore van 85+ heeft. De meeste specialty coffees komen van één enkele boer, maar ze kunnen ook de crème de la crème van de oogst van een landgoed of coöperatie zijn. Door het kleine aanbod is de prijs van de specialty koffiebonen hoger.

Toon Filters
Selectie verfijnen
Intensiteit
 1. Zacht (1)
 2. Pittig (1)
Koffiesmaak
 1. Chocola (1)
 2. Fris (2)
 3. Mocca (1)
 4. Vol (2)
 5. Zacht (2)
 6. Zoet (1)
Hoeveelheid koffie
 1. 750 gram (2)
Koffiesoort
Werelddeel
Verwerkingsproces
 1. Washed (2)
Cuppingscore
 1. 85 - 90 (2)
Label
 1. Bio (1)
Uganda Bugishu AA
Gumutindo is de naam van de coöperatie waa...

Meer informatie

€ 12,19 incl. BTW€ 11.18 excl. BTW
Oost-Timor Lacau Village koffie
Oost-Timor Lacau village gebrand 750 gram. Oost...

Meer informatie

€ 19,46 incl. BTW€ 17.85 excl. BTW
Colombia Narino Galeras Volcanic
De Colombia Narino Galeras Volcanic koffie is e...

Meer informatie

€ 17,84 incl. BTW€ 16.37 excl. BTW
ethiopia sidamo gr 2 Arabica bio
Bio
Ethiopie Sidamo gr 2 Arabica 1 Bio 750 gram Een...

Meer informatie

€ 22,56 incl. BTW€ 20.7 excl. BTW

Cupping score

Onder 'cuppen' wordt het proeven van koffie verstaan. Cuppen vindt op verschillende momenten plaatst. Allereerst bij de koffieboer zelf om zo de kwaliteit van de koffiebonen te bepalen. Bij het cuppen worden de koffiebonen gebrand en gemalen. Er wordt ongeveer 11 gram gemalen koffie in een kopje gedaan. Deze wordt overgoten met heet water (200 ml). De koffie moet 4 minuten trekken. Er vormt zich nu een korst. Vervolgens wordt de korst met behulp van een speciale verzilverde cuppinglepel gebroken en drie maal weggeduwd. Tijdens dit wegduwen komen al veel geuren vrij. Daarna kan kofie met behulp van de lepel opgeslurpt worden. Het cuppen levert een score op. Aan de hand van een score formulier krijgt de koffie een cuppingscore. Daarbij krijgen de volgende onderdelen een cijfer van 1 tot 10.

 • Smaak
 • Afdronk
 • Aciditeit
 • Body
 • Balans
 • Uniformiteit
 • Clean cup
 • Zoetheid
 • Aroma

Hoe hoger de cupping score hoe beter de koffie. Een koffie met een cupping score van in totaal meer dan 85 punten wordt specialty coffee genoemd.

Direct trade of Fair trade

Doordat specialty coffee vaak meer oplevert dan 'normale' koffie, heeft specialty coffee geen fair trade certificering nodig. De boer verdient er namelijk toch al meer aan, simpelweg omdat het kwalitatief betere koffie is. Daarentegen is het label direct trade meer van toepassing op dit soort koffie. Bij direct trade wordt de koffie rechtstreeks bij de boer of cooperatie gekocht. Deze manier van handel levert de boer altijd meer op en voor de koffieliefhebber is de koffie rechtstreeks herleidbaar naar de bron. Bovendien is van alle specialty koffiesoorten bekend dat de boeren zich optimaal inzetten om in hun eigen omgeving de werk, leef en ontwikkelingsmogelijkheden te beïnvloeden. Zoals het bouwen van goede woningen voor de werknemers, investeren in scholing voor de kinderen van het dorp enz.

Brandprofiel

Specialty coffee is een seizoensproduct. Per definitie kan een koffieboon van één plantage door de jaren heen niet altijd hetzelfde smaken. Om de smaken goed tot zijn recht te laten komen wordt specialty coffee nooit te ver gebrand, maar zeker ook niet te licht. Een light tot medium roast is voor specialty coffee het beste brandprofiel waarbij de unieke smaakeigenschappen van de koffiebonen goed naar voren komen.

Zetmethode

De keuze voor bepaalde koffiebonen is afhankelijk van de zetmethode die gebruikt wordt. Hierbij is het brandprofiel van belang. Voor zetmethodes waarbij het water met een lage druk door de koffie loopt, hebben koffiebonen met een lichte brandgraad de voorkeur. Bij zetmethodes met hoge druk passen donker gebrande koffiebonen beter. Over het algemeen komen koffiesoorten met een complex smaakprofiel beter tot hun recht bij een filterzethmethode en koffiesoorten met een uitgesproken smaakprofiel komen meer in aanmerking voor de espresso zetmethode.